Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
 • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

The Best Spread 468x60ms TenkoFX Crypto

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 17
 1. #1
  You'll Never Walk Alone
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  McLaren HQ
  Posts
  15,548
  tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all
  My Mood
  Asleep
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like

  [4/11/2009] : Berita Harian | Berita2 Semasa

  KPI: Najib temui menteri Jumaat ini
  Oleh Wan Jailani Razak

  SHAH ALAM: Datuk Seri Najib Razak akan menemui semua menteri Jumaat ini bagi melihat sejauh mana prestasi kementerian masing-masing mengikut Petunjuk Prestasi Utama (KPI) dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

  Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata ia selaras dengan komitmen Perdana Menteri yang tegas untuk mengubah kualiti hidup rakyat negara ini dengan meningkatkan keberkesanan kerajaan sejak memegang jawatan itu April lalu.

  "Kita tak boleh main-main, kena serius. Saya percaya kita nak membuktikan walau apa pun keadaannya, Barisan Nasional (BN) adalah sebuah parti lebih berwibawa, berkemampuan untuk menyelesaikan dan membantu membela nasib rakyat.

  "Kita lihat apa yang berlaku dalam parti pembangkang, sudah agak macam berkecamuk. Sebab itu ada wakil rakyat sudah meninggalkan parti mereka, tidak masuk Umno tetapi sokong Umno, Badrul (Ahli Dewan Undangan Negeri Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah).

  "Saya dengar ramai lagi nak keluar kerana sudah hilang keyakinan kepada pihak parti pembangkang, tidak berkemampuan. Ini bukan saja berlaku di Selangor tetapi juga di negeri lain dan dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR), Pas serta DAP.

  "Pelbagai masalah berbangkit (di kalangan parti pembangkang) yang menunjukkan tidak ada kemungkinan mereka boleh mentadbir sesebuah negeri sebaik BN," katanya ketika menghadiri Majlis Sepetang Bersama Timbalan Perdana Menteri di Kompleks Warga Emas, di sini, hari ini.

  Hadir sama, Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar; Penyelaras Parlimen Shah Alam, Datuk Ahmad Nawawi M Zin yang juga Ketua Umno Bahagian Shah Alam dan pemimpin tempatan dari Umno, MCA dan MIC.

  Muhyiddin berkata, BN sudah berada di landasan yang jauh lebih baik berbanding setahun lalu kerana sudah ada harapan baru dan keyakinan untuk terus disemarakkan pada masa akan datang.

  Sehubungan itu, beliau mengajak pemimpin turun ke bawah dan jelapang, bermesra dengan rakyat sekerap mungkin, selesaikan masalah mereka sebaik mungkin, setidak-tidaknya masih ada upaya di kalangan pimpinan tempatan kerana BN masih menguasai peringkat Pusat.

  "Dengan sokongan pimpinan Pusat, kita akan membantu memperkukuhkan parti kita di peringkat negeri walaupun tidak menguasai kerajaan di peringkat negeri.

  "Saya yakin komitmen pimpinan parti di peringkat negeri adalah jelas dan sasaran kita tidak lain tidak bukan untuk pastikan kita dapat menebus semula negeri kita, kembalikan kuasa politik kepada BN supaya kita dapat terus membela nasib rakyat," katanya.

  Timbalan Perdana Menteri berkata, setiap hari ada langkah baru yang hendak dipelopori pemimpin negara untuk membela nasib segenap lapisan masyarakat.

  Justeru, katanya, adalah penting bagi barisan kepemimpinan BN dari peringkat atas hingga akar umbi bersama terbabit mempercepatkan proses perubahan.
  PAMM 120x600
  "Saya menyertai Nogold Speakout"

 2. #2
  NG Hall of Fame
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  hong kong, bangi
  Posts
  5,884
  jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice
  My Mood
  In Love
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like
  Dadah: Pegawai AADK, 4 polis bantuan ditahan
  KUALA TERENGGANU: Polis menahan enam orang termasuk seorang pegawai Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Kuala Terengganu bersama empat polis bantuan dan seorang wanita berusia 23 tahun dalam serbuan di sebuah rumah di Taman Jaya Pusasa awal pagi tadi.

  Ketua Jabatan Narkotik Negeri, Supt Roslan Abd Wahid, berkata polis turut merampas 2.5 gram syabu bernilai RM1,000 dalam serbuan jam 2.30 pagi itu.

 3. #3
  NG Hall of Fame
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  hong kong, bangi
  Posts
  5,884
  jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice
  My Mood
  In Love
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like
  Koroner benar mayat Teoh dikeluarkan untuk bedah siasat kedua
  SHAH ALAM: Mahkamah Koroner di sini, hari ini membenarkan mayat Teoh Beng Hock dikeluarkan untuk membolehkan bedah siasat kali kedua dijalankan.

  Mahkamah juga membenarkan Ahli Patologi Thailand, Dr Porntip Rojanasunan sebagai pemerhati dalam urusan bedah siasat kali kedua berkenaan.

  Teoh, pembantu politik Exco Selangor, Ean Yong Hian Wah, dijumpai mati, 16 Julai di tingkat lima Plaza Masalam selepas memberi kenyataan dalam kes dakwaan salahguna peruntukan negeri di pejabat MACC Selangor di bangunan sama.


  Dr Porntip sebelum ini memberitahu Mahkamah Koroner bahawa ada 80 peratus kemungkinan homisid dan 20 peratus kemungkinan bunuh diri dalam kes kematian Teoh.

  Dr Porntip kini Ketua Pengarah Institut Sains Forensik Pusat, Kementerian Kehakiman, Thailand, dan mempunyai 27 tahun pengalaman dalam bidang sains forensik.

 4. #4
  NG Hall of Fame
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  hong kong, bangi
  Posts
  5,884
  jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice
  My Mood
  In Love
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like
  Cubaan rujuk PM ke jawatankuasa pilihan gagal
  KUALA LUMPUR: Cubaan Ahli Parlimen pembangkang, Dr Dzulkefly Ahmad (Pas-Kuala Selangor), untuk merujuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke Jawatankuasa Pilihan Parlimen kerana didakwa membuat kenyataan menyeleweng Dewan Rakyat gagal setelah Speaker membuat keputusan yang tidak memihak kepadanya.

  Dr Dzulkefly yang sebelum itu tidak berpuas hati dengan jawapan Najib berhubung isu pembayaran royalti minyak kepada Kelantan mendakwa Perdana Menteri memberi fakta salah berhubung syarat pemberian royalti kepada negeri-negeri berdasarkan Akta Kemajuan Petroleum 1974.

  "Di dalam Akta Kemajuan Petroleum tidak ada syarat yang menyatakan untuk membolehkan negeri-negeri mendapat lima peratus royalti minyak, petroleum itu mesti diperolehi dalam lingkungan tiga meter nautika dari pesisir pantai.


  "Malah berdasarkan Laporan Kewangan Petronas, duit yang diberikan kepada Sabah, Sarawak dan Terengganu dipanggil royalti dan bukannya wang ehsan," kata Dr Dzulkefly yang membangkitkan perkara itu sebaik sesi soal jawab lisan berakhir.

  Bagaimanapun, cubaannya dipatahkan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, yang menjelaskan bahawa terdapat tiga syarat yang perlu dipenuhi sebelum seseorang Ahli Parlimen boleh dirujuk ke Jawatankuasa Pilihan.

  "Dalam sesi soal jawab apa pun, jawapan yang diberi oleh sesiapa sahaja termasuk Perdana Menteri boleh dikatakan menyeleweng kalau memenuhi tiga syarat iaitu fakta memang tak betul, yang menjawab tahu fakta itu tidak betul dan meneruskan hujah dan ketiga ada niat hendak menyelewengkan.
  "Jawapan tadi daripada Yang Amat Berhormat Perdana Menteri bagi saya tidak melanggar mana-mana peraturan mesyuarat," katanya yang terus disanggah Ahli Parlimen pembangkang termasuk Dr Dzulkefly, Datuk Mahfuz Omar (Pas-Pokok Sena) dan M Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat).

  Justeru, Pandikar Amin berkata sekiranya mereka tidak berpuas hati dengan keputusan beliau, mereka seharusnya mengikut peraturan Dewan dengan mengemukakan usul terlebih dahulu sebelum membangkitkan perkara itu dalam persidangan.

  Pandikar Amin kemudian menegaskan bahawa keputusannya adalah muktamad sebelum memberi laluan kepada Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) untuk memulakan perbahasannya mengenai Rang Undang-Undang Perbekalan 2010. - Bernama

 5. #5
  NG Hall of Fame
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  hong kong, bangi
  Posts
  5,884
  jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice
  My Mood
  In Love
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like
  Perlu ada mekanisme tarik SME sertai akuakultur: TPM
  KUALA LUMPUR: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani diminta mewujudkan mekanisme khusus untuk menarik lebih ramai pengusaha industri kecil dan sederhana (SME) terbabit dalam sektor akuakultur.

  Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata mekanisme itu penting bagi membolehkan SME membantu dalam meningkatkan pengeluaran industri perikanan di negara ini dan mengembangkan potensi sektor akuakultur ke peringkat antarabangsa.

  "Apa yang penting bagaimana kita mahu menarik pelaburan sama ada pelaburan sederhana atau besar. Jadi, saya fikir sektor ini berpotensi jika lebih ramai pengusaha SME boleh terbabit dalam sektor akuakultur," katanya pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Akuakultur Asia-Pasifik dan Ekspo Antarabangsa Makanan Laut Malaysia 2009 PWTC di sini hari ini.


  Katanya, antara mekanisme yang sewajarnya disediakan oleh kementerian adalah untuk mewujudkan kembali tabung pembangunan akuakultur yang pernah disediakan dulu serta memudahkan proses kelulusan pinjaman yang dipohon oleh pengusaha SME.

  Muhyiddin berkata, kementerian juga perlu meluaskan kerjasama dengan Mardi bagi membantu SME daripada segi pemprosesan dan teknologi agar lebih banyak produk berkualiti dapat dihasilkan sejajar dengan peningkatan penggunaan produk berasaskan ikan di seluruh dunia.

  "SME juga boleh bekerjasama dengan sektor swasta bagi membantu membangunkan ternakan akuakultur dengan membeli daripada syarikat swasta yang mengusahakan akuakultur untuk diproses dalam bentuk makanan sejuk beku.
  Dalam ucapannya, Muhyiddin berkata kerajaan akan bersungguh-sungguh memaju dan mengembangkan pasaran produk berasaskan perikanan dan hasil pertanian buatan Malaysia di peringkat global.

  "Malaysia tidak mempunyai pilihan kecuali bergantung kepada pertanian untuk memenuhi keperluannya," katanya.

  Persidangan dan ekspo yang berlangsung selama empat hari bermula semalam itu turut dihadiri lebih 1,000 peserta tempatan dan luar negara. - Bernama

 6. #6
  NG Hall of Fame
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  hong kong, bangi
  Posts
  5,884
  jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice
  My Mood
  In Love
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like
  Pemimpin bawahan sekat ahli baru masuk Umno: Dr Mahathir
  PUTRAJAYA: Kepimpinan Umno perlu sedar bahawa keputusan yang dibuat oleh pemimpin cawangan atau peringkat bawahan mungkin menghalang orang baru iaitu golongan profesional muda menyertai parti itu.

  Bekas Perdana Menteri yang juag bekas Presiden Umno. Tun Dr Mahathir Mohamad, berkata tidak akan berlaku pembaharuan tanpa orang baru dalam parti serta parti itu akan semakin kecil.

  "Saya fikir perkara penting bagi kepimpinan Umno adalah kesedaran bahawa Umno semakin kecil kerana pemimpin peringkat bawahan sebenarnya menyekat kemasukan orang baru menyertai Umno.


  "Jika tiada pembaharuan, mereka (pemimpin peringkat bawahan) akan menjadi tua dan bersara namum mereka sahaja yang ada untuk rakyat membuat pilihan," katanya.

  Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada majlis siri wacana Perdana ke-10 bertajuk "Peranan Wanita dan Pemuda Dalam Pembangunan Negara" di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini hari ini.

  Semasa sesi soal-jawab mengenai ucaptamanya, Dr Mahathir juga mengulas bahawa is bukan kegagalan sistem tetapi salah guna pendekatan yang berlaku di peringkat bawahan.
  Beliau menjelaskan bahawa untuk menjadi seorang ahli Umno, seseorang itu terlebih dahulu perlu menyertai cawangan berbanding berdaftar secara langsung dengan parti.

  Bagaimanapun, pemimpin peringkat bawahan mungkin melihat orang baru ini sebagai ancaman kepada kedudukan mereka dan berkomplot untuk menyingkirkan orang baru ini.

  "Sistem ini bukan teruk tetapi pemimpin peringkat cawangan perlu memahami bahawa untuk Umno berjaya, Umno memerlukan lebih ramai pemimpin handal," katanya.

  Mengenai krisis MCA, Dr Mahathir berkata parti itu perlu mengutamakan kepentingan parti dan bukan kepentingan peribadi.
  Dr Mahathir juga mengingatkan golongan pemuda supaya memberi lebih tumpuan kepada pendidikan dan menimba ilmu serta kemahiran supaya menjadi pemimpin yang berwibawa dan tidak membuang masa mengadakan demonstrasi.

  Dalam perkembangan lain, beliau berkata undang-undang dan peraturan yang dilihat mendiskriminasi golongan wanita perlu dikaji.

  Katanya dalam masyarakat Islam terdapat beberapa injunksi Islam yang perlu dikaji sama ada ianya benar-benar Islam atau tidak yang mendiskriminasi wanita.

  Bagaimanapun, katanya, negara ini bertuah kerana keadaan tidak begitu buruk di sini berbanding negara Islam lain.

  "Kebebasan Islam di negara ini jauh lebih baik berbanding negara Islam lain dan dalam keadaan tertentu negara bukan Islam juga," katanya.

  Dr Mahathir menjawab soalan seorang wakil kumpulan ''Sisters in Islam'' yang bertanya sama ada undang-undang yang tidak mencerminkan perubahan peranan wanita dalam masyarakat perlu diubah di mana wanita kini menjadi rakan dan bukan didominasi. - Bernama

 7. #7
  NG Hall of Fame
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  hong kong, bangi
  Posts
  5,884
  jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice
  My Mood
  In Love
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like
  Kos tanah PKFZ 67 peratus lebih tinggi: PAC
  KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) hari ini melaporkan bahawa kos tanah bagi setiap kaki persegi dalam projek Pembangunan Zon Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ) adalah RM41.76 iaitu 67 peratus lebih tinggi daripada harga RM25 yang ditetapkan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH).

  Laporan itu menyatakan jika tanah bagi projek itu diperolehi mengikut Akta Pengambilan Tanah 1960, kerajaan hanya perlu membelanjakan RM442.13 juta dan menjimatkan sejumlah RM645.87 juta.

  Selain itu, pengenaan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun bagi bayaran balik tanah secara tertunda sebelum perjanjian jual beli ditandatangani oleh Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Kelang (LPK), Datin Paduka OC Phang, telah menyebabkan berlaku pengenaan caj dua kali terhadap kerajaan.


  Ini kerana semasa JPPH menetapkan harga tanah pada RM25 sekaki persegi, jabatan itu telah mengambil kira faedah sebanyak 7.5 peratus untuk bayaran balik tertunda selama 15 tahun.

  PAC juga mendapati bahawa kelulusan dari kerajaan tidak diperolehi berhubung pengenaan kadar faedah tersebut.

  "Pengenaan kadar faedah ini menyebabkan LPK perlu membayar kos pembelian tanah berjumlah RM1.088 bilion di samping faedah tambahan berjumlah RM730 juta menjadikan jumlah pembayaran RM1.818 bilion," menurut laporan itu.
  Phang dan Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan juga didapati gagal mematuhi arahan dari kerajaan dan Kementerian Kewangan dalam urusan perolehan tanah itu untuk projek PKFZ.

  Selain itu, arahan Ketua Setiausaha Perbendaharaan supaya tanah bagi projek itu diperolehi secara pengambilan balik mengikut Akta Pengambilan Tanah 1960 dan dibiayai melalui peruntukan Kementerian Pengangkutan dan kemudiannya disewa pajak kepada LPK juga tidak dipatuhi.

  Jawatankuasa itu juga mendapati tindakan Phang menandatangani perjanjian jual beli termasuk membangunkan infrastruktur bernilai RM1.088 bilion adalah menyalahi peraturan kewangan kerajaan kerana beliau tidak mendapat kelulusan dari Kementerian Kewangan.

  Tindakan Phang juga didapati tidak selaras dengan kehendak Port Authorities Act 1963 yang menetapkan bahawa beliau perlu mendapat kelulusan daripada Lembaga Pengarah LPK terlebih dahulu.
  Laporan itu juga menyatakan bahawa LPK wajar memastikan bahawa pemaju projek PKFZ iaitu Kuala Dimensi Sendirian Berhad (KDSB) telah melaksanakan semua kerja infrastruktur seperti yang ditetapkan dalam perjanjian jual beli tanah sebelum menjelaskan semua bayaran harga tanah yang akan tamat pada 2017.

  Jawatankuasa itu turut mendapati pelantikan KDSB sebagai pemaju oleh LPK tidak dibuat secara teratur kerana Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan dan Pengurus Besar LPK itu gagal mematuhi arahan Kementerian Kewangan berhubung perkara itu.

  KDSB telah dilantik sebagai kontraktor oleh LPK bagi projek pembangunan PKFZ secara rundingan terus.

  Laporan itu menyatakan bahawa pada Jun 2001, Kementerian Kewangan menetapkan kontrak kerja pembangunan dibuat secara tender terbuka dan kos pembangunan projek PKFZ dibiayai melalui terbitan bon jangka panjang dengan jaminan kerajaan.

  Perjanjian jual beli tanah yang ditandatangani KDSB dan LPK pada November 2002 juga mensyaratkan KDSB dilantik sebagai kontraktor pembangunan PKFZ walau pun kelulusan daripada Kementerian Kewangan tidak diperolehi untuk dikecualikan dari proses tender.

  Menurut laporan itu, kelulusan daripada Kementerian Kewangan adalah perlu bagi membolehkan tapisan dibuat untuk menentukan tahap keupayaan kewangan dan kepakaran KDSB melaksanakan projek yang melibatkan perbelanjaan yang begitu besar.

  "Kegagalan Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan dan Pengurus Besar LPK mematuhi arahan Kementerian Kewangan dan memohon kelulusan dari kerajaan berhubung dengan pelantikan KDSB sebagai pemaju projek adalah satu kesalahan dan tindakan undang-undang perlu diambil terhadap mereka," menurut laporan itu. - Bernama

 8. #8
  NG Hall of Fame
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  hong kong, bangi
  Posts
  5,884
  jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice
  My Mood
  In Love
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like
  Gempa Iran cederakan 700 mangsa
  TEHRAN: Gempa bumi di Iran mencederakan sekurang-kurang 700 penduduk di selatan negara itu.

  Agensi media Iran melaporkan 100 yang tercedera sudah dimasukkan ke hospital manakala yang lain cedera ringan.

  Gempa bumi pada magnitud 4.9 itu menggegarkan bandar pelabuhan Bandar Abbas pada jam 2.56 pagi waktu tempatan, menyebabkan tenaga elektrik dan talian telefon terputus. - AP

 9. #9
  NG Hall of Fame
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  hong kong, bangi
  Posts
  5,884
  jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice
  My Mood
  In Love
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like
  Polis Iran bertempur dengan penunjuk perasaan  TEHRAN: Saksi berkata pasukan keselamatan Iran bertempur dengan penunjuk perasaan pembangkang di satu bahagian di Tehran.

  Mereka berkata pihak berkuasa menggunakan belantan untuk menyuraikan penunjuk perasaan yang menganjur perarakan antikerajaan di medan utama bandaraya itu.

  Tunjuk perasaan itu dilangsungkan ketika berlangsungnya rapat umum rasmi sempena ulang tahun ke-30 penawanan Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Tehran.


  Tiada laporan awal mengenai kecederaan atau penangkapan penunjuk perasaan terbabit.

  Di luar bangunan bekas Kedutaan AS, ribuan orang ramai berkumpul pada rapat umum antiAmerika. - AP

 10. #10
  NG Hall of Fame
  Join Date
  Nov 2005
  Location
  hong kong, bangi
  Posts
  5,884
  jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice jahar79 is just really nice
  My Mood
  In Love
  NG Hall of Fame
  Post Thanks / Like
  Suri rumah mengaku tidak bersalah memperdagang manusia
  PETALING JAYA: Seorang suri rumah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini terhadap dua pertuduhan memperdagangkan manusia, September lalu.

  Anita Nordin, 43, dari Petaling Jaya didakwa memperdagangkan seorang lelaki warga Indonesia, Deden Firman, 27, bagi tujuan mengeksploitasinya di sebuah rumah bernombor 5 PJS/7/15D Bandar Sunway, jam 2 petang, 29 September lalu.

  Ibu kepada tiga anak itu juga didakwa melakukan kesalahan yang sama ke atas seorang wanita Indonesia, Patimah, 36, pada tempat, tarikh dan waktu yang sama.


  Bagi kedua-dua pertuduhan itu, Anita yang diwakili peguam bela T Mishant, didakwa mengikut Seksyen 12 Akta Anti Pemerdagangan Orang 2007, yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 15 tahun dan denda.

  Timbalan Pendakwa Raya Fatimah Zahari, tidak menawarkan sebarang jaminan kerana kesalahan ini tidak boleh dijamin bagaimana pun beliau tidak membantah sekiranya mahkamah memberikan jaminan dengan menawarkan RM50,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin.

  "Selepas mendengar hujahan pihak pendakwaan dan rayuan dari peguam bela dan mengambil kira faktor kesihatan kamu (tertuduh) mahkamah membenarkan kamu diikat jamin RM12,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin," kata Hakim Balqis Aini Mohd Ali.
  "Dari segi undang-undang kamu tidak bersalah selagi kesalahan itu belum dibuktikan tetapi ini tidak bermakna kamu boleh mengambil ringan perkara ini di samping kamu perlu menjaga kesihatan kamu," kata Balqis Aini.

  Mahkamah menetapkan 12 Januari tahun depan untuk sebutan semula. - Bernama


 11. Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60

 

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts