Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60 The Best Spread 468x60ms

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    Zarul Umbrella
    Guest

    Artis?Apa kerja yg dorang buat??

    Ada tak sesapa disini yg tahu mcmana kerja artis??
    Kpd yg tak tahu saya nak kngsi pengalaman kalo ada yg sudi nak baca

    Ok kalau penyanyi tu bila da sign ngan record company,anda akan dikenalkan dgn penerbit album dan lagu2 akan diberi kpd anda,da siap recording,mereka akan buat photo session untuk buat cover album dan bila da siap mereka akan dikenalkan dgn PR yg akan menyusun jadual promosi,photo session,Press conference,pelancaran album dll.

    so tu lah kerja mereka,hari2 photo session,jumpa reporter,buat promosi kat shopping complex,buat show kat tv station,nyanyi kat funfair,biasanya weekdays bnyk buat photosession dan jumpa reporter,manakala weekend buat show,dan kalau show tv mereka akan buat rehersal 3-4 hari sebelum malam show

    kalau tak de kerja/show melepak jelah

    senang dan less stress[ini saya]tak tahu la artis lain
    Trade_on_STP_accounts-ENG_160x600

  2. #2
    Fx4u Official IB
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    NEMO - Official Forex4You Introducing Broker (Malaysia)
    Posts
    606
    NEMO is on a distinguished road
    My Mood
    Flirty
    Post Thanks / Like
    kerjaya artis ni main income dorang kat mana yer...........kalu nak harapkan album berapa sangat.....


    show ker?..........

    sy merasakan kerjaya artis ni agak lumayan...namun mengapa sering berlaku...artis yang mempunyai masalah kewangan apabila ditimpa sakit dan bencana....adakah mereka kurang menitikberatkan simpanan hari tua..



    sory..byk tanya plak...alang2 dah tanya artis..:011::011:

  3. #3
    Zarul Umbrella
    Guest
    Quote Originally Posted by NEMO View Post
    kerjaya artis ni main income dorang kat mana yer...........kalu nak harapkan album berapa sangat.....


    show ker?..........

    sy merasakan kerjaya artis ni agak lumayan...namun mengapa sering berlaku...artis yang mempunyai masalah kewangan apabila ditimpa sakit dan bencana....adakah mereka kurang menitikberatkan simpanan hari tua..



    sory..byk tanya plak...alang2 dah tanya artis..:011::011:
    bagus soalan ni

    income artis ada dari beberapa sumber
    1.album
    2.show
    3.iklan/tajaan

    masa zaman saya mmg boleh la buat duit tapi sekali datang banyak tp bila tak der,langsung takder
    artis takder KWSP dan ramai artis yg susah waktu tua pasal dorang ni tak beli insuran dan mungkin mereka tak menyimpan

    show adalah income utama artis,artis seperti Siti,Mawi dan Anuar Zain adalah yg paling mahal la setakat yg saya tahu,sumber terdekat menyatakan yg show Anuar Zain untuk Minggu Setiausaha mencecah 90k

  4. #4
    Fx4u Official IB
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    NEMO - Official Forex4You Introducing Broker (Malaysia)
    Posts
    606
    NEMO is on a distinguished road
    My Mood
    Flirty
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Zarul Umbrella View Post
    bagus soalan ni

    income artis ada dari beberapa sumber
    1.album
    2.show
    3.iklan/tajaan

    masa zaman saya mmg boleh la buat duit tapi sekali datang banyak tp bila tak der,langsung takder
    artis takder KWSP dan ramai artis yg susah waktu tua pasal dorang ni tak beli insuran dan mungkin mereka tak menyimpan

    show adalah income utama artis,artis seperti Siti,Mawi dan Anuar Zain adalah yg paling mahal la setakat yg saya tahu,sumber terdekat menyatakan yg show Anuar Zain untuk Minggu Setiausaha mencecah 90k
    sy tertarik dgn usaha segelintir artis yg melibatkan diri dalam dunia perniagaan...nampak disini mereka belajar tentang kehidupan artis yang ada pasang surutnya..

    cth artis yg bg sy amat berjaya dlm bidang seni dan perniagaan.. siti, linda onn, erra, dr fazli..

    sy juga berharap zarul pun berjaya dlm perniagaan yg diceburi.

  5. #5
    DiSc
    Guest
    tapi skrang artis baru dah makin ramai...dah rasanya tak ramai artis baru yang menyerlah....so agak agak apa yang diorang buat ek?

  6. #6
    Fx4u Official IB
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    NEMO - Official Forex4You Introducing Broker (Malaysia)
    Posts
    606
    NEMO is on a distinguished road
    My Mood
    Flirty
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by DiSc View Post
    tapi skrang artis baru dah makin ramai...dah rasanya tak ramai artis baru yang menyerlah....so agak agak apa yang diorang buat ek?
    bg yg kurang menyerlah..tp mempunyai rupa paras cantik..dan tubuh menggiurkan...xde masalah..dorang leh buat mende lain....tekel atuk2 dan vvip...bg yg satu hape pun xde...baik balik kg bela kambing la...

  7. #7
    Zarul Umbrella
    Guest
    Quote Originally Posted by DiSc View Post
    tapi skrang artis baru dah makin ramai...dah rasanya tak ramai artis baru yang menyerlah....so agak agak apa yang diorang buat ek?
    dengar2 si saiful Malaysian Idol tu kerja kat SSF

  8. #8
    NG Rookie
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1,138
    tokputih will become famous soon enough tokputih will become famous soon enough
    My Mood
    Sneaky
    Post Thanks / Like
    dunia yang penuh glamour.. hmm mintak dijauhi

  9. #9
    Zarul Umbrella
    Guest
    Quote Originally Posted by tokputih View Post
    dunia yang penuh glamour.. hmm mintak dijauhi
    ya saya setuju dan saya da lalui pheww!!

  10. #10
    kingnorth
    Guest
    ada sorang kawan saya.. jadi artis.. last sekali saya tahu dia keje jaga kedai jamming..mmm susah gak cari makan walaupun dunia artis nie luas..
    mcm artis penyanyi nie saya rasa perlu tahu buat lagu sendiri sbb royalti dari lagu tu akan menjadi income bila dorang dah takleh nyanyi lagi..tapi kebanyakan artis malaysia amik lagu2 dari komposer jer.. so royalti akhirnya dpt kat komposer lah.. artis dpt ler sikit..


  11. TenkoFX Crypto

 

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts