Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60 TenkoFX Crypto

+ Reply to Thread
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    kruleznickzam
    Guest

    [Mitos]Puaka Gloomy Sunday

    aku ambik dari satu blog... :011:


    ahack..banyak dah cerita tentang lagu berpuaka "Gloomy Sunday" nie atau lebih dikenali sebgai ‘’Hungarian suicide Song’’ digembar gemburkn..... apa yang buat owg bunuh diri bila denga lagu nie?... moh usha ke"puakaan" gloomy sunday nie....

    Melodi n lirik asal lagu ni dtulis oleh Reszo Seress yg merupakan sorg pemain piano n composer Hungary pada thn 1933 ..

    Melodi melankolik yang unik ini dicipta selepas Reszo Seress bergaduh dengan kekasih hatinya.. Reszo melahirkan rasa kecewanya dalam melodi dan lirik.. ia menamakannya sebagai "Gloomy Sunday" bersamaan dengan hari ahad yang muram pada hari tersebut..

    Sebaik shj dipasarkan, ia mndapat reputasi sebagai lagu bunuh diri.. Laporan akhbar Hungary mngatakan sesiaper yg mndengar melodi lagu berhantu nie akan membunuh diri dengan meninggalkan sepucuk surat brkaitan lagu trsebut..

    Orang yang pertama kali bunuh diri setelah mendengar lagu tersebut adalah kekasih Rezso Seress sendiri dengan terjun dari jambatan ke sungai Donau (Danube) dan meninggalkan secebis kertas yang hanya berisi dua kata saja “Szomorú Vasárnap” yang apabila diterjemahkan dalam bahasa Inggris bererti “Gloomy Sunday”.

    Beberapa bln slps dlancarkan, 1 kejadian pelik telah berlaku. D Berlin, sorg pemuda meminta sekumpulam pemuzik memainkan lagu Gloomy Sunday. Slps lagu abis dmainkan, pemuda i2 blk ke umah lalu memembak kepalanye dgn sepucuk revolver. Sblm kejadian, die mngadu tertekan dgn irama melodi sebuah lagu, iaitu Gloomy Sunday.

    Seminggu kemudian d bdr yg same. Sorg pekerja pembantu kedai djumpai mati trgangtung di dlm umah flat. Polis mnjumpai 1 salinan lirik Gloomy Sunday d dlm blk mangsa.

    2 hr slps kejadian i2, sorg setiausaha d New York membakar diri sendiri setelah mninggalkan nota meminta supaya memainkan lagu Gloomy Sunday ketika majlis pengkebumianye.

    Beberapa mnggu slps i2, sorg warga New York brusia 82 thn mati akibat terjun dari apartment 7 tingkat setelah memainkan lagu Glommy Sunday dgn pianonya.

    Dlm hr yg same, sorg remaja di Rom tiba-tiba terjun dr jambatan setelah mndengar irama Gloomy Sunday.

    London-Utara, sorg wanita djumpai mati setelah memainkan 78 rakaman Gloomy Sunday. Die djumpai mati terduduk.

    Dilanda berita kematian berkaitan lagu tersebut, memaksa Pengarah BBC utk mngharamkan lagu bunuh diri i2 dimainkan d semua stesen2 radio utama.

    Rezso Seress sendiri pun turut bunuh diri pada tahun 1968 dengan meloncat dari tingkap apartemen tempat tinggalnya. Ia bunuh diri karena menyadari bahwa setelah Gloomy Sunday meledak jadi hit pertamanya di berbagai negara, dia berpikir bahwa dia tidak akan pernah lagi bisa menciptakan hit seperti itu untuk yang kedua kalinya.


    sejak pertama kali muncul, lagu ini telah diterjemahkan kedalam beberapa bahasa seperti bahasa Inggris, Perancis, Finlan, dan Sepanyol, dan diubah dalam sekurang-kurangnya 7 versi lirik oleh 56 penyanyi yang berbeza (termasuk diantaranya versi Heather Nova, Bjork, Ray Charles, Sarah Brightman dan Sinead O’Connor), versi Billie Holliday-lah yang membuat lagu ini sangat terkenal dan pada akhirnya menjadi versi standard interpretasi Gloomy Sunday..


    Sunday is gloomy
    My hours are slumberless
    Dearest the shadows
    I live with are numberless
    Little white flowers
    Will never awaken you
    Not where the black coach
    Of sorrow has taken you
    Angels have no thought
    Of ever returning you
    Would they be angry
    If I thought of joining you
    Gloomy Sunday

    Sunday is gloomy
    With shadows I spend it all
    My heart and I have decided
    To end it all
    Soon there'll be flowers and prayers
    That are said I know
    But let them not weep
    Let them know
    That I'm glad to go
    Death is no dream
    For in death I'm caressing you
    With the last breath of my soul
    I'll be blessing you
    Gloomy Sunday

    Dreaming
    I was only dreaming
    I wake and I find you asleep
    In the deep of my heart dear
    Darling I hope
    That my dream never haunted you
    My heart is telling you
    How much I wanted you
    Gloomy Sunday
    Gloomy Sunday

    "puaka" gloomy nie rasanya bukan dari lagu..tapi pemikiran si mengom2 yang xde otak nk mikir ...strees + feeling lebih kat satu2 perkara..sedo2 dah terempas ke tar drie flat 10 tingkat..pe dapat?.. kompom neraka....
    p/s: sedap nama lagu nie Gloomy Sunday.. mcm kene jer lagu2 yg aku wat..
    sume sedeh2.. nak bubuh nama band aku Gloomy Sunday la.. :045: :045:
    Trade_on_STP_accounts-ENG_160x600

  2. #2
    PEACE YO!
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    root
    Posts
    3,437
    angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold
    My Mood
    Dead
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    bro letak la link download lagu nih... nk gak denga... mesti seram kn hihihi

  3. #3
    ~ Aktifkan Dirimu!!! ~
    Join Date
    May 2009
    Location
    kuala lumpur
    Posts
    1,248
    Don_corleone is a jewel in the rough Don_corleone is a jewel in the rough Don_corleone is a jewel in the rough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by angelus View Post
    bro letak la link download lagu nih... nk gak denga... mesti seram kn hihihi
    jgn kak takut terbunuh diri nnti...:036:
    lagi2 xx dapat merasa luckydraw..ehehe :005::005:

  4. #4
    Mati Pati Akan Datang
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Mengembara Menuju Cinta Nya..
    Posts
    1,551
    rolex will become famous soon enough
    My Mood
    Devilish
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by kruleznickzam View Post
    aku ambik dari satu blog... :011:



    p/s: sedap nama lagu nie Gloomy Sunday.. mcm kene jer lagu2 yg aku wat..
    sume sedeh2.. nak bubuh nama band aku Gloomy Sunday la.. :045: :045:

    Perghhhh....
    Lirik lagu pon benar2 menyentuh....

    tapi xkn sampai bunuh diri kOt...???
    ermmmm...
    Dunia...dunia....
    Selangkah Untuk Menjadi Seorang Trader...



  5. #5
    PEACE YO!
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    root
    Posts
    3,437
    angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold
    My Mood
    Dead
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    brani download?

    http://rapidshare.com/files/22736123...omy_Sunday.mp3

    hahaha... aku cabar korang!

  6. #6
    PEACE YO!
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    root
    Posts
    3,437
    angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold
    My Mood
    Dead
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    berdebar2 siot denga lagu nih... melodi die mmg 50's tp sore penyanyi die eiiiii seram seram... aku delete dah lagu nih

  7. #7
    kruleznickzam
    Guest
    Quote Originally Posted by angelus View Post
    berdebar2 siot denga lagu nih... melodi die mmg 50's tp sore penyanyi die eiiiii seram seram... aku delete dah lagu nih
    mmg seram lagu nie.. hehe.. antara lagu fav skarang nie..
    huhu.. :005:

    pernah sekali tgh2 layan lagu nie.. tiba2 speker jadi bising xtentu pasal..
    terkejut/takut giler time tu.. hahha.. :005: :005:


  8. The Best Spread 468x60ms

 

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts