Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
 • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

The Best Spread 468x60ms Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60

+ Reply to Thread
Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  ssrtrade
  Guest

  Ketuanan Melayu tiada kaitan perhambaan

  DR Thock Ker Pong dalam bukunya Ketuanan Politik Melayu: Pandangan kaum Cina (2005) mengemukakan konsep ketuanan politik Melayu dari perspektif demografi yang dianggap sebagai legitimasi kuasa politik Melayu di negara ini.

  Beliau melihat konsep ketuanan politik Melayu adalah berdasarkan majoriti dari segi bilangan penduduk Melayu (Bumiputera) yang berjumlah lebih 60 peratus daripada keseluruhan penduduk negara. Menurutnya, kuasa politik Melayu diteguhkan lagi melalui dominasi Umno dalam Barisan Nasional (BN).

  Buku yang asalnya kajian ilmiah beliau untuk ijazah doktor falsafah (Phd) memilih gerakan pertubuhan Cina (huantan) dari 1969-1999 sebagai landasan kajiannya.

  Di antara huantan yang dikaji termasuk Dongjiozong, Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (GPCM), Dewan-dewan Perhimpunan Cina (DPC) dan Dewan-dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM).

  Huantan terbabit adalah pertubuhan Cina yang bersuara lantang dan aktif berdepan dengan ketuanan politik Melayu yang dianggap mereka sebagai cabaran bagi masyarakat Cina.

  Dalam kajian itu, beliau mendapati kaum Cina beranggapan bahawa mereka sentiasa dikongkong oleh hegemoni demografi ini.

  Namun, beliau kelihatan menyeimbangkan pandangan apabila menjelaskan bahawa kaum Cina juga memiliki ketuanan iaitu 'ketuanan ekonomi' yang tidak berasaskan hegemoni demografi tetapi ditentukan oleh saiz pemilikan kekayaan dalam bidang ekonomi dan perdagangan.

  Dominasi kekayaan kaum Cina termasuk dalam semua bentuk, sama ada dalam bentuk harta, hartanah, saham dan modal.

  Ketuanan ekonomi ini jelas apabila kaum Melayu hanya memiliki kira-kira 18 peratus kekayaan negara, sedangkan sejak pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), kerajaan menetapkan sasaran sebanyak 30 peratus bagi ekuiti Bumiputera. Sebaliknya kaum Cina menguasai lebih 50 peratus kekayaan di negara ini.

  Saya melihat ketuanan ekonomi inilah banyak memberi kelebihan kepada kaum Cina. Penguasaan ekonomi menyebabkan majoriti kaum Cina di negara ini menikmati kehidupan lebih bermutu sama ada dari segi pendidikan, kesihatan, kediaman, kuasa menabung dan kuasa beli.

  Malah, dalam liku-liku politik tanah air, 'ketuanan ekonomi' menjadi satu tenaga dan kekuatan kepada kaum Cina untuk membuat desakan dan tekanan kepada Umno untuk memberi dan membuka ruang lebih kepada tuntutan mereka termasuk dalam usaha mendapatkan lebih banyak kuasa politik.

  Sebaliknya, ketuanan politik Melayu hanya melambangkan hak dan warisan kedudukan orang Melayu dan sebagai satu jalan bagi pemimpin politik Melayu mengisi hak-hak orang Melayu seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

  Dr Sarjit S Gill, pensyarah sosiologi pernah menyebut, 'Ketuanan Melayu jelas untuk keistimewaan Melayu. Mereka memang berhak mendapatnya selaku kaum dominan di negara ini.

  Hak keistimewaan ini termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Hal ini tidak mendatangkan sebarang sensitiviti kepada kaum lain memandangkan ia memang hak orang Melayu'.

  Beberapa hak istimewa Melayu seperti tercatat dalam Perlembagaan Persekutuan adalah hasil rundingan pelbagai kaum yang dipersetujui bersama ketika negara bersiap menerima kemerdekaan.

  Saya kira tidak ada kaum asal di mana juga negara di dunia ini yang membuka ruang perbincangan dengan kaum imigran pada saat mencapai kemerdekaan bagi menentukan hak mereka.

  Justeru, di mana benarnya tuduhan yang mengatakan Umno mengamalkan dasar 'aparteid' seperti didakwa beberapa pemimpin pembangkang. Apa agenda sebenar mereka mengeluarkan kenyataan liar seperti itu jika bukan kerana mahu menimbulkan kebencian dan salah faham di kalangan rakyat pelbagai kaum di negara ini.

  Saya melihat ada kebenarannya apa yang disuarakan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dalam bukunya The Malay Dilemma (1970).

  Beliau ada menyebut bahawa sifat rendah diri kaum Melayu menyebabkan mereka sering ditindas dan dicela. Oleh kerana hari ini politik Melayu (Umno) dilihat lemah, maka ramai di kalangan pemimpin pembangkang yang 'bermulut celupar' semata-mata untuk menguji kekuatan dan kesabaran orang Melayu.

  Hari ini, politik negara berdepan dengan aliran politik liberal yang mempamerkan haluan perjuangan yang kelihatan bercanggah dengan semangat Perlembagaan, kontrak sosial dan agenda nasional.

  Malah, asakan kuat aliran liberal dalam politik pembangkang ini berupaya memerangkap Pas dalam permainan politik mereka sehingga parti itu lupa idealisme perjuangannya yang sebenar untuk memartabatkan Islam dan Melayu di negara ini.

  Bayangkan apa akan terjadi sekiranya lima fasal utama dalam Perlembagaan Persekutuan yang menyentuh tunjang politik Melayu mahu dirungkai dan dihapuskan oleh mereka yang 'jahil' sejarah dan politik tanah air. Pasti akan terjadi kacau-bilau seperti yang pernah diungkapkan oleh Allahyarham Profesor Dr Syed Hussein Alatas. Katanya, 'jika kuasa politik itu dirompak atau dicuri daripada orang Melayu, pasti negara kacau-bilau.'

  Lima fasal utama yang berkaitan dengan hak dan kedudukan orang Melayu itu termasuk Perkara 3 yang meletakkan agama Islam ialah agama bagi Persekutuan, Perkara 32 yang menyatakan Yang di-Pertuan Agong adalah ketua utama negara bagi Persekutuan, Perkara 38 yang menyebut Majlis Raja-Raja memiliki fungsi tertentu seperti terkandung dalam Perkara 38(2), Perkara 152 pula meletakkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan Perkara 153 adalah berhubung dengan tanggungjawab Yang di-Pertuan Agong memelihara kedudukan istimewa Melayu dan Bumiputera bagi negeri Sabah dan Sarawak serta kepentingan sah kaum-kaum lain mengikut peruntukan perkara ini.

  Kelima-lima fasal berkaitan orang Melayu itu boleh dianggap sebagai 'ketuanan politik Melayu' yang diinstitusikan melalui Perlembagaan sejak 1957. Justeru, ia tiada kena mengena dengan amalan memperhambakan kaum lain.

  Malah, agenda Melayu dalam pelbagai bidang hanya mula dilaksanakan selepas berlakunya Peristiwa 13 Mei 1969 melalui pelbagai dasar termasuk Dasar Ekonomi Baru. Pada hakikatnya semua dasar yang dilaksanakan di negara ini adalah dasar nasional untuk semua kaum.

  Sebenarnya, hujah mengenai kedudukan orang Melayu berasaskan sejarah, budaya, politik dan demografi sudah disebut sejak 1930-an dan 1940-an oleh beberapa tokoh tersohor seperti Za'aba dan Datuk Onn Jaafar.

  Malah, majalah Al-Imam yang diterbitkan oleh pendukung gerakan islah pada 1906 di Singapura sudah pun mendesak orang Melayu supaya menoleh ke Jepun yang ketika itu sudah melaksanakan perubahan (islah) dalam bidang politik, ekonomi dan pertahanan. Jadi, di mana silapnya apabila kedudukan orang Melayu masih dilihat lemah di negara sendiri? :022:  http://arenanusantara.blogspot.com/
  PAMM 120x600

 2. #2
  Administrator
  Join Date
  Feb 2006
  Posts
  304
  admin is a glorious beacon of light admin is a glorious beacon of light admin is a glorious beacon of light admin is a glorious beacon of light admin is a glorious beacon of light
  My Mood
  Fine
  Post Thanks / Like
  Istilah ketuanan Melayu bukannya susah sangat kalau nak difahami. Tetapi ramai yang memilih untuk memberi definisi buruk, memberi bayangan betapa buruknya konsep ini. Bagi aku, orang Melayu (orang Islam) jangan mudah terpedaya dengan trap yang dipasang oleh mereka yang sangat jaki dan cemburu dengan istilah ini.

  Kita jangan jadi burung kakak tua yang mengulang apa yang orang lain suruh. Kita jangan jadi Pak Kadok menang sorak kampung tergadai.

  Kita tahu ketuanan itu tidak bermaksud hubungan antara "hamba dengan Tuan" yang memberi definisi bahawa kaum lain (penganut agama lain), sebagai hamba kepada Melayu. Tapi ada yang seronok bersorak untuk menghapuskan ketuanan Melayu.

  Kita tahu DEB memberi faedah kepada orang Melayu (orang Islam), tetapi kita seronok bersorak untuk menghapuskan DEB. DEB membantu segolongan orang sahaja? Membantu kroni sahaja? Jangan kerana nyamuk seekor, kelambu hendak dibakar. Konsep DEB sangat baik untuk orang Melayu (orang Islam), tetapi implementasi nya ada kelemahan... yang harus diperbaiki atau dihapuskan adalah orang yang diamanahkan untuk menjalankan DEB tetapi korup. Bukan menghapuskan keseluruhan sistem.

  Ketuanan Melayu.... istilah yang sangat dibenci oleh mereka yang menggerakkan liberalisme dan kearah pembentukan "republik" Malaysia. Sebab itu beberapa perjalanan sejarah negara cuba ditulis semula oleh puak-puak ini. Tapi ada orang yang seronok untuk menyokong teori gila puak-puak ini.

  Setakat ini, apakah yang telah dilakukan oleh puak penggerak liberalisme dalam hal-hal ekonomi? Mungkin tidak ada. Tidak ada komplen, sebab mereka seronok mendominasikan ekonomi. Kita (orang Islam) jadi kuli. Mereka komplen ketuanan Melayu, komplen kuota MARA, komplen kuota rumah, komplen asrama penuh... sebab apa? Supaya kita (orang Islam) rasa bersalah sebab ada peruntukan khas dalam perlembagaan yang melindungi hak orang Melayu (orang Islam).

  Rasis? Orang Melayu yang mempertahankan hak Melayu dikatakan rasis, asabiyah, dan politik sempit perkauman. Apa pula nama untuk mereka yang memperjuangkan sekolah jenis kebangsaan? Apa pulak nama untuk mereka yang jadi jagoan dalam kes Kugan dan Teoh Beng Hock? Apa pula nama bagi mereka yang beriya membawakan kes ketuk ketampi ke parlimen? Apa pula nama bagi mereka yang menyalahkan polis kerana menembak mati penjenayah berbahaya? Kenapa jadi jaguh bila melibatkan kaum mereka? Kalau Melayu (orang Islam) yang kena tembak, mana perginya jaguh ni?

  Aku bukan rasis, dan aku tak mahu terlibat dalam politik perkauman. Tetapi secara jujurnya, aku rasakan kita ada masalah politik ikut-ikutan. Kita ikut membenci sesuatu kerana ramai kawan-kawan yang membenci. Kalau tak ikut, tak boleh masuk geng.

  Bagi yang betul-betul memahami perjuangan mereka, teruskan berjuang atas platform masing-masing. Selagi kita masih berpegang kepada al-Quran dan hadis, Insyallah kita akan jumpa di destinasi yang sama walapun naik kapal lain-lain.

 3. TenkoFX Crypto

 

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts