Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
 • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

TenkoFX Crypto Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60

+ Reply to Thread
Results 1 to 1 of 1
 1. #1
  ~ Aktifkan Dirimu!!! ~
  Join Date
  Apr 2008
  Location
  cheraxz
  Posts
  13,808
  alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold
  My Mood
  Happy
  Post Thanks / Like

  Khir saman Speaker isu larangan hadir sidang DUN

  Bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo telah memfailkan saman terhadap Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) Selangor, Teng Chang Khim berhubung keputusan menggantung beliau daripada menghadiri persidangan DUN selama setahun.

  Dr Mohamad Khir, yang merupakan ADUN Sungai Panjang dan ketua pembangkang di DUN Selangor, memfailkan saman pemula melalui
  peguamnya MM Athimulan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Shah Alam pada Isnin lepas.

  Selain Teng, yang juga pengerusi Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan Negeri Selangor dan Speaker DUN, beliau turut menamakan Setiausaha DUN Selangor dan kerajaan Selangor sebagai defendan.

  Athimulan memberitahu pemberita di Shah Alam hari ini bahawa saman itu adalah bagi memohon satu deklarasi bahawa keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan itu pada 19 Mei lepas menggantung Dr Mohamad Khir daripada menghadiri persidangan DUN dan menarik balik kemudahan elaun beliau sebagai anggota dewan selama setahun, adalah tidak sah dan terbatal.

  Dr Mohamad Khir juga menuntut satu deklarasi bahawa keputusan DUN pada 15 Julai lepas menggantung beliau daripada menghadiri sidang DUN selama setahun juga tidak sah dan terbatal.

  Athimulan berkata bekas menteri besar itu turut menuntut deklarasi bahawa keputusan kerajaan negeri mewujudkan Enakmen Penghinaan Dewan 2009 sebagai tidak sah dan terbatal kerana ia bercanggah dengan perlembagaan.

  "Dr Mohamad Khir turut menuntut deklarasi bahawa pembabitan Teng selaku pengerusi Selcat dan juga pengerusi Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan berhubung keputusan penggantungan beliau sebagai tidak sah dan terbatal kerana ia melibatkan pertembungan kepentingan kerana Teng bertindak sebagai pendakwa dan beliau juga yang membuat keputusan bagi pihak jawatankuasa itu," katanya.

  Athimulan berkata Dr Mohamad Khir menuntut ganti rugi berhubung elaun yang ditarik balik sepanjang penggantungannya, emolumen dan relif lain yang difikirkan sesuai dan wajar oleh mahkamah selain hak beliau untuk kembali menghadiri persidangan DUN akan datang tanpa halangan daripada mana-mana pihak terutama Speaker DUN.

  Pada 15 Julai lepas, Timbalan Speaker, Haniza Mohd Talha mengumumkan penggantungan Dr Mohamad Khir selama setahun dan penarikan balik semua keistimewaannya sebagai wakil rakyat sepanjang tempoh penggantungan itu kerana gagal hadir sidang siasatan awam Selcat pada Mac lepas berhubung penggunaan wang penajaan oleh Badan Amal dan Kebajikan Isteri-isteri Selangor (Balkis) dan didakwa mengeluarkan kenyataan menghina jawatankuasa itu dalam media.

  Dr Mohamad Khir yang turut hadir pada sidang akhbar itu berkata beliau berharap mahkamah dapat membuat keputusan dengan cepat supaya beliau dapat menghadiri persidangan dewan bulan depan untuk pembentangan bajet.
  The Best Spread 160x600ms

 2. The Best Spread 468x60ms

 

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts