Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60 TenkoFX Crypto

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    PEACE YO!
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    root
    Posts
    3,437
    angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold
    My Mood
    Dead
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like

    (15 Oct 2009) Sijil Halal JAKIM, perlu atau tidak?

    Dewasa ini makin banyak syarikat mengeluarkan francais berasaskan makanan dan tidak kurang juga gerai kecil-kecilan yang tumbuh melata di pusat membeli-belah, namun jika kita lihat sejauh mana tahap kualiti halal yang dipamerkan oleh syarikat atau individu tersebut menjamin barangan yang dijual benar-benar halal.

    Apa yang saya ingin kita bincangkan disini ialah sikap kita sebagai pengguna yang tidak prihatin dengan perkara tersebut. Sebab itu saya meletakkan tajuk Sijil Halal JAKIM, perlu atau tidak? Dari pemerhatian saya masih ramai yang tidak sensitif tentang perkara tersebut, masih ramai yang mengunjungi dan menikmati hidangan yang belum pasti tahap halalnya. Bila ditanya, kami tidak was-was, bila ditanya lagi, dijawab eh sijil halalkan ada ditampal didinding kedai tu, apa nak kisah?.

    Oh senang sahaja, jika nampak ada logo halal terus rasa selamat, tapi adakah anda pasti dari mana datangnya logo tersebut, ada yang dari Australia, ada yang dari New Zealand, ada yang dari badan Islam SEA, ada yang dari negeri-negeri tertentu di Malaysia, malah yang lebih menyedihkan ada yang sekadar fotostat sahaja. Ini lebih meragukan.

    Jadi renung-renungkan tentang perkara tersebut yang akan menjadi darah daging kita, membawa kepada zuriat kita dan sekaligus menjadikan keturunan kita mencampur baur dengan benda yang tidak sepatutnya iaitu HARAM.

    Fikir-fikirkan...
    Professional_PAMM_Service-ENG_160x600

  2. #2
    You'll Never Walk Alone
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    McLaren HQ
    Posts
    15,548
    tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all
    My Mood
    Asleep
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by angelus View Post
    Dewasa ini makin banyak syarikat mengeluarkan francais berasaskan makanan dan tidak kurang juga gerai kecil-kecilan yang tumbuh melata di pusat membeli-belah, namun jika kita lihat sejauh mana tahap kualiti halal yang dipamerkan oleh syarikat atau individu tersebut menjamin barangan yang dijual benar-benar halal.

    Apa yang saya ingin kita bincangkan disini ialah sikap kita sebagai pengguna yang tidak prihatin dengan perkara tersebut. Sebab itu saya meletakkan tajuk Sijil Halal JAKIM, perlu atau tidak? Dari pemerhatian saya masih ramai yang tidak sensitif tentang perkara tersebut, masih ramai yang mengunjungi dan menikmati hidangan yang belum pasti tahap halalnya. Bila ditanya, kami tidak was-was, bila ditanya lagi, dijawab eh sijil halalkan ada ditampal didinding kedai tu, apa nak kisah?.

    Oh senang sahaja, jika nampak ada logo halal terus rasa selamat, tapi adakah anda pasti dari mana datangnya logo tersebut, ada yang dari Australia, ada yang dari New Zealand, ada yang dari badan Islam SEA, ada yang dari negeri-negeri tertentu di Malaysia, malah yang lebih menyedihkan ada yang sekadar fotostat sahaja. Ini lebih meragukan.

    Jadi renung-renungkan tentang perkara tersebut yang akan menjadi darah daging kita, membawa kepada zuriat kita dan sekaligus menjadikan keturunan kita mencampur baur dengan benda yang tidak sepatutnya iaitu HARAM.

    Fikir-fikirkan...
    sangat perlu kerana ianya amat penting bagi umat Islam. Mencari makanan halal adalah kewajipan kita.

    Namun Jakim juga perlu sentiasa membuat pemantauan terhadap gerai2 yang meletakkan logo halal kerana ada yang cuba mengambil kesempatan daripada logo tersebut
    "Saya menyertai Nogold Speakout"

  3. #3
    sparrow
    Guest
    harap pihak jakim membuat keje dgn lebih baik pasal sijil halal nih

    bukak kaunter kt masjid senang org nk tanya dan kepastian

  4. #4
    You'll Never Walk Alone
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    McLaren HQ
    Posts
    15,548
    tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all
    My Mood
    Asleep
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by sparrow View Post
    harap pihak jakim membuat keje dgn lebih baik pasal sijil halal nih

    bukak kaunter kt masjid senang org nk tanya dan kepastian
    Pengguna juga perlu bijak. Kalau yang menjualnya tu bukan muslim, ada sijil pun boleh menimbulkan keraguan. Almaklum lah mereka bergelumang dengan benda-benda yang tidak halal
    "Saya menyertai Nogold Speakout"

  5. #5
    PEACE YO!
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    root
    Posts
    3,437
    angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold
    My Mood
    Dead
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by sparrow View Post
    harap pihak jakim membuat keje dgn lebih baik pasal sijil halal nih

    bukak kaunter kt masjid senang org nk tanya dan kepastian
    masalahnya satu sahaja, umat Islam itu sendiri tidak peka, mereka lebih senang dengan pepatah malu bertanya sesat jalan, pada mereka biar sesat janji kemaluan mereka tersorok.

  6. #6
    PEACE YO!
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    root
    Posts
    3,437
    angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold
    My Mood
    Dead
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by tennoajak View Post
    Pengguna juga perlu bijak. Kalau yang menjualnya tu bukan muslim, ada sijil pun boleh menimbulkan keraguan. Almaklum lah mereka bergelumang dengan benda-benda yang tidak halal
    Tetapi masalahnya pengguna Islam ini lebih suka membeli dengan kumpulan ini, alasan mereka mudah, ada logo halal dan pekerja yang menjualnya orang Melayu.

    Adakah mereka perasan dari mana datangnya logo halal itu dan adakah Melayu yang bekerja itu orang Islam? Wallahuaklam, tetapi jika kita berhati-hati dalam perkara ini, nescaya kita akan dapat menghindarkannya.

    Pihak JAKIM sepatutnya lebih proaktif dan mewar-warkan kepada umum tentang pengiktirafan yang diberikan kepada pemegang francais atau individu yang mahukan tanda HALAL tersebut, pemantauan yang berterusan.

    Jangan asyik kata tidak cukup orang, kerana jika ada kemahuan pasti ada jalan, kenapa tidak mengambil lepasan SPM atau lepasan Ijazah yang menggangur untuk membuat kerja kebajikan seperti ini atau masih adakah lagi masalah birokrasi dalam organisasi tersebut?

  7. #7
    NG Rookie
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    1,138
    tokputih will become famous soon enough tokputih will become famous soon enough
    My Mood
    Sneaky
    Post Thanks / Like
    biasanya memangler sijil jakim diperlukan bagi menentukan kedai yang kita makan tu halal.. konsep tu memangler dah betul tapi apakah benar-benar kita tahu status halalnya walaupun ada sijil jakim.. selama ni pernah ke anda menyemak keesahan sijil tersebut.. lihat sahaja contoh kedai-kedai kopitiam yang kini berleluasa... banyak jugak orang melayu yang singgah tapi tahukah dari mana sumber makanan yang mereka dapat.. takkan mereka nak ambik dari pengilang melayu.... bagi tok ginilah jika anda yakin maka makanlah tapi kalau was-was baik janganlah...

  8. #8
    PEACE YO!
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    root
    Posts
    3,437
    angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold
    My Mood
    Dead
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by tokputih View Post
    biasanya memangler sijil jakim diperlukan bagi menentukan kedai yang kita makan tu halal.. konsep tu memangler dah betul tapi apakah benar-benar kita tahu status halalnya walaupun ada sijil jakim.. selama ni pernah ke anda menyemak keesahan sijil tersebut.. lihat sahaja contoh kedai-kedai kopitiam yang kini berleluasa... banyak jugak orang melayu yang singgah tapi tahukah dari mana sumber makanan yang mereka dapat.. takkan mereka nak ambik dari pengilang melayu.... bagi tok ginilah jika anda yakin maka makanlah tapi kalau was-was baik janganlah...
    Inilah masalahnya tok, kedai-kedai tersebut secara amnya kita tahu siapakah pemiliknya, cuma bila kita lihat didalam kedai tersebut pekerjanya berbangsa Melayu, secara otomatik kita terus masuk tanpa rasa was-was.

    Seperti yang tok cakap, kandungan bahan yang dimasak contohnya ayam, adakah benar mereka mengambilnya dari orang Islam atau logo yang dipaparkan sekadar lesen untuk menarik umat Islam ke premis mereka.

  9. #9
    sparrow
    Guest
    perkara paling penting supplier makanan halal mesti lh org islam yg JUJUR

    tp skang supplier makanan halal ramai dari kalangan nonmuslim

    ni saper nk setttle kn plak

  10. #10
    You'll Never Walk Alone
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    McLaren HQ
    Posts
    15,548
    tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all
    My Mood
    Asleep
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by sparrow View Post
    perkara paling penting supplier makanan halal mesti lh org islam yg JUJUR

    tp skang supplier makanan halal ramai dari kalangan nonmuslim

    ni saper nk setttle kn plak
    Inilah asasnya. supplier dari kalangan orang Islam sendiri yang penting. Permintaan makanan halal sebenarnya tinggi. So supplier kena ramai dari golongan muslim sendir. Maybe masalah kewangan menyebabkan kekurangan dan kesusahan dalam mengatasi masalah ini.

    "Saya menyertai Nogold Speakout"

  11. The Best Spread 468x60ms

 

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts