Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

TenkoFX Crypto Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60

+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    ~ Aktifkan Dirimu!!! ~
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    cheraxz
    Posts
    13,808
    alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold alonso is a splendid one to behold
    My Mood
    Happy
    Post Thanks / Like

    Nik Aziz Mahu Nama Inggeris Ditukar Ke Bahasa Melayu

    KOTA BAHARU, 14 Okt (Bernama) -- Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengarahkan pihak berkuasa kerajaan tempatan di Kelantan menukar nama jalan dan premis berunsur Inggeris kepada bahasa Melayu.

    Beliau mengakui beberapa bangunan milik anak syarikat kerajaan negeri yang baru beroperasi seperti Kelantan Trade Centre, Kota Baharu Trade Centre dan KB Mall menggunakan nama berunsur Inggeris.

    "Betul nama itu sengaja bubuh begitu, boleh jadi kerana nak popularkan nama itu untuk menarik perhatian umum di peringkat antarabangsa, seperti hotel, maka digunakan bahasa Ingeris supaya (pelancong) Inggeris tahu. Benda tu boleh kita kaji semula, tak jadi masalah," katanya selepas merasmikan Bulan Bahasa Kebangsaan peringkat negeri Kelantan di sini pada hari Rabu.

    Nik Aziz berkata beliau tertarik dengan pendapat seorang tokoh bahasa Melayu, Prof Dr Teo Kok Seong dari Institut Akademi Tamadun Melayu, yang mempersoalkan nama kereta nasional berunsur Inggeris seperti MyVi, Exora dan Satria Neo.

    Beliau juga meminta pegawai kerajaan negeri supaya membiasakan diri menggunakan tulisan jawi dalam minit mesyuarat selain tulisan rumi.

    ~~aku sokong sape2 yg naikkan balik bahasa melayu~~
    Trade_on_STP_accounts-ENG_160x600

  2. #2
    kingnorth
    Guest
    takbir.. klu tuan guru cakap. sya ikut jer..
    tapi best arr cina nie..dia sapot bahasa melayu walaupun cina
    Nik Aziz berkata beliau tertarik dengan pendapat seorang tokoh bahasa Melayu, Prof Dr Teo Kok Seong dari Institut Akademi Tamadun Melayu, yang mempersoalkan nama kereta nasional berunsur Inggeris seperti MyVi, Exora dan Satria Neo

  3. #3
    NG Girl Power
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Kedah -> Shah Alam...
    Posts
    850
    zureyna is just really nice zureyna is just really nice zureyna is just really nice zureyna is just really nice zureyna is just really nice
    My Mood
    Sick
    Post Thanks / Like
    Pengunaan bahasa melayu tu...memang bagus....
    Tapi..jangan le kita tolak tepi terus bahasa inggeris....
    Sebab kalau nak bersaing dalam dunia global ni... kena tahu bahasa inggeris gak...

    Pendek kata... biar seimbang....:011:

    Tapi..sure ada pihak yang sokong gila2...tapi..sokong sebab... memudahkan dorang... bahasa melayu senang..english payah..tak paham.... kalau tolak tepi camni..ketinggalan le kita:011:


    Kena tgk kesesuaianya...tapi...kalau dah semua menda nak namakan dalam bahasa inggeris... apa ke hei nye... bertempat le sama:011:

  4. #4
    Born To Be A Bowl?
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    150
    adifaza is on a distinguished road
    My Mood
    Happy
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by zureyna View Post
    Pengunaan bahasa melayu tu...memang bagus....
    Tapi..jangan le kita tolak tepi terus bahasa inggeris....
    Sebab kalau nak bersaing dalam dunia global ni... kena tahu bahasa inggeris gak...

    Pendek kata... biar seimbang....:011:

    Tapi..sure ada pihak yang sokong gila2...tapi..sokong sebab... memudahkan dorang... bahasa melayu senang..english payah..tak paham.... kalau tolak tepi camni..ketinggalan le kita:011:


    Kena tgk kesesuaianya...tapi...kalau dah semua menda nak namakan dalam bahasa inggeris... apa ke hei nye... bertempat le sama:011:
    tak jugak sedari. kalau tgk org jepun ke, russia ke... diorang pun maju gak, tapi diorang still guna bahasa diorang. ada sorang tu, dia tak reti langsung bahasa inggeris, tapi dia berjaya dalam bidang dia (cipta robot)

    tapi, apa2 pun bagus laa tok guru nak buat camtu. at least ada jugak usaha tok guru utk perjuangkan bahasa melayu dan tulisan jawi. kalau takde orang yang perjuangkan hal2 begini, insyaAllah, cucu2 kita nanti takkan kenal dah tulisan jawi. sedih tu.. :dft005::dft006:
    Projek Jutawan Impian Power Root, POWER IMPIAN!
    Produk Coway (Penapis Air, Penapis Udara & Sistem Bidet) No 1 Di Korea dan USA!
    Tempahan Nasi Beriyani, Nasi Dagang & Nasi Lemak (Tempahan secara kecil-kecilan)
    Maklumat lanjut, hubungi saya: Adifaza | 017 290 4581 | [email protected]

  5. #5
    ☆.:*:.The Bluesmania.:*:.☆
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Stamford Bridge
    Posts
    2,705
    the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough
    My Mood
    Angelic
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by adifaza View Post
    tak jugak sedari. kalau tgk org jepun ke, russia ke... diorang pun maju gak, tapi diorang still guna bahasa diorang. ada sorang tu, dia tak reti langsung bahasa inggeris, tapi dia berjaya dalam bidang dia (cipta robot)

    tapi, apa2 pun bagus laa tok guru nak buat camtu. at least ada jugak usaha tok guru utk perjuangkan bahasa melayu dan tulisan jawi. kalau takde orang yang perjuangkan hal2 begini, insyaAllah, cucu2 kita nanti takkan kenal dah tulisan jawi. sedih tu.. :dft005::dft006:
    dah lama dah.
    patutnya nama mcm Georgetown, Butterworth, Port Dickson, Slim River, etc dah lama tukar.

    p/s adifaza............... lama sungguh tuan hamba bertapa.:011:
    the Oranje Forever!!!!
    "Life Is Awesome"

  6. #6
    Kasi Sembat..!
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    6,322
    mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of
    Post Thanks / Like
    meningkatkan taraf bahasa melayu... bukan merendahkan bahasa inggeris... berbeza yer...

    kita mahir/terror/menguasai bahasa inggeris... namun dlm penggunaan harian/rasmi, bahasa melayu menjadi keutamaan...

  7. #7
    ☆.:*:.The Bluesmania.:*:.☆
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Stamford Bridge
    Posts
    2,705
    the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough
    My Mood
    Angelic
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by mattop View Post
    meningkatkan taraf bahasa melayu... bukan merendahkan bahasa inggeris... berbeza yer...

    kita mahir/terror/menguasai bahasa inggeris... namun dlm penggunaan harian/rasmi, bahasa melayu menjadi keutamaan...
    aku setuju.
    aku tak pernah dengar orang jepun atau korea atau thailand cakap bahasa rojak.
    orang MALAYA saja suka cakap bahasa rojak.

    Eh, tu makanan favorite I?
    Ari tu I nampak you pergi shopping ek?
    You ni suka buat trouble la.

    Nampak biasa kan? tapi jangka panjang ..........
    the Oranje Forever!!!!
    "Life Is Awesome"

  8. #8
    Glory Glory United
    Join Date
    May 2009
    Location
    Ampang Ulu Kelang
    Posts
    2,648
    royce5061 has a spectacular aura about royce5061 has a spectacular aura about royce5061 has a spectacular aura about
    My Mood
    Busy
    Post Thanks / Like
    bahasa jiwa bangsa :dft012:

  9. #9
    Born To Be A Bowl?
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    150
    adifaza is on a distinguished road
    My Mood
    Happy
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by the Oranje View Post
    dah lama dah.
    patutnya nama mcm Georgetown, Butterworth, Port Dickson, Slim River, etc dah lama tukar.

    p/s adifaza............... lama sungguh tuan hamba bertapa.:011:
    huhuhu... hamba byk 'masalah negara' perlu diuruskan. tu sebab menyepi lama. :023::041:

    kalau tukar nama2 tempat ni, jadi apa beb?

    Georgetown = Bandar George
    Butterworth = Mentega Bernilai
    Port Dickson = Pelabuhan Dickson
    Slim River = Sungai Kurus :011::005:
    Projek Jutawan Impian Power Root, POWER IMPIAN!
    Produk Coway (Penapis Air, Penapis Udara & Sistem Bidet) No 1 Di Korea dan USA!
    Tempahan Nasi Beriyani, Nasi Dagang & Nasi Lemak (Tempahan secara kecil-kecilan)
    Maklumat lanjut, hubungi saya: Adifaza | 017 290 4581 | [email protected]

  10. #10
    NG Rookie
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    KL
    Posts
    110
    pesszo is on a distinguished road
    My Mood
    Psychedelic
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by adifaza View Post
    huhuhu... hamba byk 'masalah negara' perlu diuruskan. tu sebab menyepi lama. :023::041:

    kalau tukar nama2 tempat ni, jadi apa beb?

    Georgetown = Bandar George
    Butterworth = Mentega Bernilai
    Port Dickson = Pelabuhan Dickson
    Slim River = Sungai Kurus :011::005:
    "Dickson" tu kalau tukar jadi bahse melayu gak, apa laa bunyinya yer.. :048:

    Tune in to ASTRO Channel 109

  11. The Best Spread 468x60ms

 

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts