Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

The Best Spread 468x60ms Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60

+ Reply to Thread
Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 38
  1. #1
    sang paus adang
    Guest

    ikan kelisa sistem pawah...

    ade sp2 kt sini minat nk buat projek Ikan Kelisa? Atau pernah dengar ke ape ke?
    Ok here aku ade info sket (nanti aku update lg bile aku dpt info lg dr member aku)...

    Tempat Projek: Bukit Merah, Perak

    Ade beberapa jenis Ikan Kelisa yang ada (6-7) kalau xslh. Paling mahal "Malaysian Gold".

    Kalau Anak 2 inci: RM2,500.00 seekor malaysian gold
    Induk: RM15,000.00 seekor malaysian gold

    So kalau nk pawah utk 1 kolam biasa dlm 16 ekor (Perjanjian 5 thn)
    RM200,000.00 utk upah jaga and so on. Kalau ikan mati dlm ms 5 thn, dorg akan
    ganti balik. Yang ni untuk induk Malaysian Gold. So akan ada 8 pasang la.
    Biasa ikan kelisa akan harvest dlm lbih kurang 2bln skali. Skali harvest
    40-60 ekor.

    Katakan 40 ekor, bila dah sampai 2 inci dah boleh jual dengan harga RM2500.00 seekor.
    40 ekor x RM2500.00 = RM100,000.00 (Utk 1 pasang daripada 8 pasang)
    Kalau 8 pasang lebih kurang RM100,000.00 x 8 = RM800,000.00
    Dan yang ni baru harvest sekali je, setahun mungikn ade 5-6 kali harvest.

    Tp disebabkan pawah dengan dorg so dpt 50-50. Boleh je nk jg sendiri tp pandai2 la
    pulak. Dpt sepasang pon dah cun gak, tp aku pun xbrani nk jg.

    Actually aku leh dpt harga lg murah, so bukan RM200,000.00 la. Dan seekor
    daripada RM15,000.00 pun aku leh dpt murah. Kot kalau nk beli yang anak
    2 inci pun aku leh dpt murah so bukan RM2,500.00.

    Btw aku cite ni "Malaysian Gold" je. Nk yang silver pun ade RM800 seekor(induk),
    dan ade gak yang lain.


    Btw ni aku cte untuk info sementara dlu. Aku check dlu nanti.
    bitcoin 160x600

  2. #2
    'Victoria Concordia Crescit'
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Depan PC
    Posts
    1,307
    zatarra will become famous soon enough
    My Mood
    Angelic
    Post Thanks / Like
    aku ade gk tngk kat majalah 3 semalam.. mcm best... tp tak tau la modal permulaan utk bukak satu kolam tu brp.. rsnye mcm puluh2 ribu jgk.. :013:

  3. #3
    sang paus adang
    Guest
    Quote Originally Posted by zatarra View Post
    aku ade gk tngk kat majalah 3 semalam.. mcm best... tp tak tau la modal permulaan utk bukak satu kolam tu brp.. rsnye mcm puluh2 ribu jgk.. :013:
    mmg mahal bro... paling cikai pun kena ada rm 50k.. yg tu aku dgr paling murah la.. type "banjar red"

  4. #4
    sang paus adang
    Guest
    aku nih sebenarnyer budget nak cari 5 org yg betul2 "ada beran" nak try buat business ni.. maksudnyer setiap seorg keluarkan modal rm 10 k.. termasuk aku....
    dan info yg aku tau ikan kelisa nih every 2 months dia bertelur.... so, setiap kali dia bertelur.. dlm 2 @ 3 inci ikan nih akan dijual oleh penternak... lepas tuh kita share la ber 5 keuntungan nyer.... sampai la 5 tahun kontrak dgn penternak nih...

  5. #5
    'Victoria Concordia Crescit'
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Depan PC
    Posts
    1,307
    zatarra will become famous soon enough
    My Mood
    Angelic
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by sang paus adang View Post
    aku nih sebenarnyer budget nak cari 5 org yg betul2 "ada beran" nak try buat business ni.. maksudnyer setiap seorg keluarkan modal rm 10 k.. termasuk aku....
    dan info yg aku tau ikan kelisa nih every 2 months dia bertelur.... so, setiap kali dia bertelur.. dlm 2 @ 3 inci ikan nih akan dijual oleh penternak... lepas tuh kita share la ber 5 keuntungan nyer.... sampai la 5 tahun kontrak dgn penternak nih...
    5 x 10 = 50 k

    maknenye nk buat yg plg murah tu la ye.. klu wat yg malaysian gold tu brp budgetnye..

    bende ni mmg best klu ble buat.. masalah kat modal tu la, mane nk korek.. :019:

  6. #6
    hanif
    Guest
    besarnya modal mana mau cari ni..:007:

  7. #7
    sang paus adang
    Guest
    Quote Originally Posted by hanif View Post
    besarnya modal mana mau cari ni..:007:
    aku nak try buat loan dgn TEKUN, AMANH IKHTIAR @ AGRO BANK.. MANATAU APPROVE..... SO, SAPA2 YG NAK ADA BERAN NAK BUAT PROFIT SHARING BUAT PROJEK NIH BLEH LA EMAIL KAT AKU @ PM AKU DI [email protected]

  8. #8
    DiSc
    Guest
    mahal jugak ek ikan malaysian gold nie....selalunya ikan ni dijual kat dlm malaysia atau eksport??

  9. #9
    kingnorth
    Guest
    bro jaga2.. mahal sgt tu 2inch rm2500.. bukan apa beringat jer..kawan2....:027:

    Ade beberapa jenis Ikan Kelisa yang ada (6-7) kalau xslh. Paling mahal "Malaysian Gold".
    -xpernah dgr malaysian gold.. sumer gold biasanye dari indon.. malaysia terkenal ngan red aro

    Biasa ikan kelisa akan harvest dlm lbih kurang 2bln skali. Skali harvest
    40-60 ekor.

    -arowana akan mengawan pada bulan 6-10 iaitu pada musim2 yg airnya agak panas dan tidak pada bulan2 yg lain

    Nk yang silver pun ade RM800 seekor(induk),
    dan ade gak yang lain.

    -harga tuk aro silver tak pernah cecah rm800 bro leh cek kedai ikan..

    anyway good luck.. aku kan per.. sbb aku minat giler ikan nie.. so aku tau jugakler pasal ikan nie sikit2..
    peace:048:

  10. #10
    DiSc
    Guest
    Quote Originally Posted by kingnorth View Post
    bro jaga2.. mahal sgt tu 2inch rm2500.. bukan apa beringat jer..kawan2....:027:

    Ade beberapa jenis Ikan Kelisa yang ada (6-7) kalau xslh. Paling mahal "Malaysian Gold".
    -xpernah dgr malaysian gold.. sumer gold biasanye dari indon.. malaysia terkenal ngan red aro

    Biasa ikan kelisa akan harvest dlm lbih kurang 2bln skali. Skali harvest
    40-60 ekor.

    -arowana akan mengawan pada bulan 6-10 iaitu pada musim2 yg airnya agak panas dan tidak pada bulan2 yg lain

    Nk yang silver pun ade RM800 seekor(induk),
    dan ade gak yang lain.

    -harga tuk aro silver tak pernah cecah rm800 bro leh cek kedai ikan..

    anyway good luck.. aku kan per.. sbb aku minat giler ikan nie.. so aku tau jugakler pasal ikan nie sikit2..
    peace:048:
    huhu....lain plak info yang ko kasi nie....:102:


  11. TenkoFX Crypto

 
+ Reply to Thread
Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts