Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60 TenkoFX Crypto

+ Reply to Thread
Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 38
  1. #1
    ayeen38
    Guest

    Anda suke mkn kangkung? pk2 kanlah!

    Kangkung(Bahaya nie...Mesti baca)] :5:

    > > Sesiapa yang suka makan Kang Kung ....pastikan dan baca
    > > berita ini
    > >
    > >
    > > Berita dari Doctor...
    > >
    > > ADAKAH ANDA PENGGEMAR KANGKUNG?
    > >
    > > Jika anda penggemar kangkung, tidak kira apa jenis
    > > kangkung,
    > > petis kangkung, kangkung cos, dll yang berkaitan dengan
    > > kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan
    > > bagi
    > > anda when you want to eat kangkung.
    > >
    > > Saya mendapat cerita ini dari seorang teman.
    > > Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doctor
    > > kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita
    > > sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya
    > > setelah 2 hari menderita diarhea. Sudah bermacam ubat sakit
    > > perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarrhea nya
    > > tidak sembuh.
    > >
    > > Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh
    > > doktor
    > > , makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari
    > > ini. Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak
    > > anaknya diarrhea , anak tersebut tak lalu nak mahu makan,
    > > dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.
    > >
    > > Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita
    > > diarhea, malam tersebut anak itu makan kangkung cos di
    > > restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan xray,
    > > ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak
    > > lintah dengan anaknya yang kecil-kecil. Doktor
    > > surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan
    > > medical apapun.
    > > Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia setelah
    > > dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam
    > > batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar
    > > kangkung
    > > cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada
    > > di
    > > dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak
    > > selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak
    > > tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang
    > > sedap.
    > >
    > > Lintah hanya akan mati jika dibakar.
    > > Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2
    > > hari
    > > berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni didalam
    > > tubuh dan terus menghisap darah yang ada, doktor juga
    > > menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersihkan lintah
    > > yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak
    > > malang itu. Jujur, sejak mendengar
    > > cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi
    > > berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama
    > > sekali
    > > tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana
    > > menjadi paranoid, tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala
    > > kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat
    > > kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan
    > > "lintah"
    > > yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi
    > > pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung.
    > >
    > > Best Regards,
    > >
    > > Dr. Nor ni Abdullah
    > > Psychiatrist,
    > > Hospital Tengku Ampuan Rahimah,
    > > 42500 Klang, Selangor.
    > > Tel : +60333756279
    > > Fax : +60333729089
    Professional_PAMM_Service-ENG_160x600

  2. #2
    Kasi Sembat..!
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    6,322
    mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of mattop has much to be proud of
    Post Thanks / Like
    kalau nak confirmation cuba call no dr yg kat bawah tuh....

  3. #3
    ayeen38
    Guest
    Quote Originally Posted by mattop View Post
    kalau nak confirmation cuba call no dr yg kat bawah tuh....
    apa kata mattop kol je..:21::21:

  4. #4
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1,541
    Akule will become famous soon enough Akule will become famous soon enough
    Post Thanks / Like
    dah banyak versi dah cerita kangkung ni....
    kepada yg masih minat, take this precaution.

    kangkung yg seperti dlm cerita diatas biasanya kangkung yg tumbuh dalam longkang atau tempat berpaya...
    lintah berkembang biak kat tempat camtu....
    kangkung jenis ni biasanya tumbuh liar dan besar....
    so mereka petik bahagian ujung2 je... tak termasuk akar sebab part kat akat tu dah keras cam kayu....

    manakala kangkung yg ditanam kat batas, tinggi sekaki-dua dah harvest dah sekali dgn akar2....
    yg ni selamat....

    jadi kalau nak beli atau nak makan kat kedai, pastikan kangkung yg digunakan masih berakar....

  5. #5
    ☆.:*:.The Bluesmania.:*:.☆
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Stamford Bridge
    Posts
    2,705
    the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough
    My Mood
    Angelic
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    hmmmmmmm, sotong kangkung sedappp gak
    the Oranje Forever!!!!
    "Life Is Awesome"

  6. #6
    ayeen38
    Guest
    Quote Originally Posted by the Oranje View Post
    hmmmmmmm, sotong kangkung sedappp gak
    hehhee.. cube check dlm perut the oranje kot2 ade lintah...

  7. #7
    ☆.:*:.The Bluesmania.:*:.☆
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Stamford Bridge
    Posts
    2,705
    the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough
    My Mood
    Angelic
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by ayeen38 View Post
    hehhee.. cube check dlm perut the oranje kot2 ade lintah...
    ada janggut sotong, tapi dah tak serupa yang ori. kena buat DNA.:4:
    the Oranje Forever!!!!
    "Life Is Awesome"

  8. #8
    ayeen38
    Guest
    Quote Originally Posted by the Oranje View Post
    ada janggut sotong, tapi dah tak serupa yang ori. kena buat DNA.:4:
    hehehe..

  9. #9
    maxbiz77
    Guest
    uih.. betoi ka lintah dimasak sebeberapa lama pun tak mati2 jugak?.. ish.. mcm kureng percaya yek. anyway ok la.. just kita berhati2 nak makan kangkung mangkung nih. satgi tak pasai2 org kata mengandung plak. kekeke.

  10. #10
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1,541
    Akule will become famous soon enough Akule will become famous soon enough
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by maxbiz77 View Post
    uih.. betoi ka lintah dimasak sebeberapa lama pun tak mati2 jugak?.. ish.. mcm kureng percaya yek. anyway ok la.. just kita berhati2 nak makan kangkung mangkung nih. satgi tak pasai2 org kata mengandung plak. kekeke.
    sotong kangkung tu mana ada masak... celur kejap je dalam air panas....:4:


  11. The Best Spread 468x60ms

 
+ Reply to Thread
Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts