Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

TenkoFX Crypto Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 30

Thread: Golf Lesson

  1. #1
    You'll Never Walk Alone
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    McLaren HQ
    Posts
    15,548
    tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all
    My Mood
    Asleep
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like

    Golf Lesson

    Sesapa yang minat, baru2 nak belajar & yg dah pro tu jom kita share pasal benda alah ni. Yg pro tu kalau ada tip nak bagi amat dialu2kan

    Ni antara asas/basic sebelum make swing

    #1 GRIP
    [ame="http://www.youtube.com/watch?v=AmK07gRcVo0"]http://www.youtube.com/watch?v=AmK07gRcVo0[/ame]

    #2 CLUB FACE RELEASE
    [ame="http://www.youtube.com/watch?v=LpN0IP_RwJk"]http://www.youtube.com/watch?v=LpN0IP_RwJk[/ame]

    #3 POSTURE
    [ame="http://www.youtube.com/watch?v=0tgd4C914aI"]http://www.youtube.com/watch?v=0tgd4C914aI[/ame]

    #4 AIMING
    [ame="http://www.youtube.com/watch?v=aK4YZz1DMpE"]http://www.youtube.com/watch?v=aK4YZz1DMpE[/ame]

    #5 CHIPPING
    [ame="http://www.youtube.com/watch?v=pvs-GkP3Gno"]http://www.youtube.com/watch?v=pvs-GkP3Gno[/ame]
    Estonian Forex 160x600en
    Last edited by tennoajak; 04 Jun 2009 at 04:19 PM.
    "Saya menyertai Nogold Speakout"

  2. #2
    DiSc
    Guest
    huhu...abang ajak dah terebab golf la skrang...main golf ke skrang??

  3. #3
    ☆.:*:.The Bluesmania.:*:.☆
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Stamford Bridge
    Posts
    2,705
    the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough the Oranje is a jewel in the rough
    My Mood
    Angelic
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    dulu aku pun terlibat gak.
    sebab selalu outstation.
    selalu gak gi driving range kat belakang Parkson SJ & Guthrie Bkt Jelutong esp. lepas meeting- time memalam.
    sekrg dah pencen, badan dah banyak exercise dgn ayam belanda.
    lama gak tak pi driving range.
    the Oranje Forever!!!!
    "Life Is Awesome"

  4. #4
    PEACE YO!
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    root
    Posts
    3,437
    angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold angelus is a splendid one to behold
    My Mood
    Dead
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    aku biase main PS2 & PSP jek
    kalu yg betul punye x mampu lagik la huhuhu
    lg pn aku org level2 biase jek...

  5. #5
    NG Hall of Fame
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    banting
    Posts
    2,069
    lagi2cikfen will become famous soon enough lagi2cikfen will become famous soon enough
    My Mood
    Aggressive
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by angelus View Post
    aku biase main PS2 & PSP jek
    kalu yg betul punye x mampu lagik la huhuhu
    lg pn aku org level2 biase jek...
    Sama ler kita. Kalau menghayun pakai PSP2 memang power.

  6. #6
    DiSc
    Guest
    sekali je aku penah pegang kayu golf...tu pun pinjam member masa main kat driving range....tapi bila pukul mmg kantoi ah...kadang tak kena..kadang kalau kena pun...dekat je bola tu pgi..:21:

  7. #7
    You'll Never Walk Alone
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    McLaren HQ
    Posts
    15,548
    tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all
    My Mood
    Asleep
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by the Oranje View Post
    dulu aku pun terlibat gak.
    sebab selalu outstation.
    selalu gak gi driving range kat belakang Parkson SJ & Guthrie Bkt Jelutong esp. lepas meeting- time memalam.
    sekrg dah pencen, badan dah banyak exercise dgn ayam belanda.
    lama gak tak pi driving range.
    Tahun bila ko pukul kat driving guthrie tu. Dulu aku selalu gak lepak situ. Pastu layan gak lah yg par 3 je. Sebab bz & takde geng aku perap je lah set kat rumah. Tetiba lak ari tu ada jiran ajak main. Puas gak ler menyelingkar stor. Tak jumpa kasut :102:
    Sekarang ni aku layan kat tepi bangsal cendawan aku je. Ilang gak ler 2 3 biji bola
    "Saya menyertai Nogold Speakout"

  8. #8
    NG Rookie
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    286
    wiraZ is on a distinguished road
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    wow..menarik ni..ajak, ape bende jenis2 kayu dia tu? ape kegunaan utk setiap satu ah? nak blaja gak..
    .:Manchester United Fans:.

  9. #9
    You'll Never Walk Alone
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    McLaren HQ
    Posts
    15,548
    tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all
    My Mood
    Asleep
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Golf
    Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

    Golf adalah satu sukan di mana pemain mengguna pelbagai jenis kelab termasuk kayu, besi-besi, dan putters, mencuba untuk memukul bola ke setiap lubang dalam padang golf dalam jumlah pukulan terendah.

    Sejarah

    Asal usul golf tidak jelas dan terbuka untuk berdebat bagaimanapun teori sejarah golf yang banyak diterima adalah golf (sebagai dipraktikkan hari ini) berasal Scotland dalam abad yang ke-12, dengan penggembala kambing mengetuk batu ke lubang arnab di tempat di mana Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews terkenal kini terletak.

    Para sarjana pernah mendakwa rujukan untuk bentuk golf daripada hiroglif berasaskan tablet batu bertarikh untuk Mesir purba Pharaohs. Chui Wan ("chui" atau 捶 bermaksud memukul dan "wan" atau 丸 bermaksud bola kecil dalam Cina), satu permainan mengandungi menolak bola dengan batang ke lubang dalam tanah, mula-mula disebut dalam Dōngxuān Records

    Padang golf

    Golf dimainkan di satu bidang tanah direka padang golf. Satu padang mengandungi satu siri lubang, setiap dengan setiap satu kawasan teeing ditanda oleh dua penanda menunjukkan sempadan bagi kawasan tee sah, laluan layar, kasar dan bahaya lain, dan putting hijau itu dikepung oleh pinggir dengan pin (flagstick) dan piala. Berlainan peringkat rumput adalah pelbagai untuk meningkatkan kesukaran atau untuk ambil kira memukul leret dalam kawasan hijau. Manakala banyak lubang direka bentuk dengan satu garis langsung bagi melihat dari titik tee-off ke hijau, beberapa lubang mungkin membengkokkan sama ada ke sebelah kiri atau sebelah kanan. Ini dipanggil satu "dogleg", dalam rujukan untuk satu lutut anjing. Lubang dipanggil satu "dogleg left" jika lubang itu memancing kiri, dan sebaliknya; jarang sekali, arah lubang boleh membengkok dua kali, dan dipanggil "double dogleg". Satu buah padang golf biasa mengandungi lapan belas lubang, tetapi padang lebih kecil mungkin hanya mempunyai sembilan.
    "Saya menyertai Nogold Speakout"

  10. #10
    You'll Never Walk Alone
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    McLaren HQ
    Posts
    15,548
    tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all tennoajak is a name known to all
    My Mood
    Asleep
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by wiraZ View Post
    wow..menarik ni..ajak, ape bende jenis2 kayu dia tu? ape kegunaan utk setiap satu ah? nak blaja gak..
    Aku pun beginner je. Harap otai2 golf leh ar tolong :4:



    Yang aku tau jenis2 dia ada wood + driver, iron + pitching + sand & putter

    Wood : driver & wood #1, #3 & #5
    Iron : Iron #2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, pitching & sand
    Putter : putter

    Biasanya tee off player akan guna driver kecuali yg par 3. Sebab distance dia dekat.

    Pilihan kayu berdasarkan jarak & keadaan untuk membuat pukulan. Makin kecil # yang digunakan makin jauh jarak pukulan yang boleh dilakukan. Sebagai contoh iron #9 boleh pergi antara 50m - 100m. Wood #1 @ driver boleh pergi 250m-300m.

    Untuk jarak yg dekat seperti bola sudah menghampiri green, biasanya player akan guna kayu pitching. Just nak chip bola masuk kawasan green. Kalau bola masuk bunker (pasir) kayu sand akan digunakan. Tapi make sure kayu tak kena pasir.

    Kalau bola dah masuk green, putter akan digunakan. Sampai ler bola masuk dalam hole. Sekian terima kasih :4:

    "Saya menyertai Nogold Speakout"

  11. The Best Spread 468x60ms

 

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts