Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60 The Best Spread 468x60ms

+ Reply to Thread
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 25
  1. #1
    NG Newbies
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Berklee
    Posts
    0
    bono79 is on a distinguished road
    Post Thanks / Like

    [Kesihatan dan Kecergasan] Bagaimana Untuk Turunkan Berat Badan

    salam...bagaimana korang turunkan berat badan ?? betul ke cara tu ?? selamat ke ?? ada cara lain tak yg lebih senang ??

    Jangan skip meals.Ramai ingat bahawa anda perlu skip meals seperti elakkan sarapan pagi dan melaparkan diri untuk kurang berat badan. Ini salah. Dengan cara ini anda hanya berjaya menurunkan metabolisma badan. Panduan Terbaik?Makan 5-7 hidangan sederhana sehari dan kurang makan/minum 2-3 jam sebelum tidur.

    Kawal nafsu makan….once nafsu is there memang susah untuk membuat pilihan makanan yang baik. Again di sinilah anda perlu makan 5-7 kali sehari untuk mengawal nafsu makan anda.

    Tingkatkan tahap keaktifan anda…tak semestinya dengan jogging atau bersenam di gym. Yang penting anda tingkatkan aktiviti physical untuk bakar lebih calorie, seperti
    Park kereta anda lebih jauh daripada destinasi anda
    Jangan guna lif…use the stairs
    Bersihkan rumah anda

    Ketahui keperluan kalori anda. Ini penting dan jika anda rajin, bandingkan keperluan kalorie dengan pemakanan kalorie seharian anda.

    Eliminate makanan yang 1. tidak elok dan 2. tidak perlu. Kekadang kita ambil makan/minuman yang actually kita tak perlukan sangat pun….just because its there, doesn’t mean we have to eat or drink them

    Diet pills? Yes they work tetapi tidak jika anda tidak gabungkan penggunaannya dengan makanan yang terkawal…..

    Tak pandai kawal nafsu makan? Belilah protein shakes dan makannya di antara hidangan due kali sehari..1. antara sarapan dan lunch…2. antara lunch dan makan malam
    credit to KevinZahri

    lakukan dgn betul, dan sihat.......
    PAMM 120x600
    | Uzumaki Naruto + Ichigo Kurosaki + Monkey D Luffy + Allen Walker :: Funtastic 4 |

  2. #2
    amnan
    Guest
    Quote Originally Posted by bono79 View Post
    salam...bagaimana korang turunkan berat badan ?? betul ke cara tu ?? selamat ke ?? ada cara lain tak yg lebih senang ??



    credit to KevinZahri

    lakukan dgn betul, dan sihat.......
    huhu..
    thanks for info..
    nice sharing..

  3. #3
    wan_ensem501
    Guest
    Quote Originally Posted by bono79 View Post
    salam...bagaimana korang turunkan berat badan ?? betul ke cara tu ?? selamat ke ?? ada cara lain tak yg lebih senang ??



    credit to KevinZahri

    lakukan dgn betul, dan sihat.......
    thanks...
    aku slalu makan sebelum tido...
    huhu..

  4. #4
    NG Newbies
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Berklee
    Posts
    0
    bono79 is on a distinguished road
    Post Thanks / Like
    no problem bros...mende baek, sama2 share...dpt pahala...ehehehe

    yg biasa dilakukan oleh org2 kita ialah dgn tidak menjamah nasi....cara ini mmg bagus ttp sbnrnya anda tidak perlu berbuat demikian...yg perlu dielakkan ialah, memakan dgn jumlah yg banyak...anda boleh mengamalkan 7 cara ini :
    1 - kurangkn bahagian nasi semasa makan tengahari...jika biasanya anda mengambil 3 senduk, jadikan sesenduk...selebihnya, penuhkan dgn sayur-sayuran, daging dan buah2an...
    2 - amalkan meminum air masak dan bukannya air manis...gula yg dihadam sekiranya tanpa senaman, akan menjadi lemak di dalam badan...
    3 - tidak mengambil nasi selepas jam 7 ptg
    4 - kurangkan mengambil makanan berat utk supper dan jgn terus tidur slps mengambilnya....
    5 - kurangkan minuman berkarbonat (seboleh2nya, berhenti terus)
    6 - amalkan utk tidur secukupnya sekurang2nya 6 jam (bangun di awal pagi, bukan tidur jam 3, bangun jam 9 pg)
    7 - lakukan senaman atau kerja yg mampu mengeluarkan peluh utk menaikkan kadar metabolisme badan dan pembakaran lemak...

    terdapat byk lg langkah2 dan tips yg boleh diambil utk mengurangkan berat badan secara sihat dan teratur...sememangnya tiada masalah dgn cara anda, cuma dgn kekangan masa dan urusan lain, kita sememangnya memerlukan cara yg lebih mudah utk diikuti dan tidak memerlukan kita berbelanja lebih....

    aku skang dlm proses yg sama, so kawan2 jom kita sama2 menurunkan berat badan, elakkan obesiti dan kurangkan risiko mendapat penyakit di usia muda...caiyok caiyokkkk
    | Uzumaki Naruto + Ichigo Kurosaki + Monkey D Luffy + Allen Walker :: Funtastic 4 |

  5. #5
    roziex
    Guest
    banyakkan bersenam dan kurang makanan yang berlemak serta berkolestrol tinggi,
    nie dapat membantu utk menurunkan berat badan

  6. #6
    NG Newbies
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Berklee
    Posts
    0
    bono79 is on a distinguished road
    Post Thanks / Like
    utk yg gemar pergi ke gym, korang biasanya menghabiskan berapa jam di sana ?? adakah kardio dulu atau HIIT dulu atau bagaimana ?? bagaimana dgn hypertrophy ???
    | Uzumaki Naruto + Ichigo Kurosaki + Monkey D Luffy + Allen Walker :: Funtastic 4 |

  7. #7
    NG Rookie
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Lumut
    Posts
    126
    myfama is on a distinguished road
    Post Thanks / Like
    Aku pernah terbaca satu kajian yg dibuat dekat jepun ke kat US aku tak ingat..kebnayakan orang yg berat naik melampau, gemuk, obesiti dan seangkatan dengannya adalah disebabkan cara pemakanan yg cepat..maksud aku tak kunyah makanan dengan sempurna dulu terus telan..dari segi saintifiknya aku tak retila nk explain..:4:

  8. #8
    kambing gurun
    Guest
    Quote Originally Posted by myfama View Post
    Aku pernah terbaca satu kajian yg dibuat dekat jepun ke kat US aku tak ingat..kebnayakan orang yg berat naik melampau, gemuk, obesiti dan seangkatan dengannya adalah disebabkan cara pemakanan yg cepat..maksud aku tak kunyah makanan dengan sempurna dulu terus telan..dari segi saintifiknya aku tak retila nk explain..:4:
    Betul tu.. Aku pun penah baca... Dalam erti kata bahasa pasarnya, tembolok..:21:
    Kurang kunyah, terus telan...:10:

  9. #9
    NG Newbies
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Berklee
    Posts
    0
    bono79 is on a distinguished road
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by myfama View Post
    Aku pernah terbaca satu kajian yg dibuat dekat jepun ke kat US aku tak ingat..kebnayakan orang yg berat naik melampau, gemuk, obesiti dan seangkatan dengannya adalah disebabkan cara pemakanan yg cepat..maksud aku tak kunyah makanan dengan sempurna dulu terus telan..dari segi saintifiknya aku tak retila nk explain..:4:
    10 markah utk bro...btol tu...kita seharusnya menikmati makanan, bukan menyumbat makanan...antara tips yg kawan nk kongsi lagik pd ari ini ialah :
    - kunyah makanan sekurang2nya 8-9 kali sblm ditelan
    - jangan disulam dengan air
    - kurangkan ais ketol, kecuali air yg disimpan sejuk...tp, sebaik2nya air suam sahaja
    - berhenti makan sebelum kenyang !!! (ikot sunnah lagi !!)

    dr pengalaman kawan la kan, kebanyakan orang kita, bkn lambat utk merasa kenyang, tetapi makan terlalu cepat...maka, sepinggan akan terasa tidak mencukupi...la ni kawan pon tgh belajo nk kontrol...supaya benti makan sblm rasa kenyang dan amalkan balanced meal...pastu workout, mesti cargas...ehehe
    | Uzumaki Naruto + Ichigo Kurosaki + Monkey D Luffy + Allen Walker :: Funtastic 4 |

  10. #10
    NG Newbies
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    KL
    Posts
    62
    nurul is on a distinguished road
    Post Thanks / Like
    Makan ikut kadar BMR badan kite

    Healthy Lifestyle - Lose Weight / Gain Weight / Maintain Weight :wub:
    Contact me for FREE consultation

  11. TenkoFX Crypto

 

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts