Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

The Best Spread 468x60ms Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60

+ Reply to Thread
Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 48

Thread: Snooker Tips

  1. #1
    Jom Snooker!!
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Klang Valley
    Posts
    101
    orgpasir is on a distinguished road
    My Mood
    Relaxed
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like

    Snooker Tips

    Sesiapa ada soalan atau pengetahuan mengenai snooker ni bolehlah berkongsi disini....
    Estonian Forex 160x600en

  2. #2
    Jom Snooker!!
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Klang Valley
    Posts
    101
    orgpasir is on a distinguished road
    My Mood
    Relaxed
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like

    The Right Cue (Pemilihan Cue Yg Tepat)

    Ini adalah perkara basic pertama yang perlu dititik beratkan dalam permainan snuker ni. Bagi sesiapa yang sudah mula menanam hasrat memiliki cue sendiri bolehlah ambil serba sedikit tips yang akan saya kongsi. Itupun hasil dari pengamatan,pengalaman serta menimba ilmu snooker ini dari jurulatih personal mahupun dari dalam buku yang akan saya sebarkan disini.

    Cue snuker terdiri dari pelbagai jenis bahan pembuatannya. Majoriti cue snooker yang ada dipasaran diperbuat daripada ash atau maple (sejenis kayu). Cue snooker diperbuat dari serbuk kayu2 tersebut dan kadangkala digabungkan dengan jenis kayu2 lain.Bagi newbie biasanya amatlah digalakkan memilih cue snooker dari jenis ash. Selain dari pengawalan bola serta penjagaan cue...cue dari jenis kayu ash adalah pilihan tepat. Biasanya kita boleh perasan dari segi warna kayu itu sendiri yang agak pekat warnanya. Cue dari kayu maple pula kebiasaannya berwarna agak cerah seakan putih. Pemain snooker profesional kebiasaannya memilih cue gabungan dari kedua-dua jenis kayu tersebut.

    Tips : Cue snooker yang sesuai dengan seseorang adalah sama tinggi dengan bahu pemain snooker tersebut. Kalau lebih atau terkurang pun dalam seinci dua sahaja.

    Kebiasaannya panjang cue adalah lebih kurang dari 57-58inci. Beratnya pula kebiasaannya 17-19oz. Saya mensyorkan pilihlah cue dengan berat 18oz yang sesuai dengan semua corak permainan. Sama ada cue itu half cut atau 3/4 cut itu tidak banyak sangat kesan pada cue tersebut selain dari kemudahan untuk membawa cue sahaja. Banyak sumber rujukan di internet sekarang berkenaan pemilihan cue yang sesuai. Masing-masing dengan hujah masing2.
    Saya harap sedikit sebanyak apa yang saya kongsi ini dapat membantu sesiapa yang ingin atau akan memiliki cue sendiri. Ada pertanyaan bolehlah ajukan terus. Kita kongsi bersama-sama.

    Saya akan berkongsi ilmu lagi berkenaan cara berdiri (the stance),grip,bridging,sighting,keeping still serta rutin latihan yang sesuai dipraktikkan dalam memantapkan lagi permainan snooker.

    Jumpa lagi.

  3. #3
    cifex39
    Guest
    Hari tu adalah member ni pergi beli que.... mahalnya boleh tahan sebulan gaji aku. Member aku ni tanyalah kat mamat yang kat kaunter jualan tu. "kayu jenis apa ni" mamat tu dengan selamba jawab "kayu kayan". Peehhhh!!!! jawapan nak makan bola 14.

  4. #4
    NG Newbies
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    K Ell-Pekan-Rawang-Kodiang-Abu Dhabi
    Posts
    0
    smie6975 is on a distinguished road
    My Mood
    Hot
    Post Thanks / Like
    Aku tak pandai main snooker la.....tak pernah hayat main snooker....
    Kena ambil tips gak ke Bro??

    p/s: Aku pernah nonton aje....akekekekekeke.....

  5. #5
    Jom Snooker!!
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Klang Valley
    Posts
    101
    orgpasir is on a distinguished road
    My Mood
    Relaxed
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like

    Ish..ish...ish

    Quote Originally Posted by cifex39 View Post
    Hari tu adalah member ni pergi beli que.... mahalnya boleh tahan sebulan gaji aku. Member aku ni tanyalah kat mamat yang kat kaunter jualan tu. "kayu jenis apa ni" mamat tu dengan selamba jawab "kayu kayan". Peehhhh!!!! jawapan nak makan bola 14.
    Ehehehe...kalau saya dah dapat jawapan macam tu mau saya sumbat kepala dia dalam lubang meja snooker...ehehehehe

  6. #6
    NG Newbies
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    K Ell-Pekan-Rawang-Kodiang-Abu Dhabi
    Posts
    0
    smie6975 is on a distinguished road
    My Mood
    Hot
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by cifex39 View Post
    Hari tu adalah member ni pergi beli que.... mahalnya boleh tahan sebulan gaji aku. Member aku ni tanyalah kat mamat yang kat kaunter jualan tu. "kayu jenis apa ni" mamat tu dengan selamba jawab "kayu kayan". Peehhhh!!!! jawapan nak makan bola 14.
    Akekekekekekeke..... nak tergelak aku....lebih baik makan meja skali...dah alang2 makan....

  7. #7
    haidah
    Guest
    satu lagi tips.. bawak awek skali kalu main snooker baru ada power

  8. #8
    Jom Snooker!!
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Klang Valley
    Posts
    101
    orgpasir is on a distinguished road
    My Mood
    Relaxed
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by haidah View Post
    satu lagi tips.. bawak awek skali kalu main snooker baru ada power
    hahahaha...
    betul tu haidah....kalu ada ramai awek bawak je semua comform bertambah2 power...:21::21:
    ekekekekeke....

  9. #9
    DiSc
    Guest
    orgpasir....aku nak beli que ko jelah...best skit...que champion tueee...!!!:113:

  10. #10
    NG Rookie
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    807
    galacticos2u is on a distinguished road
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by orgpasir View Post
    Ini adalah perkara basic pertama yang perlu dititik beratkan dalam permainan snuker ni. Bagi sesiapa yang sudah mula menanam hasrat memiliki cue sendiri bolehlah ambil serba sedikit tips yang akan saya kongsi. Itupun hasil dari pengamatan,pengalaman serta menimba ilmu snooker ini dari jurulatih personal mahupun dari dalam buku yang akan saya sebarkan disini.

    Cue snuker terdiri dari pelbagai jenis bahan pembuatannya. Majoriti cue snooker yang ada dipasaran diperbuat daripada ash atau maple (sejenis kayu). Cue snooker diperbuat dari serbuk kayu2 tersebut dan kadangkala digabungkan dengan jenis kayu2 lain.Bagi newbie biasanya amatlah digalakkan memilih cue snooker dari jenis ash. Selain dari pengawalan bola serta penjagaan cue...cue dari jenis kayu ash adalah pilihan tepat. Biasanya kita boleh perasan dari segi warna kayu itu sendiri yang agak pekat warnanya. Cue dari kayu maple pula kebiasaannya berwarna agak cerah seakan putih. Pemain snooker profesional kebiasaannya memilih cue gabungan dari kedua-dua jenis kayu tersebut.

    Tips : Cue snooker yang sesuai dengan seseorang adalah sama tinggi dengan bahu pemain snooker tersebut. Kalau lebih atau terkurang pun dalam seinci dua sahaja.

    Kebiasaannya panjang cue adalah lebih kurang dari 57-58inci. Beratnya pula kebiasaannya 17-19oz. Saya mensyorkan pilihlah cue dengan berat 18oz yang sesuai dengan semua corak permainan. Sama ada cue itu half cut atau 3/4 cut itu tidak banyak sangat kesan pada cue tersebut selain dari kemudahan untuk membawa cue sahaja. Banyak sumber rujukan di internet sekarang berkenaan pemilihan cue yang sesuai. Masing-masing dengan hujah masing2.
    Saya harap sedikit sebanyak apa yang saya kongsi ini dapat membantu sesiapa yang ingin atau akan memiliki cue sendiri. Ada pertanyaan bolehlah ajukan terus. Kita kongsi bersama-sama.

    Saya akan berkongsi ilmu lagi berkenaan cara berdiri (the stance),grip,bridging,sighting,keeping still serta rutin latihan yang sesuai dipraktikkan dalam memantapkan lagi permainan snooker.

    Jumpa lagi.
    Tenkiu orang pasir. Sebelum ni main hentam jer. Pasni kita belajar betul2.

    Tak sabar tunggu lessons seterusnya...

    In GOD we trust, the rest we audit!-what auditor says..
    member id:11728, deposit id: 19790, 21193, 24938, 26306, 26466, 28197.
    SKIM LAMBAT KAYA!ANDA SEBAR KAMI BAYAR!

  11. TenkoFX Crypto

 
+ Reply to Thread
Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts