Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

The Best Spread 468x60ms TenkoFX Crypto

+ Reply to Thread
Page 1 of 14 1 2 3 11 ... LastLast
Results 1 to 10 of 137
  1. #1
    NG Newbies
    Join Date
    May 2008
    Posts
    34
    alrahji2u4u is on a distinguished road
    My Mood
    Aggressive
    Post Thanks / Like

    Tesco ,Gaint,Jusco ,Carre 4,Mydin Mana anda shopping,Tunjukkan tanggungjawap Anda

    Bismillahirahmannirhim,
    Adalah saya ingin menyumbangkan sedikit pengetahuan mengenai perniagan yang diceburi semenjak 10 tahun yang lalu didalam bidang perniagaan peruncitan sehingga hari ini.

    Didalam dunia di zaman globalisasi kita tidak dapat lari dari persaingan dari dalam dan dunia luar.Syarikat besar terus menjadi lebih besar dengan pengabungan demi pengabungan diserata dunia.Ini adalah untuk mengekalkan keuntungan mereka disamping ingin menopoli perniagaan.Syarikat kecil tidak boleh lari dari keadaan ini oleh itu dengan secara hormatnya satu demi satu mati dan tenggelam didalam persaingan.

    Apa nasib perniaga Islam kita,adakah kita pernah berfikir?

    Secara sedar atau tidak keperihatinan saudara seagama kita mengenai perkara ini amat lah berkurangan. Walaupun ianya merupakan satu Fardu Kifayah yg wajip di tunaikan oleh sesuatu tempat tersebut.Kita amat terbiasa membeli satu barangan di kawasan kita dengan mengutamakan kesenangan dan keselesaan kita, tanpa memikirkan tanggungjawap sebagai seorang yang beragama islam.Adalah menjadi kewajipan mencari perniaga islam untuk menunaikan muamalat kita sebelum mencari perkedai2 lain yang mungkin tidak senawaitu dengan kita.

    Duit yang bernilai 1 sen juga bermakna didalam urusan perniagaan oleh itu utamakan perniagaan yang diterajui oleh saudara islam kita sebelum membeli atau mengunakan servis yang saudara/i mahukan.Saya tidak sanggup melihat saudara kita membeli barangan di kalangan bukan dikalangan senawaitu dengan kita, walaupun saudara seagama kita menawarkan servis yang sama hanya bersebelahnya sahaja.

    Pengalaman saya di Jepun selama 6 tahun disana adalah amat memberi kesan kepada saya.Bangsa Jepun mempunyai semangat kebangsaan yang amat kuat dikalangan mereka.Mereka sanggup membeli barangan mereka walaupun 10 kali lebih mahal dari barangan luar.Mereka berfikir untuk menjayakan bangsa mereka dan ia amat terbukti sehingga satu dunia mengenali mereka.Mereka tidak pernah terfikir bahwa selepas mati ada satu lagi kehidupan apatah lagi dengan pahala dan dosa .Tapi kita yang di katakan beragama Islam mempercayai adanya kehidupan selepas mati adanya pahala dan dosa kurang berfikir untuk melaksanakan tanggungjawap bermuamalah(berurusniaga)ketika ada duit ditangan.Adakah kita tidak percaya ada keberkatan di dalam urusniaga kita yang dijalankan sesama agama kita dah diberikan pahala jika kita menunaikan dengan sempurna.INI JANJI ALLAH,adakah kita masih ada ragu2 mengenainya?

    Didalam bidang peruncitan tidak dapat lari dari keadaan seperti ini,seperti yang kalian maklum syarikat2 seperti TESCO .GAINT, JAYA JUSCO CARRE FOUR yang dibanggakan oleh sesetengah rakyat malaysia hanya satu lagi senjata untuk mengurangkan keupayaan insan seagama kita terus hidup dan bersaing dengan sengit didalam sektor peruncitan .Dari kaca mata Muslimin dan muslimat sendiri kedai kedai yang kecil sebelum ini dimiliki oleh orang islam kita turut menjadi mangsa dari fenomena ini.Persaingan yang sedia ada diantara kaum yang tidak senawaitu dengan kita masih tidak dapat diselesaikan datang pulak satu macam bencana menimpa di kalangan pengusaha seagama kita.

    Saya menghulurkan seribu keampunan sekiranya adanya kesalahan penulisan yang saya lakukan.Kesalahan adalah datangnya dari kelemahan diri saya dan segala kebaikan datang dari nya Allah jua.Saya sudahi dengan wassalam.Allahhualam
    Trade_on_STP_accounts-ENG_160x600

  2. #2
    Mohd Azwan
    Guest
    Salam Saudara..
    Article yang amat menarik ...memang tak dapat dinafikan Fakta fakta saudara tu.Kat Shah alam je Tesco ngan Giant memang pilihan kalau nak membeli belah untuk barang rumah..Harga Murah ..parking free...Nowadays Harga barang memainkan peranan penting. Harga barang semakin naik n people have no choice but to go these places.Lagi pun to be fair Hypermarket2 ni menawarkan peluang pekerjaan tuk orang2 kita jugak...so ada cons but ada pro dia jugak..:1:

  3. #3
    NG Newbies
    Join Date
    May 2008
    Posts
    34
    alrahji2u4u is on a distinguished road
    My Mood
    Aggressive
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Mohd Azwan View Post
    Salam Saudara..
    Article yang amat menarik ...memang tak dapat dinafikan Fakta fakta saudara tu.Kat Shah alam je Tesco ngan Giant memang pilihan kalau nak membeli belah untuk barang rumah..Harga Murah ..parking free...Nowadays Harga barang memainkan peranan penting. Harga barang semakin naik n people have no choice but to go these places.Lagi pun to be fair Hypermarket2 ni menawarkan peluang pekerjaan tuk orang2 kita jugak...so ada cons but ada pro dia jugak..:1:
    Ini yang memberi kan kita cabaran di zaman akhir zaman nir,kalau org dulu kena pergi perang lawan musuh islam,sekarang kita dah beralah dan kita berpihak kepada pihak musuh lak macammana tu ek?

  4. #4
    NG Newbies
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Milky Way Galaxy
    Posts
    0
    alfa is on a distinguished road
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like
    thread yang menarik. mungkin kita kena suport pasaraya spt mydin. asyik2 tesco, giant....

  5. #5
    Mohd Azwan
    Guest
    Quote Originally Posted by alrahji2u4u View Post
    Ini yang memberi kan kita cabaran di zaman akhir zaman nir,kalau org dulu kena pergi perang lawan musuh islam,sekarang kita dah beralah dan kita berpihak kepada pihak musuh lak macammana tu ek?
    Aha...:4:...Aisehman...Bukan camtu bro..But ok kalau dioang tu pihak musuh sape pulak pihak kita..??

  6. #6
    Mohd Azwan
    Guest
    Quote Originally Posted by alfa View Post
    thread yang menarik. mungkin kita kena suport pasaraya spt mydin. asyik2 tesco, giant....
    Hmm...Mydin aku dengar menawarkan Harga yang menarik jugak..but then paling dekat Kat USJ la pulak..tolak duit minyak Contra balik cam beli kat Tesco ngan Giant kat Shah Alam...:1:

  7. #7
    NG Newbies
    Join Date
    May 2008
    Posts
    34
    alrahji2u4u is on a distinguished road
    My Mood
    Aggressive
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by alfa View Post
    thread yang menarik. Mungkin kita kena suport pasaraya spt mydin. Asyik2 tesco, giant....
    itu yg sepatutnya ,apa kurang mydin

  8. #8
    NG Newbies
    Join Date
    May 2008
    Posts
    34
    alrahji2u4u is on a distinguished road
    My Mood
    Aggressive
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by mohd azwan View Post
    hmm...mydin aku dengar menawarkan harga yang menarik jugak..but then paling dekat kat usj la pulak..tolak duit minyak contra balik cam beli kat tesco ngan giant kat shah alam...:1:
    tapi kita kena lihat dari segi keberkatan hidup dan janji2 yg maha esa

  9. #9
    .::. The8385 .::.
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Damansara
    Posts
    4,860
    Alarmist is a splendid one to behold Alarmist is a splendid one to behold Alarmist is a splendid one to behold Alarmist is a splendid one to behold Alarmist is a splendid one to behold Alarmist is a splendid one to behold
    My Mood
    Cool
    NG Hall of Fame
    Post Thanks / Like
    Setuju dengan kata-kata saudara ni.

    Tertarik dengan semangat perkauman jepun. Tapi, itu memang tak dinafikan bukan sahaja jepun, malah kaum cina & india pon kalo diperhatikan pon sebegitu jugak.

    Itu la dunia hari ni, era globalisasi masakini. Sebagai peniaga, yang perlu anda fikir bersaing dan terus bersaing dgn cara yang halal dan diberkati. Kalo kite fikirla, sape yg nak beli barang kite? kalau diorang boleh dapat murah kat sane. Memang dari segi modal nak bersaing dgn hypermarket mmg la susah. Tapi mungkin ada cara lain seperti promosi, besarkan perniagaan, pelbagaikan lagi apa yg ada dan sbgnya.

    Tapi bende ni pon kadang² dah macam tradisi jugak. Nak beli barang banyak, nak beli barang dapur, barang murah ke hypermarket. Kalo cam terlupa untuk beli gula sekilo, baru teringat kedai runcit biasa. Cuma, apa yang saya tengok di Kuala Terangganu, Giant masih tak dapat masuk(bersaing) di sane.
    Sebab kami diterengganu memang terkenal dgn mydin. Sebab itu saya cakap tradisi. Memang dari dulu2, bila ingat nak beli barang byk, murah ape sume ke mydin. Sekarang di KT kalau berdasarkan statistik dan pemerhatian, memang ketara perbezaan antara mydin & giant di KT.

    Kalo tak salah saya la. Mydin tu bumiputra/tempatan punya syarikat kan??
    Kalo anda peruncit, boleh la jadikan mydin sebagai idola. Sebab mydin memang mampu bersaing dgn hypermarket lain yang ada. Semakin hari semakin byk barang yang masuk ke mydin dan semakin byk branch yg dibuka. Kadang2 kalo dicompare barang antara mydin & yg lain (tesco,giant,carrefour) , mydin lagi murah. Cume saudara perhatikan. Mydin pon tak perlu kan promosi or iklan tv ke ape2 sebab name sudah dihati penggunanya yang tetap.:113::113:

    So, kalau mydin boleh bersaing, tak mustahil kalau kite seorang peruncit biasa pon satu hari nanti boleh bersaing jugak:41::41:

    *juz pendapat saya la. sebab saya rase kite tak bleh jugak terlalu campur adukkan musuh ke ape dalam kontek hari ini. ape perlu mungkin 'bersaing':4::4:
    Sini yer kwn2..---> nogold.com/fantasy
    "The Killing Machines"

  10. #10
    Mohd Azwan
    Guest
    Cakap pasal Mydin ni i heard diorang ada offer Franchisekan..?..Ni belum start pasal 7eleven lagi ni..:1:


  11. Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60

 
+ Reply to Thread
Page 1 of 14 1 2 3 11 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts