Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60 TenkoFX Crypto

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    Jaha
    Guest

    Penanaman Serai Secara Komersial

    Penanaman Serai Secara Komersial. Pasaranan terlalu besar, kami akan beli balik serai2 yang ditanam dari benih2 serai yg kami bekalkan. KOntrak akan dikeluarkan bagi menjamin penjualan/pembelian balik..
    The Best Spread 160x600ms

  2. #2
    NG Newbies
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    0
    keepitreal is on a distinguished road
    Post Thanks / Like
    boleh dijalankan disemua negeri atau di negeri2 tertentu sahaja

  3. #3
    atlia
    Guest
    sepupu saya pun tanam serai besar2an ok gak pendapatan dia, boleh tahan duduk kat kampung.. market dia pun dah ada kat sana.. kiranya yang Jaha ni pun dah sedia ada marketnya kan...

  4. #4
    anaklintah7
    Guest
    Salam bro

    Boleh explain detail tentang dia punya contract (012-5607398)

  5. #5
    Jaha
    Guest

    Kontrak

    Contract Farming ladang serai

    Lebih kurang term perjanjian kontrak adalah:

    Benih serai yg dihormonkan mesti dibeli dari kami. Harga benih untuk 1 ekar RM2170.00 untuk 21, 780 batang. Mulai 15 Julai ini harga benih akan dinaikkan kepada RM2370 memandangkan kos pengangkutan bertambah.

    Penanaman kedua dan seterusnya, penyemburan hormon dilakukan oleh kami di ladang tuan/puan (kos RM1000 sahaja untuk seekar, guna benih yang telah dituai dari ladang tuan/puan)

    Penyediaan Tapak Ladang & Pemantauan dilakukan oleh tuan/puan dan dibantu oleh kami.

    Penanaman & Penuaian Hasil mengikut panduan yg diberikan.

    Tempoh kontrak 3 + 2 tahun (boleh runding)

    Pengangkutan penghantaran benih dan pengambilan hasil ditanggung oleh kami.
    Khidmat nasihat berkenaan penanaman adalah percuma

    Pembelian balik hasil adalah dengan harga 850 untuk 1 Tan.

    Anggaran hasil yang dapat dikeluarkan dari 1 ekar ladang serai yang dijaga dengan baik adalah 20 tan.

    Hubungi saya jika tuan/puan masih ada kemusykilan.

  6. #6
    zakiah
    Guest
    nak tanya sedikit ..

    serai perlukan masa berape bulan untuk siap tuai .. dari letak benih hingga tuai beraep bulan ye ?

  7. #7
    Jaha
    Guest
    Quote Originally Posted by zakiah View Post
    nak tanya sedikit ..

    serai perlukan masa berape bulan untuk siap tuai .. dari letak benih hingga tuai beraep bulan ye ?
    Serai biasanya Matang dalam masa 6 bulan. mungkin lebih skit klaw keadaan cuaca x elok terutamanya klaw banjir atau air bertakung pada rumpun serai..

  8. #8
    Jaha
    Guest
    Quote Originally Posted by keepitreal View Post
    boleh dijalankan disemua negeri atau di negeri2 tertentu sahaja
    Serai Hijau..InsyaAllah boleh dijalankan di semua negeri di semenanjung Malaysia.
    Serai Peha Ayam.. Takat ni di Serawak je..

  9. #9
    Jaha
    Guest
    Quote Originally Posted by atlia View Post
    sepupu saya pun tanam serai besar2an ok gak pendapatan dia, boleh tahan duduk kat kampung.. market dia pun dah ada kat sana.. kiranya yang Jaha ni pun dah sedia ada marketnya kan...
    Ada..ada!..Saya sdg berusaha untuk mengeluarkan 500tan sehari!!

  10. #10
    butter_minda
    Guest
    Salam…

    Herbascents Resources merupakan sebuah syarikat yang menjadi wakil sah kepada sebuah kilang memproses serai yang terletak di utara semenanjung malaysia yang mana akan mula beroperasi pada bulan jun ini.

    Kami sedia membantu mereka yang berminat untuk mengusahakan tanaman serai. anda tidak perlu risau tentang pasaran atau takut ditipu kerana kami boleh membuktikan kemampuan pasaran kami yang sedia ada.harga permulaan dan belian balik yg menarik dan kami mengamalkan konsep win-win situation.

    Syarat-syarat penyertaan Contract Farming tanaman serai Peha Ayam dibawah Herbascents Resources adalah seperti berikut :

    1. Sila buat bayaran tempahan benih/induk serai sebanyak RM2000.00 bagi setiap 1 ekar tanaman . Bekalan benih sebanyak 18 guni (+- 22000 batang) akan dihantar bersama 4 ****r baja cecair dalam tempoh paling lewat 2 minggu dari tarikh penerimaan bayaran. Bayaran tersebut adalah termasuk kos penghantaran ke lokasi projek.bayaran ini hanya dikenakan sekali sahaja dan tidak perlu bayar untuk pusingan berikutnya. (MENARIK BUKAN?)

    2. Contract farming akan diberikan semasa bayaran dibuat. 1 sijil khas akan diberikan menandakan bahawa anda adalah peserta kami.ini adalah bagi mengelakkan berlaku masalah penipuan semasa hasil dihantar ke kilang nanti.

    4. Langkah penanaman dan penjagaan akan diterangkan semasa menandatangani kontrak. lawatan ke tapak projek akan dilakukan dari semasa ke semasa untuk memastikan serai dijaga mengikut piawaian yang ditetapkan.

    5. Tuaian hasil adalah selepas 4-6 bulan(bergantung kepada keperluan semasa kilang). Belian balik hasil adalah pada kadar harga RM0.80 bagi setiap 1 Kilogram serai.serai-serai tidak perlu dibersihkan,cuma cabut dari tanah,buang pasir dan masuk lori terus.Kos menuai dan pengangkutan ke kilang akan ditanggung oleh pihak syarikat. jadi di sini pengusaha hanya bertindak sebagai penyelia ladang sahaja.(BERPUAS HATI DENGAN TAWARAN INI?).

    sekiranya anda boleh dapatkan tawaran yang lebih menarik dari yang kami berikan di atas,buktikan kepada kami dan kami akan berikan tawaran yang lebih baik dari yang anda perolehi.


    untuk keterangan lanjut hubungi

    Mohd Hilmi
    pengarah urusan,
    Herbascents Resources,
    Penang

    019-4739239/017-4050201


  11. The Best Spread 468x60ms

 

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts