Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60 TenkoFX Crypto

Closed Thread
Page 1 of 87 1 2 3 11 51 ... LastLast
Results 1 to 10 of 866
  1. #1
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fucong
    Posts
    1,488
    awang will become famous soon enough awang will become famous soon enough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like

    Cara-Cara Membuat OD dan Penggunaanya

    Saja aku bukak thread baru ni...sbab aku tak boleh nak edit kat 1st page "Pengurusan Kewangan Yang Betul"
    Apa2 pon....discussion pasal OD tu better buat kat thread lama...

    Konsep : Perlukan duit sebanyak Enam (6) Bulan Gaji Kasar Selepas ditolak hutang2 CC or Along
    Cara2 nak mendapatkan duit tu ialah (mengikut ranking)
    1) Duit simpanan sendiri
    2) Duit Pinjam dari Family or Kawan2 (sebab tak de interest)
    3) Refinance Rumah (at daily rest) - sebab interest dia rendah)
    4) Personal Loan (bank yg offer bagus: Bank Rakyat, Bank Islam dan BSN)


    Langkah2 seterusnya:

    1) Bila dah dapat duit tu (at least sebanyak 6 bulan Gross Salary tolak Hutang2 CC/Along) dari 4 cara yg tersebut di atas, ko org belilah ASB (jgn tinggal 1 senpon baki duit loan tu melainkan ASBBBB kesemuanya)

    2) Ko org pergi pejabat PNB (Kalau KL, kat Jln Tun Razak), tukarkan ASB ko org tu ker Sijil ASB (10min tak sampai proses tukar ke sijil ni....jgn lupa bwk buku ASB)

    3) Ko org bwk sijil tu pergi ke bank (RHB recommended coz %rate rendah) then apply OverDraft Facility (OD). Biasanya proses kelulusan OD ni mengambil masa lebih kurang 3minggu (CTOS and CRIS tak boleh, application kene reject nanti). RHB akan offer 95% drp jumlah sijil ASB ko org (OD limit-maksudnya duit yg ko org boleh pakai dari OD tu-eg: Kalau sijil ASB ko org bernilai RM100K, so OD limit ko org nanti RM95k)

    4)Selepas OD ko org tu approved, ko org akan dapat
    a)ATM card,
    b)DotCom Card <---utk internet banking
    c)Cheque book

    5) Dah dapat semua nie....pakailah duit2 ko org tu. Kelebihan kat sini, selain ko org boleh pakai duit loan tu buat bayar/belanja suka2 ati ko org....by year end ko org akan dapat dividen ASB (sebab ko org ada sijil....walaupon sijil tu bank pegang, tapi dividen tu tetap ko org dpt). Sebab OD interest ni cuma BLR + 0 'daily rest' (yg RHB offer skrg nie, kalau tak silap aku ahhh....nak tahu lagi, tanya RHB). Makna nya kalau ko org pakai habis duit dari OD tu pada hari pertama ko org dpt OD, interest charge yg ko org kene cuma RM6,750 (BLR=6.75) selama setahun, tapi dividen ASB ko org akan dapat RM10,000 (assume 10% per year)....so, simple calculation camni pon ko org dah untunggg....

    Seperti yg aku cakap kat step No 5 tu, ko org pakailah duit OD tu sebagaimana niat/hasrat ko org tapi bukan untuk enjoy sesuka hati....baca teknik ni sampai habis!

    6) Ko org kene check betul2 segala due date hutang2 ko org (hutang rumah, kereta, creditcard, loans etc). Dah confirm semua due dates tu, ko org pastikan semua payment tu diselesaikan sebelum atau pada hari due date tu dengan menggunakan samada duit cash (yg dicucuk dari OD) ataupun guna cek (dah ada buku cek kannn..) Contohnya, katakan semua due date hutang2 ko org tu pada 30hb (jarang semua due date sama), so ko org kene bayar hutang2 tu pada 30hb….ada pahamm??

    7) [color="red]Pada 30hb setiap bulan, ko org mesti mengeluarkan at least 20-30% dari nett monthly income (kalau gaji rm1k, draw rm200 to 300) dari OD tu sebagai ko org punya monthly saving dgn cara membeli ASB lagi (yg ni jgn tukar ke sijil).[/color]

    8) Selepas membayar semua hutang2 bulanan dan membuat saving (beli ASB pd 30hb), ko org kene masukkan pulak segala duit2 income ko org ke dalam account OD tu (OD ni sebenarnya Current Account) sehari selepas itu iaitu pada 31hb atau 1hb (utk meminimumkan interest charges daripada OD).

    Kalau ko org ikut steps 5 to 8 tu betul2, insyaAllah hutang2 bulanan ko org semua boleh setel dan pada masa yang sama ko org akan ada fixed monthly saving. Aku bagi contohlah…let say;
    a) Ko org ada ASB cert sebanyak RM100K, jadi OD ko org cuma RM95K.
    b) Gaji bersih ko org RM3000 (ldlm payslip - lepas tolak epf & incometax)
    c) Jumlah hutang bulanan ko org RM2000
    d) Duit belanja dapur, poket, makan etc RM1000
    skrg ko org just break even or kais pagi makan pagi….imposible utk buat saving kann??
    e) So setiap bulan ko org hanya menggunakan +-RM1000 sahaja dari duit OD ko org yg berjumlah RM95K tu utk dibuat saving. (actually lagi besar OD ko org, lagi banyak monthly saving yg ko org boleh buat)
    f) Untuk bulan seterusnya jumlah OD ko org akan berkurang kepada RM94K…tapi jumlah ASB ko org semakin bertambah setiap bulan….kan?kan?. Interest yg dikenakan adalah terlalu minima, iaitu 6.75 (BLR) per annum (coz of daily rest)

    Gunalah OD tu sampai ko org mampussss…
    Trade_on_STP_accounts-ENG_160x600

  2. #2
    NG Newbies
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    overfloor
    Posts
    49
    basikal96 is on a distinguished road
    Post Thanks / Like
    wah wah wah..ini sudah sangat bagus..ini lah yang ditunggu-tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!
    f i a t s a p i e n t a v i r t u s

  3. #3
    NG Rookie
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    162
    GreeNDay is on a distinguished road
    My Mood
    Asleep
    Post Thanks / Like
    Alhamdulillah..........Thanks Bro......
    Alangkah indahnya jika dpt loan 100K.....:biggrin::biggrin::biggrin:
    LiverpooL The Champion

  4. #4
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fucong
    Posts
    1,488
    awang will become famous soon enough awang will become famous soon enough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like
    sambungan...

    Brapa gross income ko org....rm1000?...2000...3000....ko org kali kan dgn 6
    eg: gross income = 1000 (ok tak art, aku buat contoh kecik je ning..)
    so, rm1000 x 6 = rm6,000 (sifir 1 je ning....tak kan tak tahu kott...)
    then ko org kene kira brapa jumlah hutang2 'bodo sombong' ko org (hutang lapukk) terutamanya hutang CREDIT CARD, let say RM7,000.
    so, jumlah OD yg ko org perlukan adalah sebanyak RM6,000 + RM7,000 = RM13,000.
    Bila dah ada duit nie (rm13K) ko org buat ah OD, dan slepas dpt OD tu (lepas 3 minggu apply) perkara pertama yg ko org kene buat ialah setelkan semua hutang CCard tu (ini wajibbbbbbbb).
    Tapi lagi better kalau ko org setel hutang2 CC dgn menggunakan "Balance Transfer" with zero interest kalau ada....kalau tak ada bank yg nak offer balance transfer tu, baru setel semua pakai duit dari OD
    Bayar semuaa, jgn tinggalkan sesen pon baki. Lepas tu jangan sekali kali ko org ulang lagi tabiat lama menggunakan CC sesuka hati....boleh pakai CC tapi kena pakai dgn jumlah yg SAMA TIAP2 BULAN (JANGAN LEBIH DAN JANGAN KURANG utk mendidik disiplin berbelanja) dan semua bil CC serta bil2 yg lain di setelkan pada due date...no more hutang bodoh sombong!!

    10) utk memaksimumkan lagi cara penggunaan OD ni, ko org MESTI guna credit card and any CC can be used (tapi better ambik yg tak de annual fee). Utk tentukan brapa jumlah bulanan penggunaan cc ko org...kena buat kira2 sikit. Mula-mula sekali ko org kene list kan jumlah perbelanjaaan bulanan dengan SETEPAT2nya utk perkara2 di bwh:

    1) Utilities bill (api, air, TMnet, Handpone, telpon umah, gas, astro, dan sebagai2 nya)
    2) Minyak kete, moto, kapal selam
    3) Belanja dapur/maintenance rumah/plumbing (kene shoping kat giant, tesco...coz nak pakai cc)
    4) Pakaian, kasut, kosmetik, condom....
    5) Pampers, susu, barangan baby
    6) Servis kereta
    7) Apa2 lagi yg boleh pakai cc ahh...sendiri mau ingat

    INGAT: Perkaras 1 - 7 kat atas tu adalah perbelanjaan seisi keluarga...bukan perbelanjaan ko sorang (utk yg dah kawin lahh)

    Tentukan jumlahnya ---> eg: RM1200 per month

    Bila ko dah sure jumlah penggunaan cc ko org, ko org cek plak cc statement. Kat statement tu akan ada 2 date yg penting, a) STATEMENT DATE, b) DUE DATE.
    Gap antara 2 date nie selama 20 hari....ko org cek betul2

    Jumlah penggunaan cc ko org = RM1200
    Statemen Date = 4hb, so... Due Date = 24hb (gap = 20 hari)

    Ni PENTINGGGGG...paham betul2

    Ko org hanya boleh pakai cc START dari 5hb sehingga 24hb SAHAJA tiap2 bulan, iaitu selama 19hari sebulan....hari selain pada tu JANGAN PAKAI, kalau pakai jugak....sendiri tanggunggg!!

    Pakai lah cc tu sebanyak RM1200 tiap2 bulan (selama 19 hari tu), seboleh2nya jgn pakai lebihh...dan jgn pakai kurang.

    Contoh:
    Jgn lah pulak membazir pakai cc just utk cukupkan amount RM1200 tu....pakai apa yg ada dlm budget bulanan je. Kalau nak kena belanja apa yg tak de dlm budget cc...withdraw duit cash dari OD or issue cheque (misalnya, nak beli TV baru....1st skali tengok ah kemampuan sendiri, kalau rasa mampu beli TV 100", ko org beli ahh, kalau tak beli je yg 14"...perbelanjaan mcm nie, pakai OD!!..sbab benda2 mcm ni bukan ko org beli tiap2 bulan)

    Okk...skrg ko org dah pakai cc RM1200 dari 5hb ke 24hb.....katakan gaji ko org masuk 30hb, so pada 1hb ko org masukan semua gaji tu ke dlm OD (masa ni, bil + hutang2 dah setel) tapi cc statement utk bulan sebelum tu ko org belum terima lagi...kan? So ko org tak yah bayar lagiii.....tunggu punya tunggu, sampai pulak pada 5hb bulan seterusnya...pakai lagi cc sampai 24hb sebanyak RM1200 lagi (total dah pakai RM2400 nie..kan?).

    INGAT...24hb bulan yg kedua tu adalah due date cc ko org.....so, plzzzzzz lah bayor sebanyak RM1200 (bayaran utk bulan sebelumnya) kat bank masing2. So, ko org dah pakai RM2400, tapi just bayar RM1200 saja dulu....begitulah seterusnyaaaa...

  5. #5
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fucong
    Posts
    1,488
    awang will become famous soon enough awang will become famous soon enough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like
    Sambungan lagi...

    Camna pulak utk perbelanjaan harian, beli rokok, tehtarik, duit poket etc??

    Pengiraan ni (dan yg sebelumnya pun) ko org kena kira utk seisi keluarga…okay!

    Utk tentukan brapa jumlah cash yg ko org boleh withdraw dari OD...kena buat kira2 sikit. 1st sekali ko org kene list kan jumlah perbelanjaaan bulanan dengan utk perkara2 di bwh. Sebab sebelum ni ko org tak pernah catat perbelanjaan ko org, so aku rasa ko org kena agak2 sebaik mungkin.

    1) Wang Saku (termasuk wang saku utk wife, esp kalau wife kerja)
    Belanja harian…breakfast, lunch, rokok, dinner, topup hp, kedaimamak, gula2 etc
    2) Perbelanjaan Pembelajaran
    yuran anak2 skolah, buku2, majalah, newspaper
    3) Peralatan computer/gadget <--- kalau boleh pakai cc lagi better
    Ko org agak2 sendiri ah, apa yg termasuk dlm nie….
    4) Derma/Sumbangan/Jariah
    Sendiri mau ingat….esp musim2 cuti skolah nie, byk org kawinn
    5) Perbelanjaan gigi dan mata…<--- kalau boleh pakai cc lagi better
    Normally opis tak cover benda2 nie….sapa yg pakai lens tu, sila masukkan dlm budget nie.
    6) Perubatan
    Kalau ofis dah cover…tak yah masuk
    7) Toll yg tidak membebankan rakyat!!! wakakakakkaakkakkakaaaaa
    tahun depan naik lagiii…..cinabeng punya samy

    So apa lagi….sendiri piker ahh….

    Estimated cost yg di atas tu adalah jumlah perbelanjaan harian ko org yg mana ko org boleh withdraw dari OD (bila dapat OD nanti, ko org akan dapat ATM kad skali….cucukkkk je, tapi nak cucuk nie biar pandaiii..tak kira ah cucuk apaa pun)

    Sebelum ko org start benda nie…ko org kene pergi kedai runcit dulu….sebab apa?? Sebabbbb, ko org kene beli BUKU 555…..hahhahahaahhahaaaaa

    Ini seriusss…betul2 seriusss….dan memang seriusss. Ko org kene pakai buku 3lima. Page pertama atas sekali ko org kene catat budget utk let say wang saku. Katakan budget bulanan wang saku ko org RM500….so, segala perbelanjaan under ketogori wang saku utk bulan tu…ko catat kat bwh tu. By end of the month….ko akan tahu brape ko pakai wang saku enko…..kalau ada lebih, masuk savingggggg (campur sekali dgn 20-30% masa beli ASB tiap2 30hb tu - so akan ada tambahan saving utk bulan tu sbab ko org dah jimat dlm berbelanja), jgn tinggal dlm OD.

    Ko org boleh withdraw cash dari OD at ANY TIME, tak de pantang2, Cuma try to make sure, within budget, kalau skali2 lebih sikit ti kira okk ahh, tapi jgn selalu…pandai2 ahhh. Semua dah besar apa…dah bersunatt pon!!

    Same goes to budget2 yg lain….kalau boleh buat kat page lain ahh, supaya senang nak monitor!!!

    Kat sini lah ko org kene berdisiplin….dgn cara ini aku ngajar ko org jadik KEDEKUTTTT….kalau ko org follow, otometik ko org akan jadi kedekut, sbab ko org nak improve ko org punya saving….betul takk???

    Segala lebihan duit cash yg ko org cucuk…sila [u]BELI ASB bersama fixed monthly saving ko org pada 30hb tiap2 bulan
    tak paham lagi??…sahhh ko org makan semuttt!!

    Lepas 3-4 bulan….ko org akan dapat good estimate brape banyak duit cash yg ko org perlukan….so, maintain this budget.

    Aku rasa….sampai tahap nie ko org ibarat dah dapat diploma….ko org dah boleh manage duit2 ko org dengan lebih baik disamping menyetel segala hutang2 bulanan with unexpected monthly saving….syaratnya 2 je iaitu DISIPLIN dan FOLLOW betul2….insyaAllah

    Kita rancangg….suksess ke fail, bukan aku yg tentukan! Nak ikut…silakan, tak nak….lantak ko orgg!!
    semoga dapat membantu sapa2 yg belum tahu...sbab sebelum ni aku delete semua benda2 ni kat thread sebelumnya.

  6. #6
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fucong
    Posts
    1,488
    awang will become famous soon enough awang will become famous soon enough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like

    Soklan apa...kat thread sebelumnya

    Jangan tanya soklan kat sini....better discuss kat thread "Pengurusan Kewangan Yang Betul"

  7. #7
    brainn68
    Guest
    assalamualaikum.. tahniah kpd thread starter Mr Awang.....
    nak tanya pasal Refinance Rumah (at daily rest) - boleh tak bro bagi tau bank mana yg boleh bagi rate mcm tu..?? Aku pasal bank ni mmg la kureng sikit... :biggrin:

  8. #8
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fucong
    Posts
    1,488
    awang will become famous soon enough awang will become famous soon enough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like
    Nak bagitau sikit pasal refinance rumah:
    Kalau ko org nak refinance, antara bank2 yg offer daily rest (setakat yg aku tahu buat masa sekarang)

    1) Ambank
    2) OCBC
    3) Public Bank
    4) HSBC
    5) Citibank

    Maybank, RHB and CIMB setahu aku bukan daily rest....kalau official dia cakap DailyRest, ko tanya dia samada boleh bayar setiap dua minggu atau tidak...

    Dengan dailyRest....ko org kene bayar loan rumah setiap dua minggu - jgn miss, gunakan post dated cheque dari OD tu.
    Contohnya...kalau ko org kene bayar loan rumah sebanyak RM1000 sebulan, apa yg ko org patut buat ialah dengan membayar loan rumah tu setiap dua minggu dengan RM500 sekali bayar.

    Jika kaedah ni yg ko org amalkan...ko org boleh kurangkan loan period maybe sebanyak 4-6 tahun. Nak tahu detail mintak tolong official bank tu kirakan.

    Sebabnya:

    Dlm setahun ada 52minggu....dan 12 bulan, tapi 12 bulan +-48minggu sahaja....so ko sebenarnya ada extra sebulan....that why boleh reduce loan period secara tak sedar.
    semoga membantu!!

  9. #9
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fucong
    Posts
    1,488
    awang will become famous soon enough awang will become famous soon enough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like
    Lagi satu nak tambah...

    kalau ko org nak beli apa2 barangan rumah ke spt TV, sofa, mesin basuh, igallop (mesin naik kuda tu..stimm oo naik mesin ni) atau apa2 barangan yg berharga riban2, ko org bolehlah pakai duit OD tu...
    tapi....
    adalah lebih baik kalau ko org membeli barang2 tersebut dengan pembayaran secara ansuran tanpa interest menggunakan CC yg biasanya dioffer oleh kebanyakan kedai2/pasaraya2 skrg.

    Dengan cara ini ko org boleh mengurangkan interest OD...paham takk??

    cth:

    ko nak beli TV berharga RM6000 (LCD 50" ni..), ko org boleh guna duit OD je, keluakan RM6000 dr OD dan bayar kat apex kedai tu...abis crita. Tapi interest OD akan start kira based dr rm6000 tu daripada hari ko keluarkan duit tu.
    kalau ko guna CC (dgn interest free yg dioffer oleh kedai apex tu)..zreppp jer skali, pas tu bulan2 ko setel ah kat bank, maybe sebanyak RM500 (kalau tempon interest free tu setahun), so interest OD utk bulan pertama cuma dr based rm500 je, bulan ke2 plak dari based rm1000....jadi kecik ah banding dgn % dari rm6000 terus. Lagi lama tempoh bayar tu..lagi larr bagusss.

    Cuma 1 je....nak beli apa2 sendiri mau ingat ahh!!
    Last edited by awang; 29 Nov 2007 at 11:18 PM.

  10. #10
    lat
    Guest
    Tahniah to bro awang kerana membuka thread baru & mengupdate kembali teknik membuat OD & penggunaannya. Cuma aku konpius sikit, kalau ada soalan, takleh tanya kat sini ke? Nak kena tanya kat tempat lama? Mcm payah lak nak tgk 2-2 thread lak? Ke kat sini tempat nak letak nota je?

    Apapun, thanks sebab berkongsi


  11. The Best Spread 468x60ms

 
Closed Thread
Page 1 of 87 1 2 3 11 51 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts