Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Welcome to the NoGold Portal - The first Malaysian business community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

TenkoFX Crypto The Best Spread 468x60ms

+ Reply to Thread
Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 42
  1. #1
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fucong
    Posts
    1,488
    awang will become famous soon enough awang will become famous soon enough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like

    Pemasangan Sistem NGV Kenderaan - Jimatt Giloss

    Memandangkan harga petrol yang semakin meningkat sejak akhir-akhir
    ini....adalah lebih baik jika kita bertukar kepada penggunaan NGV sebagai
    alternatif. Di sini saya ingin berkongsi peluang sempena promosi yang
    dibuat oleh Syarikat Kami yang berpusat di Industri Selaman Bandar Baru Bangi.

    Apabila kenderaan kita telah dipasang dengan sistem NGV, kita sebenarnya mempunyai pilihan samada untuk menggunakan NGV sebagai bahan bakar atau pun menggunakan petrol.

    Apa Itu NGV??


    1) NGV bermaksud "Natural Gas for Vihicles"

    2) Gas asli ini digunakan juga di stesen-stesen janakuasa, Kilang dan
    Kemudahan Komersil yang lain.

    3) Komposisi utama NGV ialah "Methane"

    Faktor Ekonomi - Kenapa anda perlu bertukar kepada penggunaan NGV.

    Fakta Individu Komersial Teksi

    Jarak Perjalanan (KM/Tahun) 20,000 40,000 80,000

    Penggunaan Petrol (KM/Liter) 10 10 10

    Penggunaan Petrol (Liter/Tahunan) 2,000 4,000 8,000

    Harga Petrol (RM/Liter) 1.92 1.92 1.92
    (Tahun depan naik lagi niee..!!)

    Perbelanjaan Petrol Tahunan 3,840.00 7,680.00 15,360.00
    (RM/Tahun)

    Harga NGV (RM/Liter) 0.68 0.68 0.68

    Perbelanjaan NGV Tahunan (RM/Tahun) 1,360.00 2,720.00 5,440.00

    Penjimatan Tahunan (jika guna NGV 2,480.00 4,960.00 7,080.00
    berbanding Petrol) - RM

    Kebaikan Penggunaan NGV

    1) Penjimatan kos bahan bakar yang maksimum sehinggan 70%

    2) Insentif dari kerajaan dengan pengurangan cukai jalan sebanyak 25%

    3) Jangkamasa injin kenderaan yang tahan lebih lama

    4) Meningkatkan tahap ekonomi pengguna

    5) Harga pasaran gas asli yang stabil

    6) Mesra alam


    Status NGV di Malaysia

    1) Sehingga bulan Disember 2005, terdapat lebih kurang 30,000 kenderaan
    NGV di Malaysia (90% adalah Teksi)

    2) Terdapat lebih kurang 40 buah stesen pengisian yang beroperasi

    3) Arahan untuk membina tambahan stesen sebanyak 200 buah menjelang
    tahun 2008 oleh kerajaan untuk mengatasi masalah pusat pengisian
    NGV

    Kos Pemasangan Istimewa mengikut Jenis Enjin/Kenderaan

    Jenis Kereta Enjin Harga Min (RM)


    Iswara, Wira Karburator 2,800.00

    Wira, Kembara, Gen2 Injection 3,900.00

    Waja, Unser, Matrix, Sentra, Injection 4,000.00
    Vios, City, Civic1.6, Citra

    Perdana, Camry, PajeroV6, Injection 4,900.00
    NazaRia, Carnival, Wish, Stream,
    Accord, Civic2.0

    Vitara, Sportage, CRV Injection 4,900.00

    Kancil Karburator 2,500.00

    Kancil Injection 3,000.00

    Kenari, Kelisa, MyVi Injection 3,100.00

    Semua Jenis 4wD Karburator 2,800.00 - 3,100.00

    Nota:
    1)Harga yang tersenarai di atas adalah harga asas barangan dan pemasangan
    2)Sebarang tambahan peralatan mengikut kehendak pembeli akan dikenakan bayaran tambahan.
    3)Semua harga adalah tertakluk kepada perubahan dan akan dimaklumkan dari masa ke semasa

    Jaminan selama satu (1) tahun atau 50,000 km yang mana terdahulu.

    Sila hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut

    Trade_on_STP_accounts-ENG_160x600
    Last edited by awang; 11 Jan 2007 at 01:21 AM.

  2. #2
    NG Newbies
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    0
    manleen is on a distinguished road
    Post Thanks / Like

    Memang murah..

    Bagus pakai NGV nih, murah.

    Tapi memikirkan kepayahan nak beratur isi NGV macam tunggu makanan dicatu, tak sangguplah..

    Kat Johor ni lagi laa, ada 2-3 biji je stesen yg ada NGV. Kalaulah kereta aku kaler merah, sah orang kata teksi beratur isi gas...ttthehehe

  3. #3
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fucong
    Posts
    1,488
    awang will become famous soon enough awang will become famous soon enough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by manleen View Post
    Bagus pakai NGV nih, murah.

    Tapi memikirkan kepayahan nak beratur isi NGV macam tunggu makanan dicatu, tak sangguplah..

    Kat Johor ni lagi laa, ada 2-3 biji je stesen yg ada NGV. Kalaulah kereta aku kaler merah, sah orang kata teksi beratur isi gas...ttthehehe
    Of cos setiap benda ada pro n con....tapi by 2008, Petronas akan menambahkan lagi sebanyak 200 tempat pengisian NGV di seluruh Mesia....

    Biasa lah....benda baruuu...

  4. #4
    zenbaya
    Guest
    awang..ada soklan
    1)menda ngv tue cam ton gas tue eh?
    2)tak berat ker?
    3) mesti penuh bonet keta tue kn?
    saje bnyak tanyer..sbb tak penah tgk cemana rupa..just tau sket2 jer dr pakcik teksi yg slalu dok ngator kitorang balik dr kelas..

  5. #5
    DiSc
    Guest
    aku tak raser ader masalah ngan tempat kalau kat kl nie...walaupun selalu nampak teksi beratur...tapi kadang aku tgk kosong jerk stesen tue...

    eh bro...nak tanya skit...satu tangki penuh berapa ringgit dan berapa jauh Km dia leh pegi???

  6. #6
    NG Rookie
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    muar-sepang-terengganu-kelantan
    Posts
    593
    anbu-san is on a distinguished road
    Post Thanks / Like
    sok da ramai guna mendealah ni gas die pulak la naik harge ehehe .... yg duk kawasan ada tempat isi gas ni bleh la guna cam aku ni duk muar x payah le sbb mmg x nampak batang hidung pun stesen nak isi gas ngv ni hehe.

  7. #7
    NG Rookie
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fucong
    Posts
    1,488
    awang will become famous soon enough awang will become famous soon enough
    My Mood
    Cheerful
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by zenbaya View Post
    awang..ada soklan
    1)menda ngv tue cam ton gas tue eh?
    2)tak berat ker?
    3) mesti penuh bonet keta tue kn?
    saje bnyak tanyer..sbb tak penah tgk cemana rupa..just tau sket2 jer dr pakcik teksi yg slalu dok ngator kitorang balik dr kelas..
    1) NGV = Neutral Gas Vehicles

    2) Berat lah jugak....tapi tak de lah effect sgt kat kete ko org

    3) Dia makan space bonet sikit ahh...tak de lah penuh sgt...about 20-30% je tapi depend pada saiz tangki yg ko org pasang ahh

    Tangki paling kecik lebih kurang 18liter (RM9 full tank)....boleh pergi sehingga 205km

  8. #8
    NG Newbies
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    0
    manleen is on a distinguished road
    Post Thanks / Like

    Woww

    Quote Originally Posted by awang View Post
    Of cos setiap benda ada pro n con....tapi by 2008, Petronas akan menambahkan lagi sebanyak 200 tempat pengisian NGV di seluruh Mesia....

    Biasa lah....benda baruuu...
    Huh 2008. Jap aku fikir banyak kali sampai tahun 2008..Mana tau masa tu dah mampu beli kereta hydbrid ke..

  9. #9
    ripzer
    Guest
    ngv memang bagus.aku pon ingat nak pasang 1 kat beskal aku ni.hehehe

    nway, aku ade borak2 ngan driver teksi pkai waja NGV. pergh pikap sedap ooo..sebijik cam petrol.. dia kate full tank rm8 gitu2 jek. bole gerak 150km-200km .. tapi dia kata pasang murah je beb..rm1500..awat hang punye 2 kali ganda?ade NOS free ke?

  10. #10
    Hazmi
    Guest
    aku pon penah borak ngan driver teksi...die cakap kalau pegi balik Shah Alam - KLIA rm6 je! Kalau petrol ade dekat RM20..beza banyak tu..

    tapi kalau kat area kl selangor senang la byk stesen NGV nih...

    yg x best pickup tak same cam petrol pastu kat bonet kene letak tong gas besor, hehe...

    n ade gak aku dgr, tak tau betul ke tak, klu pki ngv ni enjin lagi cepat rosak..


  11. Trade_on_STP_accounts-ENG_468x60

 
+ Reply to Thread
Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts