Announcement

Collapse
No announcement yet.

ikan kelisa sistem pawah...

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • ikan kelisa sistem pawah...

    ade sp2 kt sini minat nk buat projek Ikan Kelisa? Atau pernah dengar ke ape ke?
    Ok here aku ade info sket (nanti aku update lg bile aku dpt info lg dr member aku)...

    Tempat Projek: Bukit Merah, Perak

    Ade beberapa jenis Ikan Kelisa yang ada (6-7) kalau xslh. Paling mahal "Malaysian Gold".

    Kalau Anak 2 inci: RM2,500.00 seekor malaysian gold
    Induk: RM15,000.00 seekor malaysian gold

    So kalau nk pawah utk 1 kolam biasa dlm 16 ekor (Perjanjian 5 thn)
    RM200,000.00 utk upah jaga and so on. Kalau ikan mati dlm ms 5 thn, dorg akan
    ganti balik. Yang ni untuk induk Malaysian Gold. So akan ada 8 pasang la.
    Biasa ikan kelisa akan harvest dlm lbih kurang 2bln skali. Skali harvest
    40-60 ekor.

    Katakan 40 ekor, bila dah sampai 2 inci dah boleh jual dengan harga RM2500.00 seekor.
    40 ekor x RM2500.00 = RM100,000.00 (Utk 1 pasang daripada 8 pasang)
    Kalau 8 pasang lebih kurang RM100,000.00 x 8 = RM800,000.00
    Dan yang ni baru harvest sekali je, setahun mungikn ade 5-6 kali harvest.

    Tp disebabkan pawah dengan dorg so dpt 50-50. Boleh je nk jg sendiri tp pandai2 la
    pulak. Dpt sepasang pon dah cun gak, tp aku pun xbrani nk jg.

    Actually aku leh dpt harga lg murah, so bukan RM200,000.00 la. Dan seekor
    daripada RM15,000.00 pun aku leh dpt murah. Kot kalau nk beli yang anak
    2 inci pun aku leh dpt murah so bukan RM2,500.00.

    Btw aku cite ni "Malaysian Gold" je. Nk yang silver pun ade RM800 seekor(induk),
    dan ade gak yang lain.


    Btw ni aku cte untuk info sementara dlu. Aku check dlu nanti.

  • #2
    aku ade gk tngk kat majalah 3 semalam.. mcm best... tp tak tau la modal permulaan utk bukak satu kolam tu brp.. rsnye mcm puluh2 ribu jgk.. :013:

    Comment


    • #3
      Originally posted by zatarra View Post
      aku ade gk tngk kat majalah 3 semalam.. mcm best... tp tak tau la modal permulaan utk bukak satu kolam tu brp.. rsnye mcm puluh2 ribu jgk.. :013:
      mmg mahal bro... paling cikai pun kena ada rm 50k.. yg tu aku dgr paling murah la.. type "banjar red"

      Comment


      • #4
        aku nih sebenarnyer budget nak cari 5 org yg betul2 "ada beran" nak try buat business ni.. maksudnyer setiap seorg keluarkan modal rm 10 k.. termasuk aku....
        dan info yg aku tau ikan kelisa nih every 2 months dia bertelur.... so, setiap kali dia bertelur.. dlm 2 @ 3 inci ikan nih akan dijual oleh penternak... lepas tuh kita share la ber 5 keuntungan nyer.... sampai la 5 tahun kontrak dgn penternak nih...

        Comment


        • #5
          Originally posted by sang paus adang View Post
          aku nih sebenarnyer budget nak cari 5 org yg betul2 "ada beran" nak try buat business ni.. maksudnyer setiap seorg keluarkan modal rm 10 k.. termasuk aku....
          dan info yg aku tau ikan kelisa nih every 2 months dia bertelur.... so, setiap kali dia bertelur.. dlm 2 @ 3 inci ikan nih akan dijual oleh penternak... lepas tuh kita share la ber 5 keuntungan nyer.... sampai la 5 tahun kontrak dgn penternak nih...
          5 x 10 = 50 k

          maknenye nk buat yg plg murah tu la ye.. klu wat yg malaysian gold tu brp budgetnye..

          bende ni mmg best klu ble buat.. masalah kat modal tu la, mane nk korek.. :019:

          Comment


          • #6
            besarnya modal mana mau cari ni..:007:

            Comment


            • #7
              Originally posted by hanif View Post
              besarnya modal mana mau cari ni..:007:
              aku nak try buat loan dgn TEKUN, AMANH IKHTIAR @ AGRO BANK.. MANATAU APPROVE..... SO, SAPA2 YG NAK ADA BERAN NAK BUAT PROFIT SHARING BUAT PROJEK NIH BLEH LA EMAIL KAT AKU @ PM AKU DI [email protected]

              Comment


              • #8
                mahal jugak ek ikan malaysian gold nie....selalunya ikan ni dijual kat dlm malaysia atau eksport??

                Comment


                • #9
                  bro jaga2.. mahal sgt tu 2inch rm2500.. bukan apa beringat jer..kawan2....:027:

                  Ade beberapa jenis Ikan Kelisa yang ada (6-7) kalau xslh. Paling mahal "Malaysian Gold".
                  -xpernah dgr malaysian gold.. sumer gold biasanye dari indon.. malaysia terkenal ngan red aro

                  Biasa ikan kelisa akan harvest dlm lbih kurang 2bln skali. Skali harvest
                  40-60 ekor.

                  -arowana akan mengawan pada bulan 6-10 iaitu pada musim2 yg airnya agak panas dan tidak pada bulan2 yg lain

                  Nk yang silver pun ade RM800 seekor(induk),
                  dan ade gak yang lain.

                  -harga tuk aro silver tak pernah cecah rm800 bro leh cek kedai ikan..

                  anyway good luck.. aku kan per.. sbb aku minat giler ikan nie.. so aku tau jugakler pasal ikan nie sikit2..
                  peace:048:

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by kingnorth View Post
                    bro jaga2.. mahal sgt tu 2inch rm2500.. bukan apa beringat jer..kawan2....:027:

                    Ade beberapa jenis Ikan Kelisa yang ada (6-7) kalau xslh. Paling mahal "Malaysian Gold".
                    -xpernah dgr malaysian gold.. sumer gold biasanye dari indon.. malaysia terkenal ngan red aro

                    Biasa ikan kelisa akan harvest dlm lbih kurang 2bln skali. Skali harvest
                    40-60 ekor.

                    -arowana akan mengawan pada bulan 6-10 iaitu pada musim2 yg airnya agak panas dan tidak pada bulan2 yg lain

                    Nk yang silver pun ade RM800 seekor(induk),
                    dan ade gak yang lain.

                    -harga tuk aro silver tak pernah cecah rm800 bro leh cek kedai ikan..

                    anyway good luck.. aku kan per.. sbb aku minat giler ikan nie.. so aku tau jugakler pasal ikan nie sikit2..
                    peace:048:
                    huhu....lain plak info yang ko kasi nie....:102:

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by kingnorth View Post
                      bro jaga2.. mahal sgt tu 2inch rm2500.. bukan apa beringat jer..kawan2....:027:

                      Ade beberapa jenis Ikan Kelisa yang ada (6-7) kalau xslh. Paling mahal "Malaysian Gold".
                      -xpernah dgr malaysian gold.. sumer gold biasanye dari indon.. malaysia terkenal ngan red aro

                      Biasa ikan kelisa akan harvest dlm lbih kurang 2bln skali. Skali harvest
                      40-60 ekor.

                      -arowana akan mengawan pada bulan 6-10 iaitu pada musim2 yg airnya agak panas dan tidak pada bulan2 yg lain

                      Nk yang silver pun ade RM800 seekor(induk),
                      dan ade gak yang lain.

                      -harga tuk aro silver tak pernah cecah rm800 bro leh cek kedai ikan..

                      anyway good luck.. aku kan per.. sbb aku minat giler ikan nie.. so aku tau jugakler pasal ikan nie sikit2..
                      peace:048:
                      tq bro.. aku lagi tak tau sgt harga kat pasaran....
                      info tu aku dpt dari seorng investor yg dah pun joint projek tuh.. dia yg email kat aku.... that's why aku masukkan kat forum nih.. nasib baik ada yg otai2 inform kat aku.. huh..huh..

                      Comment


                      • #12
                        eh...arowana ngan kelisa nie sama ker??

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by disc View Post
                          eh...arowana ngan kelisa nie sama ker??
                          sama jerk.. He..he..

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by sang paus adang View Post
                            sama jerk.. He..he..
                            ooo ye ker....aku tak tahu pasal ikan nie...:4:

                            Comment


                            • #15
                              sekadar utk renungan semua....
                              lagi baik bela sendiri @pun crk mmbr yg biasa dgn arowana ni....beli sepasang. Mana tau 2 - tahun dah blh jual, klu bernasib baik blh dpt anak kelisa jgk.
                              Ada cina pets yg dr dulu syorkan benda ni tp takde modal nak beli
                              klu nak bela sendiri pun ok jgk.....tp start dgn yg silver je dulu. Baru 60 - 70 inggit
                              ..

                              Comment

                              Working...
                              X