Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hobi Mengumpul Wang Kertas / Bank Note (Numismetic)

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hobi Mengumpul Wang Kertas / Bank Note (Numismetic)

    Salam kengkawan saper di sini hobinyer mengumpul wang kertas tak kira lah wang lamer atau baru wang luar negeri atau malaysia..sila kongsikan bersama he he ... :biggrin:

    Numismetic ialah istilah yang digunakan bagi mereka yang mempunyai hobi mengumpul wang kertas ... ader yang beranggapan hobi ini bagi golongan mewah sahaja .. tetapi bagi penggemar penggemar hobi ini mereka akan menghabiskan wang , masa dan tenaga untuk mendapatkan note yang mereka idamkan ...semakin lama wang itu disimpan semakin tinggi nilainya dipasaran... tetapi sehelai wang kertas itu dinilai melalui keadaanya seperti dibawah ...

    di bawah adalah jadual penggredan wang yang anda kumpul ...
    GRADING

    Uncirculated (UNC)
    A perfectly preserved banknote, never mishandled by the issuing authority, a bank teller, the public or a collector. The paper is clean and firm without discoloration. Corners are sharp and square without any evidence of rounding. Some banknotes are often issued with sight evidence of light counting folds, which do not break the paper.

    About Uncirculated (AU)
    A virtually perfect banknote, with some minor handling. May show very slight evidence of bank counting folds at the corner or center of the banknote or one light fold running through the center, but not both. An AU banknote cannot creased, a crease being a hard fold which break the surface of the banknote. Paper is clean and bright with original sheen. Corners are not rounded.

    Extremely Fine (EF)
    A very good attractive banknote, with light handling. May have a maximum of three light folds or one strong crease. Paper is clean and firm, without discoloration. Corners are sharp and square without any evidence of rounding.

    Very Fine (VF)
    An attractive banknote, but the more evidence of handling and wear. May have several folds bath vertically and horizontally. Paper may have minimal dirt, or possible color smudging. Paper itself is still relatively crisp and note floppy. There are not tears into the border area, although the edges do show some slight wear. Corners are show wear but not full rounding

    Fine (F)
    A banknote that shows considerable circulation, with many folds, crease and wrinkling. Paper is not excessively dirty but may have some softness. Edges may show much handling, with minor tears in the border area. Tears may extend into design. There will be no center hole because of excessive folding. Colors are clear but not very bright. A staple hole or two would be considered unusual wear in a Fine banknote. Overall appearance is still on the desirable side.

    Very Good (VG)
    A well-used banknote, abused but still intact. Corners may have much wear and rounding, tiny nicks, tears may extend into the design, some discoloration may be present, staining may have occurred, and a small hole may sometimes be seen at center from excessive folding. Staple and pinholes are usually present, and the banknote itself is quite limp but no pieces of the banknote can be missing. A banknote in VG condition may still have an overall but unattractive appearance.

    GOOD (G)
    A well-worn and heavily used banknote. Normal damage from prolonged circulation will include strong multiple folds and creases, stains, pinholes and/or staple holes, dirt, discoloration, edge tears, center hole, rounded corners and an overall unattractive appearance. No large pieces of the banknote may be missing. Graffiti is still commonly seen on banknotes in G condition.

    Poor (P)
    A “rag” with severe damage because of wear, staining, pieces missing, graffiti, larger holes. May have tapes holding pieces of the banknote together. Trimming may have taken place to remove rough edges. A poor banknote is desirable only as a filler or when such a banknote is the only one known of the particular issue.
    Last edited by putera04; 10 Apr 2008, 09:55 PM.

  • #2
    note apakah yang menjadi kegilaan pengumpul ..

    replacement note

    note ini dikeluarkan untuk menggantikan note yang telah rosak semasa proses percetakan atau pemotongan biasanya nombor siri note jenis ini akan bermula dengan ZA, ZB,ZC,ZD,ZE
    ,ia menjadi buruan para pengumpul wang kerana jumlah nya yang terhad dan sukar didapati ..



    Error Note

    nite jenis ini jarang terlepas kepasa orang ramai dan nilainya sangat tinggi dan menjadi kegilaan para pengumpul wang kertas ..ia terjadi disebabkan kesilapan semasa prosess percetakan atau pemotongan ..




    Fancy Number Note

    ramai pengumpul suka mengumpul wang yang mempunyai no siri spt 6666666 ,2222222,9999999 biasanyer jenis ini sukar ditemui ...



    squential serial number bank note (running number )

    ader pengumpul pengumpul wang kertas yang mengumpul wang kertas yang mempunyai no siri yang berturutan....



    Uncut Banknotes

    bank note jenis ini ialah keluaran khas untuk pengumpul , ia tidak dipotong dan dijual dalam bentuk 3-in-1 Uncut Banknotes, 8-in-1 Uncut Banknotes, 30-in-1 Uncut Banknotes




    older note

    pengumpul juga gemar mengumpul wang kertas lama yang tidak dikeluarkan lagi oleh sesebuah negara ... contohnyer bagi malaysia ialah

    Board of Commissioners of Currency Malaya 1940an-1952
    Malaya & British Borneo Banknote 1953 Series
    Malaya & British Borneo Banknote 1959 Series
    Japanese Occupation of Malaya Banknote
    1st Series of Malaysia Banknote
    2nd Series of Malaysia Banknote
    3rd Series of Malaysia Banknote
    4th Series of Malaysia Banknote
    5th Series of Malaysia Banknote
    6th Series of Malaysia Banknote
    7th Series of Malaysia Banknote
    8th Series of Malaysia Banknote
    9th Series of Malaysia Banknote
    Last edited by putera04; 08 Apr 2008, 07:02 PM.

    Comment


    • #3
      kenali wang kertas zaman kolonial sebelum merdeka

      Malaya & British Borneo Banknote 1953 Series

      jenis mata wang ini digunakan di Malaya, Singapore, British North Borneo, Sarawak dan Brunei dari 1953 hingga 1967 persekutuan tanah melayu masih menggunakanya walaupun selepas merdeka pada 1957 dan penubuhan malaysia pada 1963. Ia teerus digunakan sehingga 16 januari 1967



















      Last edited by putera04; 08 Apr 2008, 01:12 PM.

      Comment


      • #4






        Last edited by putera04; 08 Apr 2008, 01:11 PM.

        Comment


        • #5
          Sejarah bank note malaysia

          Mata wang malaysia dikenali dengan nama ringgit, ringgit malaysia dibahagikan kepada 1000sen per 1 ringgit . Pada permulaan keluaran note ringgit ini simbol $ digunakan kemudian ia ditukar kepada RM iaitu ringgit malaysia pada 1996.

          Pada zaman sebelum kemerdekaan 1957 (zaman kolonial british) matawang malaya dikeluarkan oleh the Board of Commissioners of Currency Malaya 1940an-1952 matawang ini menggunakan potret His Majesty King George VI dari 1940an - 1967 setelah itu the Board of Commissioners of Currency Malaya And British Borneo telah mengeluarkan The Malaya and British Borneo banknotes yang memaparkan potret Her Majesty Queen Elizabert II pada tahun1953 . Siri kedua telah dikeluarkan pada 1959 yang lebih dikenali dengan duit kapal layar dan kerbau .

          Pada Zaman Pemerintahan jepun di malaya 1942 . Kerajaan jepun di malaya telah mengeluarkan wang kertas sendiri yang dikenali dengan Japanese Occupation of Malaya Banknote atau Wang pokok pisang .

          Siri pertama bank note malaysia telah dikeluarkan pada June 1967-1972 oleh Bank Negara Malaysia (Central Bank of Malaysia). Ia memaparkan potret Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong Malaysia Yang pertama dengan dominasi $1, $5, $10, $50, $100 dan $1000 dan berlatarbelakangkan kebudayaan dan tradisi di malaysia (Malaysian traditional and cultural ornamental design).ia di tandatangan oleh Tun Ismail bin Mohamed Ali Gabenor Bank Negara Malaysia .

          Siri kedua pula dikeluarkan pada August 1972-1976 dengan dominasi $1, $5, $10,$50, $100, dan $1000. Ia masih mengekalkan corak yang sama dengan beberapa pengubahsuaian dan di tandatangani oleh Tun Ismail bin Mohamed Ali Gabenor Bank Negara Malaysia pada ketika itu .

          Siri ketiga pula dilancarkan pada 1976-1981dengan dominasi $1, $5, $10,$50, $100, dan $1000 ,asih ditandatangani oleh Tun Ismail bin Mohamed Ali dengan beberapa pengubahsuaian yang dilakukan pada wang kertas tersebut .

          Pada 1981-1983 siri ke empat telah dilancarkan dengan dominasi $1, $5, $10, $50 and $100 ditandatangani oleh Tan Sri Dato' Abdul Aziz bin Haji Taha dengan beberapa pengubahsuaian juga .

          siri kelima pula telah dikeluarkan pada 1st September 1983-1986 dengan design yang baru yang memaparkan kebudayaan di malaysia . Dominasi wang yang dikeluarkan ialah $1,$5,$10,$20,$50,$100,$500,$1000 ia di tandatangani oleh Tan Sri Dato' Abdul Aziz bin Haji Taha.

          kemudian siri keenam dilancarkan pada tahun 1986-1995 ia mengekalkan design dan dominasi wang pada siri kelima dan melalui beberapa pengubahsuaian . Note pada siri ini di tandatangani oleh Tan Sri Dato' Jaffar Hussein.

          pada tahun 1995 hingga tahun 1998 siri ketujuh pula dikeluarkan dengan dominasi $5, $10, $50, $100, $500 dan $1,000 masih mengekalkan ciri ciri sebelumnya tetapi dengan beberapa pengubahsuaian dan ditandatangani oleh Tan Sri Dato' Ahmad Mohd Don.

          siri kelapan puna dikeluarkan pada 5th February 1996 dengan tema dan design baru iaitu wawasan 2020 didominasi oleh RM2, RM5,RM10, RM50, RM100 dan menggunakan simbol RM iaitu ringgit malaysia .Siri ini masih mengekalkan Potret Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong Malaysia yang pertama . siri ini ditandatangani oleh Tan Sri Dato' Ahmad Mohd Don.

          Pada 21st December 2007 Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan siri kesembilan dengan dominasi 50ringgit dan ia akan dikeluarkan dengan dominasi lain peringkat demi peringkat ia masih mengekalkan design wawasan 2020 tetapi dengan pattern yang berlainan dari sebelumnya .

          Pada 1998 , Commemorative Note RM50 telah dikeluarkan sempena XVI Commonwealth Games dan pada 2004 Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan wang kertas polimer yang pertama dengan dominasi RM5

          sedikit sejarah Bank Negara Malaysia

          Bank Negara Malaysia merupakan bank pusat di Malaysia. Ia ditubuhkan pada 26 Januari 1959 di bawah Ordinan Bank Negara Malaya 1958 dengan beberapa objektif iaitu:

          1. mengeluarkan mata wang (Ringgit Malaysia) dan menyimpan rizab
          2. bertindak sebagai bank dan penasihat kewangan kepada kerajaan
          3. mempromosi kestabilan kewangan dan struktur kewangan
          4. mempengaruhi keadaan kredit supaya menguntungkan negara

          Gabenor Bank Negara Malaysia

          Sejak ia ditubuhkan, Bank Negara Malaysia telah ditadbir oleh 7 orang Gabenor.

          Gabenor Tahun

          Tan Sri W H Wilcock Januari 1959 - Julai 1962
          Tun Ismail bin Mohamed Ali Julai 1962 - Julai 1980
          Tan Sri Dato'Abdul Aziz bin Taha Julai 1980 - Jun 1985
          Tan Sri Dato' Jaffar bin Hussein Jun 1985 - Mei 1994
          Tan Sri Dato' Ahmad bin Mohd Don Mei 1994 - Ogos 1998
          Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman September 1998 - April 2000
          Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz Mei 2000 - Kini
          Last edited by putera04; 08 Apr 2008, 03:35 PM.

          Comment


          • #6
            Board of Commissioners of Currency Malaya 1940an-1952

            Board of Commissioners of Currency Malaya 1940an-1952



















            Last edited by putera04; 08 Apr 2008, 10:26 AM.

            Comment


            • #7
              same le

              say pun pengumpul duit 2 lama untuk koleksi

              Comment


              • #8
                wang kertas dizaman pendudukan jepun di tanah melayu...

                Japanese Occupation of Malaya Banknote

                semasa pendudukan jepun di tanah melayu 1942 mereka telah memperkenalkan Japanese Occupation of Malaya Banknote atau lebih dikenali sebagai wang pokok pisang oleh penduduk tempatan sebagai gantian kepada matawang british..

                siri pertama matawang ini mempunyai nombor siri setelah itu siri seterusnya tidak mempunyai no siri dan digantikan dengan huruf M yang bermaksud malaya. pihakjepun telah mencetak wang kertas tersebut dengan sewenang-wenangnyer dan menyebabkan kadar inflasi yang tinggi dan mata wang tersebut susut nilainya ...

















                Last edited by putera04; 08 Apr 2008, 08:13 PM.

                Comment


                • #9











                  Comment


                  • #10






                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by ammbiz View Post
                      say pun pengumpul duit 2 lama untuk koleksi
                      bro kasi upload collection bro untuk tatapan he he .....:biggrin:

                      Comment


                      • #12
                        Malaya & British Borneo Banknote 1959 Series

                        Malaya And British Borneo $1

                        Wang kertas ini dikeluarkan pada 1st June 1959 dan merupakan note pertama yang dikeluarkan oleh persekutuan tanah melayu selepas merdeka pada 31 ogos 1957 .Note ini lebih dikenali sebagai duit kapal layar oleh orang ramai pada ketika itu






                        Malaya And British Broneo $10

                        Note ini dikeluarkan pada 28th August 1961 merupakan note kedua keluaran persekutuan tanah melayu selepas merdeka . Note ini lebih dikenali dengan nama wang kerbau oleh penduduk tempatan .:biggrin:



                        Last edited by putera04; 09 Apr 2008, 03:15 PM.

                        Comment


                        • #13
                          nilai

                          Originally posted by putera04 View Post
                          Malaya And British Borneo $1

                          Wang kertas ini dikeluarkan pada 1st June 1959 dan merupakan note pertama yang dikeluarkan oleh persekutuan tanah melayu selepas merdeka pada 31 ogos 1957 .Note ini lebih dikenali sebagai duit kapal layar oleh orang ramai pada ketika itu






                          Malaya And British Broneo $10

                          Note ini dikeluarkan pada 28th August 1961 merupakan note kedua keluaran persekutuan tanah melayu selepas merdeka . Note ini lebih dikenali dengan nama wang kerbau oleh penduduk tempatan .:biggrin:



                          yg nie nilai antara RM350 - 600

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by ammbiz View Post
                            yg nie nilai antara RM350 - 600

                            Boleh cari kat ebay malaysia atau luar negara ... kat lelong.com.my pun banyak tapi kalau nak beli carik yang harga rendah kadang kadang dah terbeli baru jumpa harga lagi rendah he he kalau kat tempat aku kat melaka banyak kat jonker street/ jonker walk .... syiling zaman kesultanan melayu melaka pun ader tapi harga mak oiii ..

                            leh try clik link nie
                            eBay Malaysia –malaya note, Currency Notes, Coins, Asia items at low prices. Good bargains on eBay.com.my.

                            malaya note, Paper Money World, Coins Paper Money items on eBay.com

                            Comment


                            • #15
                              tu semua koleksi awk ka putra04....UNC semua nampak :biggrin: ...aku ni collector biasa saja tp kalau nak tahu pasal koleksi aku, boleh visit my blog. Aku baru saja upload sebahagian, kalau nak beli wang kertas atau syiling lama....aku jual jg.

                              Apa2 pun selamat berkenalan semua......Hidup pengumpul wang kertas atau syiling lama, semoga sejarah bersama kita (betul ka ungkapan aku ni):biggrin: Sama2 kita berkongsi minat, semakin ramai pengumpul wang kertas atau syiling lama skrg ni


                              aku;
                              milo

                              Comment

                              Working...
                              X