Announcement

Collapse
No announcement yet.

Soal Jawab Forex Dari Perpekstif Islam

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Soal Jawab Forex Dari Perpekstif Islam

    Assalamualaikum

    Untuk semua traders forex yang beragama islam dan berminat untuk mengetahui hukum2 forex dari sudut pandangan agama kita sila lawati KODANA | Koperasi Dana Usahawan Global untuk satu forum soal jawab forex.Segala soalan anda akan di jawab oleh penasihat syar'e kami yang mempunyai kelayakan untuk beliau jawab segala kemusykilan saudara-saudari.Tinggalkan soalan anda dan ianya akan di jawab secepat mungkin.InsyaALLAH.

  • #2
    Originally posted by akucariduit View Post
    Assalamualaikum

    Untuk semua traders forex yang beragama islam dan berminat untuk mengetahui hukum2 forex dari sudut pandangan agama kita sila lawati KODANA | Koperasi Dana Usahawan Global untuk satu forum soal jawab forex.Segala soalan anda akan di jawab oleh penasihat syar'e kami yang mempunyai kelayakan untuk beliau jawab segala kemusykilan saudara-saudari.Tinggalkan soalan anda dan ianya akan di jawab secepat mungkin.InsyaALLAH.
    kesimpulannya.... HUKUMNYA HARUS...
    bukan aku yg kata.... aku rujuk kat web tu....
    aku yg tak pakar agama nie... tak nak kata apa2 tentang hukum hakam....
    aku takut jika tersilap kata... kemudian kata2ku diikuti oleh orang lain... akibatnya terlalu berat
    kat web tu kata... forex nie kontemporari... isu baru. dalam hal nie aku berani kata 'ya' sebab takder kaitan dengan hukum.... hanya satu pernyataan

    Comment


    • #3
      Originally posted by BlueDream View Post
      kesimpulannya.... HUKUMNYA HARUS...
      bukan aku yg kata.... aku rujuk kat web tu....
      aku yg tak pakar agama nie... tak nak kata apa2 tentang hukum hakam....
      aku takut jika tersilap kata... kemudian kata2ku diikuti oleh orang lain... akibatnya terlalu berat
      kat web tu kata... forex nie kontemporari... isu baru. dalam hal nie aku berani kata 'ya' sebab takder kaitan dengan hukum.... hanya satu pernyataan
      alhamdulillah

      Comment


      • #4
        First time dengar orang kata harus! Nice findings...









        Comment


        • #5
          mcm mane pulak dengan hukum kalau kite punye trading style scalping?

          Comment


          • #6
            Originally posted by roziex
            baca dah sy bace hukum-hakam pasal forex nie,
            dan kebanyakannya membolehkan kite berurusniaga (harus) selagi xde bersifat gambler, kalau nak jadi gambler kat luar sane banyak, pilih jer, toto ker magnum ker dan mcm2 lagi, paling popular mesin kuda:10:

            wow ada ke lagi kuda2 tu.zaman budak2 dulu tengok org tua2 main:14:

            Comment


            • #7
              Originally posted by mal7 View Post
              wow ada ke lagi kuda2 tu.zaman budak2 dulu tengok org tua2 main:14:
              ade lagi kuda2 nie, tp msh lagi bersembunyi kat tempat yang tersorok

              Comment


              • #8
                haram...tapi ape nk buat...trade je lah...

                kalau nk argue jgk research on FIAT money...

                Comment


                • #9
                  trade scalping haram ker?
                  019-2733400
                  BUKA AKAUN ANDA DI SINI...http://www.fxmalay.com/Default.aspx?agent=207535
                  BUKA AKAUN FBS ANDA DI SINI
                  BUKA AKAUN FOREX4U ANDA DISINI

                  Comment


                  • #10
                    trade demo halal:4:
                    Pakej Videografi Perkahwinan [Istana Studio]
                    Pinjaman Peribadi MBSB [24.7 Marketing]
                    UMUR & HartaKu +6013-3811192

                    Comment


                    • #11
                      pkai handphone prepaid card je da haram kalau ikot btol2 hehe...

                      credit lum abis da expired tkleh pkai...ni kn aniaya...kn haram...tkya fikir jao2 hehe

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by hanzahar View Post
                        pkai handphone prepaid card je da haram kalau ikot btol2 hehe...

                        credit lum abis da expired tkleh pkai...ni kn aniaya...kn haram...tkya fikir jao2 hehe
                        yup bapak setuju dgn ko...
                        ada unsur2 aniaya klu guna prepaid card ni..lom lg postpaid
                        Pakej Videografi Perkahwinan [Istana Studio]
                        Pinjaman Peribadi MBSB [24.7 Marketing]
                        UMUR & HartaKu +6013-3811192

                        Comment


                        • #13
                          kalau nk lg bukti...nape haram

                          1) metatrader <- platform haram,tkda transparency mmg progpram utk menipu

                          2) forex yg trade fix spread tu bkn spot forex tapi CFD...tu kene kaji sendiri lah CFD tu ape...ianya di ada2 kn...hatta variable spread ke interbank spread pon menipu...mmg susah bisnes trading ni byk penipu kte je tktau...aku pon tktau

                          byk benda skrg mmg da sembrg je,nk lari dari shubhah da susah...akhir zaman pe...sedangkn islamic banking pon...shrugs...

                          kalau naik kete,kete kuarkn CO2 da rosakkn alam sekitar...pon da haram...haah...

                          sbb tu kene mintak ampun byk2...hehe

                          giler la kalau rasa "aku buat dosa ape eh nari"

                          ni kn akhir zaman...ape boleh buat...mintak ampun je ler

                          Comment


                          • #14
                            makan KFC pu haram sebab sembelih ayam tu xtransparent...tau2 ada sijil halal... klu xbayar sijil halal tu, walau ayam tu halal pun jd haram

                            ada hadis
                            'akhir zaman fitnah amat dasyat spt semua hitam yg berada diatas batu hitam dimalam yg gelap..."
                            Pakej Videografi Perkahwinan [Istana Studio]
                            Pinjaman Peribadi MBSB [24.7 Marketing]
                            UMUR & HartaKu +6013-3811192

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by hanzahar View Post
                              kalau nk lg bukti...nape haram

                              1) metatrader <- platform haram,tkda transparency mmg progpram utk menipu

                              2) forex yg trade fix spread tu bkn spot forex tapi CFD...tu kene kaji sendiri lah CFD tu ape...ianya di ada2 kn...hatta variable spread ke interbank spread pon menipu...mmg susah bisnes trading ni byk penipu kte je tktau...aku pon tktau

                              byk benda skrg mmg da sembrg je,nk lari dari shubhah da susah...akhir zaman pe...sedangkn islamic banking pon...shrugs...

                              kalau naik kete,kete kuarkn CO2 da rosakkn alam sekitar...pon da haram...haah...

                              sbb tu kene mintak ampun byk2...hehe

                              giler la kalau rasa "aku buat dosa ape eh nari"

                              ni kn akhir zaman...ape boleh buat...mintak ampun je ler
                              Boss ni hebat la.Boss trade kat mana boss?

                              Comment

                              Working...
                              X