Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ranking Carian "Bogel, Seks" Mengikut Bandar

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ranking Carian "Bogel, Seks" Mengikut Bandar

    Pengguna Internet di Kuantan dan Kota Baru paling suka mencari bahan-bahan berunsurkan seks berbanding bandar-bandar lain di negara ini, menurut data daripada sebuah enjin carian Internet.

    Dua bandar ini berada di tangga teratas dalam senarai 10 bandar utama yang mencari perkataan-perkataan "bogel", "gambar bogel", "Melayu bogel", "seks Melayu" dan "cerita seks" di enjin carian terkenal Google.com.

    Sementara Kota Baru hanya mengatasi Kuantan dalam carian perkataan "sex" (seks) atau "porn" (pornografi).

    Sewaktu disemak oleh mStar Online hari ini, bandar ketiga yang paling suka mencari perkataan "bogel" ialah Alor Star, dan diikuti Kota Kinabalu, Batu Pahat, Johor Bahru dan Petaling Jaya.

    Untuk carian perkataan "Melayu bogel", Batu Pahat menduduki tempat ketiga dan diikuti bandar-bandar Johor Bahru, Petaling Jaya, Klang dan Shah Alam.

    Selain Kuantan dan Kota Baru, "gambar bogel" diminati di Alor Star, Kota Kinabalu, Batu Pahat, Johor Bahru dan Petaling Jaya.

    Perkataan "seks Melayu" pula turut digemari di Klang, Batu Pahat, Johor Bahru, Petaling Jaya dan Ipoh.

    Kuantan dan Kota Baru masing-masing menguasai tangga kedua dan keempat untuk carian perkataan "cerita seks", sementara kedudukan-kedudukan lain dikuasai boleh bandar-bandar utama di Indonesia kecuali Batu Pahat di tempat kesembilan.

    Data ini dikumpul oleh Google Trends, salah satu daripada aplikasi syarikat Internet terkemuka Google.com. Bagaimanapun syarikat ini memaklumkan enjin pengesan trend masih di peringkat pembinaan.

    Ahli psikologi Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr. Jas Laile Suzana Jaafar melihat perkembangan ini sebagai suatu yang "biasa", lebih-lebih lagi di Kelantan yang mengamalkan dasar lebih konservatif dalam hal-hal sensitif seperti seksualiti.

    "Kalau remaja yang cari, itu biasa kerana pada peringkat inilah mereka akil baligh dan mereka perlu mencari maklumat mengenai seksualiti untuk memahami perubahan yang berlaku ke atas diri mereka," katanya kepada mStar Online hari ini.

    "Kalau dia tanya ibu bapa atau kawan-kawan, berapa banyak sangat dia boleh dapat? Dalam konteks Kelantan pula, ibu bapa tidak mengambil pendekatan terbuka apabila membincangkan soal seksualiti dengan anak-anak."

    Sikap ibu bapa, menurutnya, telah membudaya di kalangan masyarakat negara ini yang menganggap seks sebagai perkara terlarang.

    Dr Jas Laile menjelaskan, kesulitan sebegini akan mendorong golongan remaja untuk mendapatkan maklumat daripada media-media lain seperti video atau Internet.

    "Mereka mencari maklumat ini sebab ingin tahu, tambahan pula ada halangan budaya dan penguatkuasaan," katanya, sebagai ketua Jabatan Antropologi dan Sosiologi UM, yang kelihatan tidak terkejut apabila diajukan soalan sedemikian.

    Tambahnya, ada pengkaji berpendapat pencarian bahan-bahan seks di Internet itu boleh disalahgunakan sehingga mendorong kesan "ketagihan" apabila pelayar siber menghabiskan lebih 40 jam sebulan.

    Namun, beliau mempertikaikan keputusan data-data di Google Trends kerana ia tidak memberikan gambaran yang lebih jelas, seperti tidak menggambarkan kumpulan umur pengguna Internet.

    "Kita tidak boleh buat kesimpulan mudah kerana kalau satu perkara dalam kajian ini salah, habis semua salah," tegas Dr Jas Laile.

    Google Trends di laman rasminya mengakui maklumat yang digambarkan oleh aplikasi enjin carian popular ini bukanlah kayu pengukur paling tepat kerana ia hanya menganalisis sebahagian daripada perkataan-perkataan yang dicari di Google.com.

    Seorang penulis buku perkembangan dunia teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) pula beranggapan kebanyakan pengguna Internet yang mencari kandungan bahan-bahan berunsur seks adalah pengguna baru.

    Oon Yeoh berkata, pengguna baru cuba memastikan sejauh mana ruang siber boleh memberikan mereka bahan-bahan ini, berbeza dengan media-media jenis lain.

    "Golongan ini sejak sekian lama mendapat maklumat yang telah ditapis melalui TV atau majalah. Bagi mereka, Internet adalah media yang baru dan mereka akan cuba menggunakannya dengan memasukkan kata kunci sebegini," katanya, yang pernah bertugas sebagai wartawan.

    "Di kawasan bandar, masyarakatnya telah lama terdedah dengan Internet dan kandungan seperti ini tidak lagi mengasyikkan mereka. Kebanyakan mereka telah mula menggunakan Internet untuk perkara-perkara yang lebih berfaedah."


    :011:

  • #2
    mana nyer sok kabar nie??..kasila link...

    Comment


    • #3
      Originally posted by DiSc View Post
      mana nyer sok kabar nie??..kasila link...
      aku pon amik kat forum lain..dia pon tak bg link,,camne aku nak bg gak:011:

      Comment


      • #4
        Originally posted by alonso14 View Post
        aku pon amik kat forum lain..dia pon tak bg link,,camne aku nak bg gak:011:
        emm ko try la tanya kat forum y ko amik tuh..
        31 Dec 2009 genap 15000 posting di NG

        bila nak cecah 30k ni

        Comment


        • #5
          Originally posted by Ejal_Kronik View Post
          emm ko try la tanya kat forum y ko amik tuh..
          nnt aku tanya...kalo dia tak tahu gak..aku takleh watpe:011:

          Comment


          • #6
            ko bab camnie mmg first class....:21:

            Comment


            • #7
              Originally posted by DiSc View Post
              ko bab camnie mmg first class....:21:
              sape x kenal alonso..
              mmg power bab ni...
              dia yang terpantas....

              Comment


              • #8
                Originally posted by DiSc View Post
                ko bab camnie mmg first class....:21:
                hahahah...
                alonso bab2 kekuningan ni memang takder orang leh lawan oo..
                31 Dec 2009 genap 15000 posting di NG

                bila nak cecah 30k ni

                Comment


                • #9
                  ni sumber dari mstar.com.my
                  tp ni artikel dah lame... sebulan yg lalu...


                  I LOVE What I Do

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by angelus View Post
                    ni sumber dari mstar.com.my
                    tp ni artikel dah lame... sebulan yg lalu...
                    tp ramai tak tahu lg..kira baru gak la nie:011:

                    Comment


                    • #11
                      eh apa da Kota Bharu & Kuantan:009:
                      alonso tak carik guna key tu, dia terus cari subjeknya i.e Maria Ozawa:011:
                      the Oranje Forever!!!!

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by alonso14 View Post
                        tp ramai tak tahu lg..kira baru gak la nie:011:
                        emmm ntah..pi cari la y terbaru sikit...
                        31 Dec 2009 genap 15000 posting di NG

                        bila nak cecah 30k ni

                        Comment


                        • #13
                          nape lak batu pahat tersenarai neh!
                          DaLaM hAti aDa Labu
                          "I'm In NOGOLD SPEAKOUT!"

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by cutepumpkin View Post
                            nape lak batu pahat tersenarai neh!
                            aik? org batu pahat ke?


                            I LOVE What I Do

                            Comment


                            • #15
                              kalau wat kajian kat user kat nogold yg selalu search bogel...mesti alonso tersenarai top ten...wakakakak

                              Comment

                              Working...
                              X