Announcement

Collapse
No announcement yet.

ALLAH wuJUd ke??

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • ALLAH wuJUd ke??

    ada seorang lelaki pergi ke kedai gunting rambut utk menggunting rambut
    dan janggutnya. Apabila barber itu memulakan tugasnya, mereka pun
    berborak dan bercakap mengenai byk perkara.tapi bila mereka mula
    berbicara mengenai allah,barber itu pun berkata,'' saya tak percaya
    allah itu wujud.''



    ''kenapa kamu kata begitu?'' tanya si lelaki tadi.

    '' cuba kamu keluar di tgh jln itu dan tunjukkan pd saya bahawa allah
    itu wujud. Kalau betul allah wujud,kenapa ramai sgt org sakit kat luar
    tu?kenapa masih ada kanak2 yg terbiar? Kalau betul allah wujud,dah tentu
    tiada kesakitan dan keperitan hidup dlm dunia ni. Saya x dpt b ayang kan
    allah yg maha peny ayang boleh membenarkan semua ini berlaku''.



    Si lelaki itu pun berfikir sejenak. Tapi dia tidak memberi sebarang
    jawapan kerana tidak mahu memulakan pertengkaran. Selepas barber itu
    menghabiskan tugasnya, si lelaki tadi pun pergi.



    Selepas beberapa langkah,si lelaki tadi ternampak seorg lelaki berambut
    panjang,selekeh,kotor dan janggut tidak terurus. Si lelaki tadi pun
    berpatah balik dan pergi semula ke kedai gunting rambut tadi dan
    berkata,'' kamu tahu tak yg sbnrnye barber jgk tidak wujud?''



    ''kenapa kamu kata mcm tu? Sedangkan saya baru saje gunting rambut kamu
    tadi''.kata barber.



    ''tidak!'' kata si lelaki tadi.''kalau barber wujud, dah tentu tidak ada
    org yg berambut panjang tidak terurus dan kotor serta janggut yg panjang
    dan kotor mcm lelaki di tepi jalan itu''.



    ''ah!barber mmg wujud! Lelaki tu jadi mcm tu sbb dia tidak dtg pada saya
    utk menggunting rambutnye!''.kata barber.



    ''tepat sekali!''. Kata si lelaki tadi.



    ''that's the point!. Allah jgk wujud. Itulah yg
    terjadi(keperitan&penderitaan) jika manusia tidak mengingatinya dan
    kembali padanya utk memohon pertolongan.''

    sbb kadang-kala......manusia ini masa susah sahaja ingat tuhan.....masa snang lupa dan terus lalai dengan dunia.........
    ingatlah asal mu,ingat lah apa janji mu pada tuhan sebelum roh mu di tiup ke dalam jasad,ingatlah apa tujuan kamu di lahirkn di muka bumi...

    marilah kita fikir dan renungkan sejenak......siapa kita sebenarnya.............

  • #2
    Originally posted by carkey88 View Post
    ada seorang lelaki pergi ke kedai gunting rambut utk menggunting rambut
    dan janggutnya. Apabila barber itu memulakan tugasnya, mereka pun
    berborak dan bercakap mengenai byk perkara.tapi bila mereka mula
    berbicara mengenai allah,barber itu pun berkata,'' saya tak percaya
    allah itu wujud.''



    ''kenapa kamu kata begitu?'' tanya si lelaki tadi.

    '' cuba kamu keluar di tgh jln itu dan tunjukkan pd saya bahawa allah
    itu wujud. Kalau betul allah wujud,kenapa ramai sgt org sakit kat luar
    tu?kenapa masih ada kanak2 yg terbiar? Kalau betul allah wujud,dah tentu
    tiada kesakitan dan keperitan hidup dlm dunia ni. Saya x dpt b ayang kan
    allah yg maha peny ayang boleh membenarkan semua ini berlaku''.



    Si lelaki itu pun berfikir sejenak. Tapi dia tidak memberi sebarang
    jawapan kerana tidak mahu memulakan pertengkaran. Selepas barber itu
    menghabiskan tugasnya, si lelaki tadi pun pergi.



    Selepas beberapa langkah,si lelaki tadi ternampak seorg lelaki berambut
    panjang,selekeh,kotor dan janggut tidak terurus. Si lelaki tadi pun
    berpatah balik dan pergi semula ke kedai gunting rambut tadi dan
    berkata,'' kamu tahu tak yg sbnrnye barber jgk tidak wujud?''



    ''kenapa kamu kata mcm tu? Sedangkan saya baru saje gunting rambut kamu
    tadi''.kata barber.



    ''tidak!'' kata si lelaki tadi.''kalau barber wujud, dah tentu tidak ada
    org yg berambut panjang tidak terurus dan kotor serta janggut yg panjang
    dan kotor mcm lelaki di tepi jalan itu''.



    ''ah!barber mmg wujud! Lelaki tu jadi mcm tu sbb dia tidak dtg pada saya
    utk menggunting rambutnye!''.kata barber.



    ''tepat sekali!''. Kata si lelaki tadi.



    ''that's the point!. Allah jgk wujud. Itulah yg
    terjadi(keperitan&penderitaan) jika manusia tidak mengingatinya dan
    kembali padanya utk memohon pertolongan.''

    sbb kadang-kala......manusia ini masa susah sahaja ingat tuhan.....masa snang lupa dan terus lalai dengan dunia.........
    ingatlah asal mu,ingat lah apa janji mu pada tuhan sebelum roh mu di tiup ke dalam jasad,ingatlah apa tujuan kamu di lahirkn di muka bumi...

    marilah kita fikir dan renungkan sejenak......siapa kita sebenarnya.............
    Perghhh....
    mmg cukup menarik n cukup logik utk otak terima....

    Ada jugak soklan seumpama ini...

    "DIMANAKAH TEMPAT WUJUD ALLAH"....????

    bLe tak saudara tlg jawabkan...???

    p/s saya cukup suka thread kamu nie.....:048::048::048:
    Selangkah Untuk Menjadi Seorang Trader...


    Comment


    • #3
      Originally posted by rolex View Post
      Perghhh....
      mmg cukup menarik n cukup logik utk otak terima....

      Ada jugak soklan seumpama ini...

      "DIMANAKAH TEMPAT WUJUD ALLAH"....????

      bLe tak saudara tlg jawabkan...???

      p/s saya cukup suka thread kamu nie.....:048::048::048:

      uits...mula2 tgk topik dah meremang bulu roma aku...takut thread ni mempertikaikan kewujudan yg maha kuasa...nasib baik thread ni bg dalil akal bukti kewujudan allah...:048:

      Comment


      • #4
        Originally posted by rolex View Post
        Perghhh....
        mmg cukup menarik n cukup logik utk otak terima....

        Ada jugak soklan seumpama ini...

        "DIMANAKAH TEMPAT WUJUD ALLAH"....????

        bLe tak saudara tlg jawabkan...???

        p/s saya cukup suka thread kamu nie.....:048::048::048:
        sblm 2 jawab soklan sy dlu.......

        di mana nyawa kamu......?

        di mana punya darah kamu?

        anti isyallah akan jawab soklan sedara plak?

        Comment


        • #5
          aku pun tertarik dgn thread ni.. thanks tuan tanah... :113:

          Comment


          • #6
            Semoga dibanyakkan lagi thread2 mcm ni agar kita dapat menambah ilmu dan pengetahuan bagi menghadapi situasi begini dan juga dpt mempertahankan Islam...

            Comment


            • #7
              kalau tanya budak2 skrg mau terkedu lidah derang
              [CENTER]Kuasa BulkSMS 6 sen untuk Semua NetWork - 1SMSCafe-Internet SMS Termurah dan Terbaik di pasaran

              Comment


              • #8
                nice info nice topik.......terharu seketika......
                31 Dec 2009 genap 15000 posting di NG

                bila nak cecah 30k ni

                Comment


                • #9
                  Originally posted by Gitaris Berapi View Post
                  aku pun tertarik dgn thread ni.. thanks tuan tanah... :113:
                  welcome,ilmu jgn di simpan.......x berkat idop.....

                  Originally posted by fitrie View Post
                  Semoga dibanyakkan lagi thread2 mcm ni agar kita dapat menambah ilmu dan pengetahuan bagi menghadapi situasi begini dan juga dpt mempertahankan Islam...
                  insyallah....dapat sumber2.....pasti aq akn postkn

                  Originally posted by tokputih View Post
                  kalau tanya budak2 skrg mau terkedu lidah derang

                  tau x per..........bukan kate budak...mak budak pon da yg sangkot gak

                  Originally posted by Ejal_Kronik View Post
                  nice info nice topik.......terharu seketika......
                  hehehehe.......tq2

                  Comment


                  • #10
                    Thanks for the info tuan tanah :011:

                    Semoga kita tergolong kepada hamba yang bersyukur dan sentiasa ingat kepada Allah SWT sentiasa......amin.:021::021::021:

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by zamri_alan View Post
                      Thanks for the info tuan tanah :011:

                      Semoga kita tergolong kepada hamba yang bersyukur dan sentiasa ingat kepada Allah SWT sentiasa......amin.:021::021::021:
                      aq p0n harap2 mcm 2.............................
                      :003::003::003::003:

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by Don_corleone View Post
                        uits...mula2 tgk topik dah meremang bulu roma aku...takut thread ni mempertikaikan kewujudan yg maha kuasa...nasib baik thread ni bg dalil akal bukti kewujudan allah...:048:
                        tula.. leh ubah tajuk tak..
                        rasa mcm x best lak..
                        No text found

                        Comment


                        • #13
                          cuak aku memula tgk tajuk topic ni...sensitip tol tajuk nye..kui3. sekali da buka baca baru le tau...hehe...
                          nice story.leh cucuk sapa2 yg salu dok kuar soalan camtu..kui3

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by momok View Post
                            tula.. leh ubah tajuk tak..
                            rasa mcm x best lak..
                            tajuk 2 yg jadi berminat nak baca,tajuk dalam 1 bentuk soklan...........sbb bila orang yg x tahu isi lagi.....bece jerk tajuknya komperm da mler pikir.....pe benda dak ngarot nie........:003:

                            Originally posted by maraippo View Post
                            cuak aku memula tgk tajuk topic ni...sensitip tol tajuk nye..kui3. sekali da buka baca baru le tau...hehe...
                            nice story.leh cucuk sapa2 yg salu dok kuar soalan camtu..kui3
                            hehehehe,tau x per.........

                            Comment

                            Working...
                            X