Announcement

Collapse
No announcement yet.

Belanjawan 2010 : Apa harapan anda?

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Belanjawan 2010 : Apa harapan anda?

    Belanjawan negara 2010 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak 23 Oktober (Jumaat).

    Belanjawan 2010 dikatakan akan memberi tumpuan kepada dua pendekatan utama iaitu model ekonomi baru dan dasar yang dapat membantu rakyat secara berterusan.

    So apa harapan anda pada belanjawan yang baru ini?
    "Saya menyertai Nogold Speakout"

  • #2
    harapan ..

    1. untuk kakitangan kerajaan semua elaun dihapuskan
    2. semua gaji dipotong sehingga 20% ikut kategori
    3. pemberian bonus dibatalkan sampai bila2..
    4. harga petrol naik sebanyak 20%
    5. semua barang boleh naik harga ikut suka..
    6. cukai pendapatan yang gaji bawah 2 ribu pun dikenakan jugak
    7. harga rokok naik sebanyak 20 hengget sekotak..
    [CENTER]Kuasa BulkSMS 6 sen untuk Semua NetWork - 1SMSCafe-Internet SMS Termurah dan Terbaik di pasaran

    Comment


    • #3
      harga rokok dinaikkan lg:011:

      Comment


      • #4
        Originally posted by tokputih View Post
        harapan ..

        1. untuk kakitangan kerajaan semua elaun dihapuskan
        2. semua gaji dipotong sehingga 20% ikut kategori
        3. pemberian bonus dibatalkan sampai bila2..
        4. harga petrol naik sebanyak 20%
        5. semua barang boleh naik harga ikut suka..
        6. cukai pendapatan yang gaji bawah 2 ribu pun dikenakan jugak
        7. harga rokok naik sebanyak 20 hengget sekotak..
        Jangan ler suma kakitangan kerajaan tok. Gaji diaorang pun bukan besar sangat compare ngan yang swasta
        "Saya menyertai Nogold Speakout"

        Comment


        • #5
          Originally posted by tennoajak View Post
          Jangan ler suma kakitangan kerajaan tok. Gaji diaorang pun bukan besar sangat compare ngan yang swasta
          tade beza sgt kerajaan dgn swasta
          kerajaan,elaun byk basic skit
          swasta,basic byk elaun skit
          dicampur2 sama je
          :041::041::041:

          Comment


          • #6
            Originally posted by alonso14 View Post
            tade beza sgt kerajaan dgn swasta
            kerajaan,elaun byk basic skit
            swasta,basic byk elaun skit
            dicampur2 sama je
            :041::041::041:
            sebenarnya biar basic banyak sebab kalau bonus kira berdasarkan basic. Pastu elaun bila2 boleh tukar.
            "Saya menyertai Nogold Speakout"

            Comment


            • #7
              yang atas tadi tok acah aje.. ginilah lets talk serius

              kenapa tahun 2009 kerajaan berbelanja agak mewah sedikit ini kerana setiap perbelanjaan ditentukan pada cukai pendapatan yang diterima oleh negara.. pada tahun 2007 banyak syarikat telah membayar cukai pendapatan dengan banyak kerana ketika itu ekonomi pulih... maka cukai 2007 dibayar pada bulan 6 2008 dan bulan 9 belanjawan dibentangkan dan habuannya dirasa pada tahun 2009.. manakala 2008 ekonomi dunia telah turun dengan teruknya menyebabkan banyak syarikat telah tutup dan cukai pendapatan telah berkurangan.. dan pembayarannya telah dibuat pada bulan 6 , 2009 maka pada tahun 2010 kita akan terasa bahangnya.. apa yang diketahui banyak belanja mengurus telah dikurangkan dan banyak jugak industri akan terjejas terutama pelancongan... fakta yang kedua bila belanja mengurus sama banyak dengan pendapatan negara ini bukanlah satu petanda yang baik... sepatutnya pendapatan negara lebih tinggi berbanding dengan belanja mengurus... jadi apa yang diharapkan pada tahun 2010 tidaklah banyak..... jadi kita bersama-sama majukan negara...
              [CENTER]Kuasa BulkSMS 6 sen untuk Semua NetWork - 1SMSCafe-Internet SMS Termurah dan Terbaik di pasaran

              Comment


              • #8
                cuma nak tengok camne defisit tu nati nak kena cover camner..
                7% out or bilion2 mana kerajaan amik duit utk menguruskan negara selain hasil dari cukai dan petronas..

                Comment


                • #9
                  harapan aku;

                  1. kete import turun harga dr proton..huhu
                  2. gaji swasta dinaikkan 200% dan cukai pendapatan dikurangkan kepada 5%
                  3. cukai jalan dihapuskan
                  4. tol dihapuskan
                  5. ke semua diatas..

                  fuh..realistik ke wishing list aku ni?
                  .:Manchester United Fans:.

                  Comment


                  • #10
                    tak dok harapan langsung kat UBN nie
                    dah 50y perintah mesia....cam gam#@&g!!!

                    blanjawan masuk poket rosmah ada ahh....

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by wiraZ View Post
                      harapan aku;

                      1. kete import turun harga dr proton..huhu
                      2. gaji swasta dinaikkan 200% dan cukai pendapatan dikurangkan kepada 5%
                      3. cukai jalan dihapuskan
                      4. tol dihapuskan
                      5. ke semua diatas..

                      fuh..realistik ke wishing list aku ni?
                      yang tol mungkin bolah tambah diskaun. Tapi cam biasa dari pukul 12 sambai 6 pagi. Cukai pendapatan maybe dikurangkan 1%. Pelepasan utk anak ditambah lagi seorang. Pembelian buku tambah ke 1000.
                      "Saya menyertai Nogold Speakout"

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by awang View Post
                        tak dok harapan langsung kat UBN nie
                        dah 50y perintah mesia....cam gam#@&g!!!

                        blanjawan masuk poket rosmah ada ahh....
                        macam betulkan apa yg awang mention tu....:032:
                        "I'm in Nogold Speakout"
                        ______________Bagiku tak jumpa maka tak kenal.....

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by mariahassan View Post
                          macam betulkan apa yg awang mention tu....:032:
                          rosmah ada poket ke?

                          Ke suma masuk dalam kain dia :011:
                          "Saya menyertai Nogold Speakout"

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by tennoajak View Post
                            rosmah ada poket ke?

                            Ke suma masuk dalam kain dia :011:
                            tak main ler masuk lam kain...boh lam bank ler....:017::028:
                            "I'm in Nogold Speakout"
                            ______________Bagiku tak jumpa maka tak kenal.....

                            Comment


                            • #15
                              rasanya bajet kali ni..
                              tade harapan dah la..
                              elaun semua kena tarik balek.. [email protected]#$%^&[email protected]#$#%$^
                              makan roti je la ari2..

                              nak nak elaun cola dimansuhkan..
                              mak ai..
                              habes.. lepas ni gov bg air coca cola tiap hari sbotol sorg.. amcam ?
                              harapan terbaru tu kot..

                              tapi info JPM kata..
                              yang pasti ARAK dan ROKOK pasti NAIK !!

                              Comment

                              Working...
                              X