Announcement

Collapse
No announcement yet.

Asas Menyanyi

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Asas Menyanyi

    Asas Nyanyian
    Di sekolah nyanyian para pelajar mempelajari banyak perkara pada waktu yang sama. Ia termasuklah teknik nyanyian, stail, interpretasi, persembahan, anatomi suara, pemerhatian nyanyian, teori muzik, permulaan ‘keyboard’ dan banyak lagi. Tetapi, walaupun anda bukan dari sekolah muzik, dengan menggunakan buku ini, anda mampu untuk memanfaatkan pelbagai strategi dan teknik suara yang akan meningkatkan mutu nyanyian anda.
    Dan berita baik buat anda ialah : semakin baik diri anda sebagai seorang penyanyi, semakin hebat anda merasakan diri anda ketika anda menyanyi. Dan semakin hebat anda merasakan diri anda ketika anda menyanyi, semakin bagus perasaan para pendengar anda. Dan semakin bagus perasaan para pendengar anda, semakin baik nyanyian anda. Dan seterusnya.

    Sistem Suara
    Sistem suara dibentuk daripada otot-otot. Ia mempunyai tiga bahagian utama:
    1) Kuasa : pernafasan
    2) Sumber: kotak suara (larinks)
    3) Penyaring : saluran suara

    Mari kita perhatikan satu-persatu.

    Kuasa: Pernafasan
    Seseorang yang baru bermula seharusnya melibatkan diri dalam pernafasan yang “bebas-berbeza”. Ini bermakna bahawa anda seharusnya bernafas kerana anda perlukannya dan tanpa risau mengenai penggunaan sistem khas. Ia mungkin kedengaran terlalu mudah tetapi dalam dunia muzik, sesuatu perkara boleh menjadi lebih mudah dan lebih baik pada masa yang sama.

    Bagaimana Untuk Bernafas Ketika Anda Menyanyi
    1. Tarik nafas sebanyak mana yang anda inginkan untuk sedia menyanyi frasa sesebuah lagu.
    2. Bernafas bersama irama lagu tersebut. Untuk lagu pantas, tarik nafas dengan lebih pendek, bernafas dengan lebih kerap. Untuk lagu perlahan, tarik nafas sepenuhnya, bernafas dengan lebih mendalam.
    3. Bernafas mengikut kesesuaian lirik.Tarik nafas pada penghujung frasa. Jangan bernafas di tengah-tengah perkataan. Sentiasa terdapat pengecualian dalam muzik tetapi garis panduan ini sangat membantu dalam proses pembelajaran.
    Cuba latihan ini. Mainkan sebuah lagu dan hentak kaki anda mengikut irama lagu. Tarik nafas untuk empat rentak dan lepas nafas untuk empat rentak.

    Sumber: Kotak Suara
    Bunyi berasal daripada getaran lipatan suara yang terdapat di dalam kotak suara. Kotak suara hanya terletak di belakang halkum anda. Nama kotak suara tersebut ialah larinks (disebut “la-rinks). Ketika udara yang sedang bergerak daripada paru-paru dihantar melalui kotak suara, udara menyebabkan lipatan suara anda bergetar. Lipatan suara, lebih dikenali sebagai kod-kod suara, merupakan dua otot-otot halus yang lebih kecil dari ibu jari anda. Suatu nada biasa, seperti note ‘middle C’, memerlukan 262 getaran daripada lipatan-lipatan yang halus ini untuk setiap saat! Amaran : lipatan suara tidak mempunyai hujung saraf. Ini bermakna bahawa tiada cara lain untuk anda mengetahui sekiranya anda telah menyalahgunakannya.
    Ketika anda menarik nafas untuk memenuhi paru-paru anda, lipatan suara anda akan terbuka luas. Ketika anda menghembus nafas, ia akan tertutup dengan rapat. Ketika anda sedang menyanyi, ia bergetar di antara satu sama lain.
    Penyaring : Saluran suara
    Penyaring adalah saluran suara yang terdapat pada bahagian atas kerongkong, atas dan bawah mulut, termasuk lidah, dinding belakang tengkuk dan rongga hidung. Dengan memanipulasi pelbagai bahagian pada saluran suara, anda mampu mengubah banyak watak di dalam nada yang anda nyanyikan. Memendekkan saluran suara menghasilkan nada yang lebih terang dan kuat. Menjadikan saluran suara lebih panjang menghasilkan nada yang kelam dan lembut. Meluaskan saluran suara membantu membebaskan pencerutan. Kita akan bincangkan dalam bahagian yang seterusnya. Satu lagi strategi ialah dengan menaikkan belakang lidah ketika membuat bunyi “ng”, ketika anda menghirup udara untuk menghasilkan sesebuah nada.
    Last edited by Zarul Umbrella; 13 Oct 2009, 11:14 PM.

  • #2
    berapa jenis suara?

    alto? folsato... terangkan?
    [CENTER]Kuasa BulkSMS 6 sen untuk Semua NetWork - 1SMSCafe-Internet SMS Termurah dan Terbaik di pasaran

    Comment


    • #3
      Originally posted by tokputih View Post
      berapa jenis suara?

      alto? folsato... terangkan?
      baritone-bass leleaki
      contralto-bass wanita
      tenor-suara tinggi bg lelaki
      sopranos-suara tinggi bg wanita

      ada banyak lagi tp yg 4 tu yg biasa kedapatan la

      Comment


      • #4
        banyak lagi teknik... tu belum sebutan.. warming up mulut.. pipi dsb....
        [CENTER]Kuasa BulkSMS 6 sen untuk Semua NetWork - 1SMSCafe-Internet SMS Termurah dan Terbaik di pasaran

        Comment


        • #5
          Originally posted by tokputih View Post
          banyak lagi teknik... tu belum sebutan.. warming up mulut.. pipi dsb....
          tok putih nak libatkan diri dalam dunia nyanyian ker?:045::045:

          Comment


          • #6
            Originally posted by Don_corleone View Post
            tok putih nak libatkan diri dalam dunia nyanyian ker?:045::045:
            pasni nak kena vote tokputih ler pulak
            "Saya menyertai Nogold Speakout"

            Comment


            • #7
              peh..artis pun da join NG ni..giler kentang ahh..boleh masuk melodi ah lepas ni NG dpt liputan...hehhe

              p/s: x kuarkan album terbaru ke zarul?
              .:Manchester United Fans:.

              Comment


              • #8
                Originally posted by Zarul Umbrella View Post
                baritone-bass leleaki
                contralto-bass wanita
                tenor-suara tinggi bg lelaki
                sopranos-suara tinggi bg wanita

                ada banyak lagi tp yg 4 tu yg biasa kedapatan la
                bole terang tak mcm addlip (sorik, kalau salah ngeja) vabreto, bubbling.. itu penting ke? :003:

                Comment


                • #9
                  Originally posted by IcedTea View Post
                  bole terang tak mcm addlip (sorik, kalau salah ngeja) vabreto, bubbling.. itu penting ke? :003:
                  wah .. betul2 nie... nak hit time final kot:011:

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by IcedTea View Post
                    bole terang tak mcm addlip (sorik, kalau salah ngeja) vabreto, bubbling.. itu penting ke? :003:
                    pengaruh akademik menuju puncak nih.........teknik ntah hapa2.....:011::011:

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by wiraZ View Post
                      peh..artis pun da join NG ni..giler kentang ahh..boleh masuk melodi ah lepas ni NG dpt liputan...hehhe

                      p/s: x kuarkan album terbaru ke zarul?
                      br ptg td,reporter minta story dr i,tp belum sedia untuk masuk paper balik

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by Zarul Umbrella View Post
                        br ptg td,reporter minta story dr i,tp belum sedia untuk masuk paper balik
                        kalau reporter buat liputan...selit selit la skit masukkan nama nogold.com.....:113:

                        Comment


                        • #13
                          ingat disc wat per kat sini...:011:
                          p/s nk masuk ss bulan depan ker??

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by DiSc View Post
                            kalau reporter buat liputan...selit selit la skit masukkan nama nogold.com.....:113:
                            hhehehe tuan disc nak tumpang glamer abg payung gak ker???

                            Comment


                            • #15
                              huhu korang nie mmg sajer jer nak suh aku masuk SS ek....malu ah..:10:

                              Comment

                              Working...
                              X